2025. november 24. hétfő, Emma
2°C Budapest

Veszélyes lehet a só? Erre figyelmeztetnek a szakemberek

Nem mindennapi elmélettel álltak elő.
Tenyek.hu
2025. április 14., hétfő 18:16
Vágólapra másolva!

Az ételek sózása több mint 40 százalékkal növelheti a depresszió és szorongás kockázatát – írta a Daily Mail egy új tanulmány eredménye alapján.

Információk szerint a kutatásban közel félmillió brit felnőtt adatait elemezték, amiből a szakemberek megdöbbentő eredményekre jutottak.

A vizsgálat ugyanis feltárta, hogy akik rendszeresen sózták az ételeket, azoknál közel 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki depresszió vagy szorongás, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán tették.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Emellett azoknál, akik csak néha használták az említett fűszert, 5-8 százalékkal nőtt a betegségek kockázata.

Mint kiderült, ez a tanulmány az első, amely feltárja a só negatív hatását a mentális egészséggel kapcsolatban.

A kutatók azt feltételezik, hogy a fűszer ezen tulajdonsága két bolgogsághormonra, a szerotoninra és a dopaminra gyakorolt hatására vezethető vissza.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk