Tömeges e-mailtörlések: Karácsony főtanácsadója takarított a szocialista kormányzat után 2010-ben

Annak a Tordai Csabának az ügyvédi irodájában tartottak nemrég házkutatást Karácsony Gergelyék bűncselekménygyanús mikroadománygyűjtése miatt, aki a 2010-es kormányzati átadás-átvétel során minisztériumi e-mailek tömeges kitörlése felett bábáskodott. Tordai Csaba már tíz napja elérhetetlen telefonon, Karácsony főtanácsadója a Magyar Nemzet írásban feltett kérdéseire sem válaszolt idáig, így egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepe volt a 99 Mozgalom botrányos adománygyűjtésében.

Tordai Csabára kulcsszerep hárult 2010-ben, amikor a választásokat követően elérkezett az idő, hogy a szocialisták átadják a minisztériumokat a Fidesz-KDNP-nek. A Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként ő vezényelte le a váltást, ami végül botrányba fulladt. 

Történt ugyanis, hogy az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak, és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait. Erről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket.

A Helyi Téma akkori cikke szerint Tordai egy olyan emailt küldött a kollégáinak, amelyben ez állt:

Az átadás-átvételhez kapcsolódó biztonsági mentést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2010. május 28-án 14 óra után kezdi meg. A miniszterek és államtitkárok utolsó munkában töltött munkanapján a munkaidő végén (13 óra 30 perckor) a miniszterek és az államtitkárok személyes fiókjait (levelezési fiók, dokumentumok mappa stb.) a KSZF törölni fogja, ezt követően a régi mail címek nem fogadnak leveleket és azokról nem küldhető e-mail. Kérem, hogy a szükséges személyes archiválásokat eddig az időpontig végezzék el.

Az Index.hu ekkor úgy értékelte a kialakult helyzetet: „a fiókok péntek délutáni törlése jelentősen megnehezítette a hétfői átadások szervezését, és lebénította a kommunikációt az új és régi vezetők között.”

Tordai politikai karrierjét megtörte a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése és választási sikerei, ám 2019 októberében visszatért. A Városháza-gate hangfelvételei alapján maga Bajnai Gordon ajánlotta be Tordait Karácsonynál.

A volt kormányfő régi harcostársa, Gansperger Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet a hanganyagokon, hogy Tordai Csaba ugyan nem „pénzezik”, vagyis a korrupciós összegekből nem részesül, de kulcsszerepet visz az ügyekben.

– Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságba, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza – mondta Gansperger Gyula. Bajnai Gordon pedig egyenesen úgy fogalmazott, „gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Soros György által is finanszírozott Direkt36 nevű portál 2020 októberében jött ki egy hosszú anyaggal, amelyben számot vetettek Karácsony első főpolgármesteri évével. Ebben szintén a főpolgármester egyik erős emberének nevezik Tordait, aki nélkül fontos döntés nem születik meg. Mint fogalmaztak, tisztsége ugyan szerény hangzású, ám ő Karácsony legközelebbi bizalmasa.

– A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – olvasható a cikkben.

Karácsony és Tordai között nem csupán a kollegiális kapcsolat erős: a Direkt36 szerint mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek. Mint a portál írja, pályájuk ezután szétvált, ám barátságuk megmaradt.

A főpolgármester 2019 augusztusában kereste meg Tordait a feladattal, hogy segítsen neki a majdani városházi struktúra kialakításában. A munka egy olyan szervezet felállítása volt, ami működhet egy sok párt által irányított rendszerben.

Tordai Csaba azt a tapasztalatot vitte a Városházára, amelyet a szocialista kormányok alatt szerzett. A portál szerint arra jött rá, hogy nem a csúcspozíciók számítanak, hanem a második és harmadik vonal, mert ott dől el, hogy tud-e hatékonyan működni egy szervezet. Ezért az önkormányzatnak ezt a zónáját akarta megerősíteni, de közben nemcsak a szervezet koncepciójának kialakításán dolgozott, hanem ő maga is hozott embereket pozíciókba.

– Olyan gócpontokat akar, ahol minden megvalósítás az ő embereinél van – mondta egy olyan városházi dolgozó, akit szintén Tordai vitt be a szervezetbe. Végül a kialakuló rendszerben Karácsony barátja és bizalmasa, Gyurcsány és Bajnai egykori főembere meghatározó szerepet tudott betölteni.

A Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartott házkutatást követően lapunk kérdésekkel fordult Karácsony jogi főtanácsadójához, a főpolgármesterhez és a 99 Mozgalom pénzügyeit korábban intéző Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselőhöz. A Magyar Nemzet megkereséseire idáig egyik érintettől sem kaptunk választ.

2023. november 21. 08:28
Meghalt három beteg péntek éjszaka, teljesen kiürítettek egy kórházat
Mintegy kétszáz beteget, köztük gyermekeket evakuáltak.
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Leküzdötte a rákot, életmódot váltott
35 hetes terhes volt, amikor mellrákot diagnosztizáltak egy fiatal nőnél, mostanra viszont egy erős és egészséges éd...
Szökött malacot üldöztek a rendőrök
Szökött malacot üldöztek a rendőrök az egyik amerikai kisvárosban, Deptfordban, erről videó készült. Többször is meg...
Mezeket adományoztak az emléktornán
Több millió forintot érő 2Rule sportmezt adományozott a Pro Filii Alapítvány a sportoló fiataloknak, Ózdon. Az Ózdi ...
"Szörnyű dolgokat tettem, nem tagadom"
"Szörnyű dolgokat tettem, nem tagadom." - többek között ezt mondta a bíróságon az az ámokfutó, aki még két évvel eze...
Videón, ahogy a násznépre dőlt a fal
Legalább heten meghaltak, és több mint 20-an megsérültek egy esküvőn, amikor rájuk omlott egy fal India északi részé...
A budapesti atlétikai-vb legszebb jelenete kapta az idei Fair Play-díjat
Oroszország megindította a háborút eldönthető támadást, elképesztő pusztítás várható
Áder János: Az az ambíciónk, hogy minden második évben egy fenntarthatósági expót rendezzünk
Az unikornisnak számító japán szupersztár felfoghatatlan nagyságú szerződést kapott
Dömötör Csaba: Hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.