103 milliót játszott volna át Jakab Péter a sajátjainak a Jobbik-frakció pénzéből

A korábbi hírek szerint mintegy 80 millió forintot költött volna el a frakció pénzéből a volt pártelnök, azonban kiderült, hogy 103 millióval már korábban is próbálta szerződéskötésekkel megcsapolni a kasszát, majd ezután jött a 80 milliós kudarc - írta a hirado.hu.

2022. augusztus 04. 09:18

Az ügyben a Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint egy magánszemély tett feljelentést. A lap szerint Jakab nem kevesebb mint nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani a saját holdudvarának közvetlenül azelőtt, hogy leváltották volna a Jobbik-frakció éléről. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) tette át az ügyet, a BRFK pedig feljelentéskiegészítést rendelt el.

A baloldali Telex ezután megkereste a Jobbikot a 80 milliós szerződések kapcsán. A párt közölte, hogy „az írt összeg számszerűleg csak részben és nagyságrendileg helyes”.

A párt válaszából kiderült, hogy Jakab két körben írt alá kifizetéseket a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül. Ez ellentétes a Jobbik belső szabályzatával, a volt pártelnök ennek ellenére két ízben is próbálta megrövidíteni a frakció kasszáját.

Először mintegy 103 millió forint értékben kötött szerződéseket, majd később hozzácsapott még körülbelül 83 millió forintot. A hiba a gépezetben akkor jelentkezett, amikor a frakció tagjai értesültek a volt elnök által aláírt szerződésekről és közbeléptek, ezért nem sikerült a 83 milliós biznisz.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Jobbik szerint leváltása előtt Jakab pár kivételtől eltekintve olyanokat vett volna négy évre alkalmazásba a frakció mellé, akik asszisztenséhez, Molnár Enikőhöz állnak közel, de van köztük korábbi regionális igazgató, pártszervező is, és olyan, aki eddig Jakab és Molnár munkáját segítette.

Egyes vélemények szerint a volt elnök Molnár tanácsára így akarta bebiztosítani, hogy az őt támogató párttagokat négy évre kifizessék abban az esetben is, ha közben ő kilép a Jobbikból, és új pártot alapít.

A „judapestező” bukott jelölt is kapott volna a pénzből

Bíró László a 2020-as szerencsi időközi választáson vált közismertté, amikor a teljes baloldal beállt az antiszemita szólamokat hangoztató jobbikos mögé. Az összefogás ellenére is csúfos kudarcot vallott, de Jakab Péterhez való hűsége láthatóan kifizetődő lett volna számára: a Budapestet „judapestnek” nevező politikus a következő négy évben a Jobbik tájékoztatása szerint közel 13 millió forintot kapott volna munkájáért, ha nem lépnek közbe a képviselők.

A Telex megkeresésére Bíró megerősítette, hogy Jakab leváltása előtt folyamatban volt a szerződéskötés, a frakcióvezető munkáját segítette volna tanácsokkal, javaslatokkal.

„Péterrel jó munkakapcsolatunk van. Ő úgy gondolta, hogy ezt valamilyen formában szeretné díjazni, mivel nagyon sok időt elvesz az életemből ezeknek a munkáknak az elvégzése” – fogalmazott Bíró a szerződésről, azt azonban tagadta, hogy 13 millió forintról lett volna szó.

Nem csitulnak a kedélyek a párt körül

Az április 3-i történelmi vereség óta botrányt botrányra halmoz a baloldalra navigált párt. Előbb Jakab pártelnöki posztja miatt voltak feszültségek, majd a leváltása után a frakcióvezetést is elvették a már többszörösen bukott politikustól.

Az önjáróvá vált Jakab tehertétellé válhatott a párt számára, ezt látszik bizonyítani az a tény, hogy a frakció lényegében már azt is meg akarta határozni számára, hogy a közösségi médiában milyen arculati elemekkel jelenhet meg.

A kampány során előkerült magánéleti botrányai sem vetettek jó fényt Jakabra. Több olyan vélemény látott napvilágot a választás óta eltelt időszakban, hogy Jakabot valójában kabinetfőnöke nemcsak a magánéletében, hanem politikailag is irányította.

Fotó: Bors

A szóban forgó hölgy épp a napokban írt felháborodott hangvételű Facebook-posztot arról, hogy szerinte Jakab Pétert Potocskáné Kőrösi Anita „túrta ki” a pártelnöki székből és a frakcióvezetésből. Molnár ellen egyébként etikai eljárás folyik, melynek vége akár az is lehet, hogy a párt kizárja őt tagjai közül.

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Az utolsó pillanatban menekültek ki a lángok közül - Tények 18.00
Egy családi ház melléképülete gyulladt ki, a szomszédok csak a füstre figyeltek fel... További részletek a Tényekben...
Ízekre szedték Berki Mazsit, Orosz Barbara a védelmére kelt
A műsorvezető élő adásban állt ki a gyászoló anyuka mellett.
Tények délben teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
BRUTÁLIS - 16-an sérültek meg egy buszbalesetben Budapesten. Egy szabálytalan sofőr hajtott a villamospótló elé, és ...
Tények reggel teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
BRUTÁLIS - 16-an sérültek meg egy brutális buszbalesetben Budapesten. Egy szabálytalan sofőr hajtott a villamospótló...
Elszórtan alakulhatnak ki záporok
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 11., csütörtök, dél