Veszélyes lehet a só? Erre figyelmeztetnek a szakemberek

Nem mindennapi elmélettel álltak elő.

Az ételek sózása több mint 40 százalékkal növelheti a depresszió és szorongás kockázatát – írta a Daily Mail egy új tanulmány eredménye alapján.

Információk szerint a kutatásban közel félmillió brit felnőtt adatait elemezték, amiből a szakemberek megdöbbentő eredményekre jutottak.

A vizsgálat ugyanis feltárta, hogy akik rendszeresen sózták az ételeket, azoknál közel 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki depresszió vagy szorongás, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán tették.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Emellett azoknál, akik csak néha használták az említett fűszert, 5-8 százalékkal nőtt a betegségek kockázata.

Mint kiderült, ez a tanulmány az első, amely feltárja a só negatív hatását a mentális egészséggel kapcsolatban.

A kutatók azt feltételezik, hogy a fűszer ezen tulajdonsága két bolgogsághormonra, a szerotoninra és a dopaminra gyakorolt hatására vezethető vissza.

2025. április 14. 19:16
Egy 13 éves kisfiúval fajtalankodott.
A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is megszólalt Tarr Zoltán botrányáról.
A miniszterelnök a Harcosok Klubjában arról írt, hogy Brüsszel katonákat küldene Ukrajnába, de Magyarországnak a háb...
GYEREKGYILKOSSÁG - Agyonverte kétéves nevelt kislányát egy 24 éves férfi Miskén, majd a holttestet rongyokba csavarv...
Vasárnap este újra felkapcsoljuk a reflektorfényeket, jön a Sztárban Sztár All Stars! A stúdióban már izzik a levegő...
family
Miske békés utcáin dermedt csend lett, amikor a rendőrök bilincsben vezették el azt a 24 éves férfit, aki a gyanú sz...
family
Közel negyven sportág több száz sportolója vett részt a békéscsabai Sporthéten. Kézilabdások, kosarasok, röplabdások...