Veszélyes lehet a só? Erre figyelmeztetnek a szakemberek

Nem mindennapi elmélettel álltak elő.

Az ételek sózása több mint 40 százalékkal növelheti a depresszió és szorongás kockázatát – írta a Daily Mail egy új tanulmány eredménye alapján.

Információk szerint a kutatásban közel félmillió brit felnőtt adatait elemezték, amiből a szakemberek megdöbbentő eredményekre jutottak.

A vizsgálat ugyanis feltárta, hogy akik rendszeresen sózták az ételeket, azoknál közel 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki depresszió vagy szorongás, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán tették.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Emellett azoknál, akik csak néha használták az említett fűszert, 5-8 százalékkal nőtt a betegségek kockázata.

Mint kiderült, ez a tanulmány az első, amely feltárja a só negatív hatását a mentális egészséggel kapcsolatban.

A kutatók azt feltételezik, hogy a fűszer ezen tulajdonsága két bolgogsághormonra, a szerotoninra és a dopaminra gyakorolt hatására vezethető vissza.

2025. április 14. 19:16
A magyar miniszterelnök XIV. Leó pápával találkozott. A békemisszión lévő Orbán Viktort személyesen fogadta az egyhá...
Különleges aukciót indított Molnár Viktor. A Kincsvadászok kereskedője egy tragikus körülmények között árván maradt ...
Sikeresen lezárult az élelmiszer-utalványok kézbesítése. A program keretében több mint 2,3 millió nyugdíjas kapott 3...
ÁLDOZATOK - Ismert sportvezető és családja halt meg a kenyai légikatasztrófában. Süllős Gyula a feleségével, a gyere...
A falak között titkok lapulnak, amiket még soha senki nem láthatott. Mi rejtőzik a Magyar Nemzeti Múzeum zárt ajtói ...
family
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ők tartják az előadásokat, ők képzik a tiszásokat, ők írják a programot, ő...
Levették a gyűrűt! Többen válni akarnak! Mi történik az országos kísérletben? Soha nem volt ekkora dráma, bár nem el...
family
Búcsúzott a Megasztártól, de valószínűleg hallunk még felőle. Anami őszinteségével és szívhez szóló dalaival tette l...
family