A mikroműanyag az 5 milliméternél is kisebb műanyagdarabokat jelöli, amelyek rendszerint a műanyagok bomlása során, azok szerkezetének szétesésekor keletkeznek.
Napjainkban egyre több vizsgálatot végeznek a témában, ám az eredmények olykor-olykor elkeserítőek.
Ezek a részecskék ugyanis nemcsak a műanyagpalackba csomagolt üdítőkben, hanem az állati eredetű élelmiszerekben, a gyümölcsökben és a zöldségekben is fellelhetőek.
Mi több, ezáltal az emberi szervezetben, a vérben, sőt, a székletben is megfigyelhetők.
Egy új, minden részletre kitérő tanulmány szerint ráadásul összefüggés mutatható ki a gyulladásos bélbetegség és a bélsárban lévő mikroműanyagok mennyisége között.
A kutatásban egészséges emberek székletét és a gyulladásos bélbetegségben küzdők végtermékét elemezték és hasonlították össze.