Szijjártó Péter: Védelmi és szénhidrogénipari együttműködési megállapodást köt Magyarország Ecuadorral

Védelmi és szénhidrogénipari együttműködési megállapodást köt Magyarország és Ecuador, ennek fő célja az újabb biztonsági kockázatok kialakulásának megelőzése és az energiaellátás garantálása - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Quitóban.

2023. január 19. 15:14

A tárcavezető mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a világ súlyos biztonsági és energiaellátási válságokkal küzd, és azok az országok tudnak legjobban úrrá lenni ezen nehézségeken, amelyek a legszélesebb körű partnerségeket építik ki.

"Minél több országgal van együttműködés, annál könnyebb leküzdeni a biztonsági és az energiaellátási válságot is" - fogalmazott, rámutatva, hogy a felek éppen ezen a két területen írnak alá megállapodást.

A védelmi egyezmény alapvetően a két ország együttműködéséről szól a válságkezelési műveletekben, miután jelenleg körülbelül ezer magyar katona szolgál világszerte különböző béketeremtő vagy békefenntartó, illetve terrorellenes missziókban, több helyen közösen az ecuadori erőkkel - húzta alá.

"Nyilvánvalóan a földrajzi fókuszunk a Nyugat-Balkán, de ezen túl a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Európában is jelen vagyunk" - mondta.

Rámutatott, hogy ezen műveletek célja az újabb fegyveres konfliktusok kialakulásának megelőzése, és ezáltal a migrációs folyamatok féken tartása, hiszen a biztonsági kockázatok az illegális bevándorlás fő kiváltó okai között vannak.

"Az ecuadori-magyar védelmi együttműködési megállapodás azt a célt szolgálja, hogy megelőzzük az újabb biztonsági fenyegetések kialakulását, és elejét vegyük az újabb nagy illegális migrációs hullámok kialakulásának, mert ezek bizony globálisan destabilizálnák a biztonságot" - jelentette ki.


Szijjártó Péter
ezután rátért a szénhidrogénipari együttműködési megállapodásra, és kiemelte, hogy az egész világ energiaellátási problémákkal szembesül, így forráshiánnyal, a tranzitútvonalak korlátozott kapacitásával és a magas árakkal, amelyek össze is függenek.

"És mivel ez egy globális probléma (.), a földrajzi távolságnak a jelentősége csökken, mert most már a világon mindenütt jelen lévő energiaforrásokat figyelembe kell venni" - szögezte le.

Majd emlékeztetett arra, hogy Ecuador a latin-amerikai térség egyik legnagyobb olajkitermelő országa, amelynek napi 140 ezer hordós kapacitása lehetővé teszi a részvételét a diverzifikációs folyamatokban akár a világ távoli pontjain is.

Magyarország energiaellátása biztonságban van, de fel kell készülni arra a vészhelyzetre, hogy ha adott esetben az ukrajnai kőolajtranzit ellehetetlenül, akkor csakis a tengeri szállítás marad, és ez esetben az egyik legnagyobb latin-amerikai kőolajforrást is számításba kell venni - figyelmeztetett.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az együttműködésnek van egy második lába is, ugyanis az ecuadori kormány úgy döntött, hogy új kőolajmezők feltárása helyett a meglévők kitermelésének hatékonyságát kívánják növelni, amihez olyan technológiákra van szükség, amelyek terén a Mol a világelsők között van.


"A Mol technológiai megoldásainak használatáról már meg is indultak az egyeztetések"
- tudatta.

Végül arra is kitért, hogy több más területen is sikereket ért el a kétoldalú gazdasági együttműködés, Ecuador például nagy mennyiségben vásárolt magyar élelmiszeripari berendezéseket, ahogyan magyar víztisztító rendszerek is működnek már az országban.

"Én azt gondolom, hogy megérte újranyitni mintegy nyolc esztendővel ezelőtt itt a nagykövetségünket" - mondta.

Szijjártó Péter többek között Alfredo Borrero Vega ecuadori alelnökkel, Luis Lara Jaramillo védelmi miniszterrel és Fernando Santos Alvite energia- és bányaügyi miniszterrel is találkozik a nap folyamán.

Forrás: MTI

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Küszöbön a zombiapokalipszis? Rohamosan nő a halálos gombafertőzések aránya
A The Last of Us című horrorsorozat gombája a valóságban is létezik, mégsem a Cordyceps jelenti a legnagyobb problém...
40 utas égett halálra
Gyorshajtó sofőr miatt halt meg negyven ember Pakisztánban. Túl gyorsan hajtott, emiatt megcsúszott és egy híd pillé...
Már van olyan áldozat, akit eltemettek
Rokonok és barátok sírva gyűltek össze az izraeli utcákon, hogy részt vegyenek a kelet- jeruzsálemi lövöldözés két á...
Megteltek a sípályák, jönnek a mínuszok
Óriási tömeg volt a mátraszentistváni síparkban, rengetegen voltak a hétvégén síelni, vagy szánkózni Bánkúton. Ott m...
Papucsára hívott volna mentőt
Nem beszélem John Lennon nyelvét, fent maradt a papucsom a csirkeól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban - ilye...
Haza akarnak költözni a paneltűz után
Új bútorokat és rengeteg felajánlást kapott az a miskolci család, akiknek a lakása szilveszterkor egy tűzijáték miat...
Pornófilmbe való Tolvai Reni legújabb videója
Romlott Rácz Jenő állapota
Üzent Szalai Ádám
35 évesen meghalt a népszerű sztár
Borzalmasan szerepel továbbra is a Fehérvár