Az ünnepek elmúltával a legtöbb karácsonyfa az útszélen vagy a járdán hagyva végzi. Holott számtalan formában újrahasznosítható. Kiváló tűzifa, vagy fenyőmulcsként talajtakaró is lehet belőle. Ám nem csak ennyi. Gőzölgő gyógyteaként fogyasztva megőrizhetjük vele az egészségünket.
A fenyőtűlevél-tea főzésének különösen Ázsiában van nagy hagyománya. Nem véletlenül, hiszen rendkívüli a szervezetre gyakorolt hatása. Ugyanis magas az A és C vitamin tartalma, emellett antioxidánsokban is gazdag. Hatékonyan erősíti az immunrendszert és segít leszámolni a megfázás okozta tünetekkel. Kiváló gyulladácsökkentő, és javítja az anyagcserét is.
A természetes gyógyhatás eléréshez pedig csak annyit kell tenni, hogy a tűleveleket apró darabokra vágjuk, és leöntjük a forrásban lévő vízzel. A főzetet 10-20 percig állni hagyjuk, majd ezután szűrjük le a teát.
A tea elkészítéséhez a fenyők, a firfélék és lucfenyők egyaránt alkalmasak. Egyéb örökzöldek például a cédrus, ciprus és a tiszafa kerülendő, mert mérgezőek vagy ihatatlanok. A boltokban vagy az árusoknál vásárolt fenyőknél sem árt az óvatosság, mert vegyszerrel szennyezettek lehetnek - írja a NewYork Post.