Rétvári Bence: Nem sodorhatjuk veszélybe a határon túli magyarokat

Irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné - közölte Rétvári Bence a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: éveken keresztül arra törekedett a két ország, hogy valamilyen megoldást találjanak a felvetődő kérdésekre, legutóbb június 10-én küldött Magyarország egy jegyzéket, amelyben újabb javaslatokat tett. Ezután jött az a döntés, hogy az Egyesült Államok szigorít a beutazási szabályokon.

"Példa nélküli (...) irreális" kérés, hogy valamely ország adja ki több százezer állampolgárának az adatait, mert minden ország "őrzi és jogi garanciákkal bástyázza körbe" ezeket, Magyarország is ezt teszi - jegyezte meg a politikus.

Hozzátette, hogy mindemellett a bűnügyi együttműködés nagyon jól működött az elmúlt években is, folyamatosan egyeztetnek az egyes bűntetőjogi, nyomozati megkeresések kapcsán. Természetes, hogy az amerikaik megkeresésére a lehető legrövidebb idő alatt válaszolnak.

Amikor ilyesfajta kifogásaik voltak a magyar állampolgárság megszerzése kapcsán, hogy valaki esetleg nem szabályosan szerezte azt meg, akkor elindult az eljárás, ha pedig elmarasztaló döntés született, akkor az illetőt megfosztották az állampolgárságától - közölte az államtitkár.

Rétvári Bence jelezte: Magyarország továbbra is fenntartja a párbeszédet, eljár minden esetben, ha megkeresés érkezik, vagyis együttműködik amerikai szövetségesével.

Magyarország és az Egyesült Államok kormányzata jelenleg ellentétes politikai színezetű. Sok esetben a más politikai táborhoz való tartozás és a más világnézet - a genderkérdéstől a migráción át a háborúkig -, mintha felülírná, hogy a két ország kormányzatoktól függetlenül egymásnak szoros szövetségesei - vélekedett a politikus.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint az amerikai döntés inkább szimbolikus lépés, politikai üzenet, mintsem gyakorlati jogi probléma, mert most utazásonként kell digitálisan igényelni a könnyített belépést az Egyesült Államokba, és nem lehet előre két évre korlátlan számú utazásra igényelni.

"Ez egy adminisztratív többlet", de nem olyan nehézség, ami ellehetetlenítené a magyarok utazását, mert továbbra is egyszerűsítetten tudnak az Egyesült Államokba utazni, nem kell hozzá vízum.

Rétvári Bence kifejtette: azért sem merült fel, hogy Magyarország kiadja 900 ezer polgárának az adatait, mert a határon túli magyarokat hozná veszélyes helyzetbe, nekik jelentene ez kockázatot.

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

"Nekünk mindig a magyarok érdeke az első", mindegy, hogy valaki a határnak melyik oldalára született, mert aki a határon túli magyarokért nem áll ki, az egy idő után már a határon inneni magyarokért sem szokott - vélekedett.

A politikus elmondta: vannak olyan országok, amelyek nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, és vannak olyan politikai időszakok, amikor egyes kormányok kifejezetten hátrányban is részesítenék az ilyen személyeket.

Tehát ha Magyarország kiadná az ő adataikat és az adott ország kezébe jutna ez a lista, akkor "nagyon komoly retorzióktól kellene tartania a magyaroknak", akár Kárpátalján is.

Ezért sem teheti meg azt semelyik magyar kormányzat, amelyik felelősséget visel a határon túli magyarokért is, hogy az ő adataikat kiszolgáltassa. Nem lehet azt feltételezni, hogy azért kell egy 900 ezer fős lista, mert lehet egy-két eset, amelyben jogsértő módon kapott valaki állampolgárságot, ilyenkor a jogsértő eseteket kell kivizsgálni, nem 900 ezer embernek potenciálisan hátrányt okozni - mondta Rétvári Bence.

Fontos az hosszú távon is, hogy a magyar állam garantálni tudja mindig az állampolgárai adatainak biztonságát. Amikor egy határon túli magyar közjogi kapcsolatot létesít az anyaországgal, akkor biztos legyen benne, hogy nemcsak annak az országnak a védelmére számíthat, amely országban született, hanem amely nemzeti közösséghez tartozik. Így kvázi dupla védelemben részesülhet a világ bármely országában, és nem egy plusz veszély, hogy neki mint magyar állampolgárnak ebből bármilyen nehézsége származhat - szögezte le az államtitkár.

Azt is elmondta: Magyarország továbbra is partnerország, ugyanúgy igyekszik a lehető leggyorsabban, a legszéleskörűbben és a legkorrektebben eljárni az amerikai megkeresések kapcsán.

Rétvári Bence úgy vélekedett, amikor Amerikában az ottani liberálisok nyomást akarnak gyakorolni, vagy jelezni akarják azt, hogy számukra nem szimpatikus az itteni kormány színezete, akkor ezt megteszik, akár ilyen lépésekkel is.

A két ország stratégiai szövetsége kellene, hogy elsődleges legyen, miközben "pártok szintjén elmondjuk, hogy miben nem értünk egyet", de a nemzetközi jogi, a közjogi kapcsolatoknak nem szabad megsínylenie, hogy különbözők a politikai színezetek.

Forrás: MTI

2023. augusztus 06. 17:01
Finom és a fogyókúrába is tökéletesen beilleszthető, most lerántjuk a leplet egy sokoldalú zöldségről
Az utóbbi hónapokban felszedtél egy kis felesleget? Ne aggódj, ezt a növényt TÖKéletesen beillesztheted a diétádba i...
Ellepték a rendőrök a belvárost, kiderült, mi történt
Több mint 100 egyenruhás jelent meg az utcákon.
A szingli mérlegekre rámosolyoghat a szerencse – eláruljuk, mire számíthatnak a csillagjegyek
Sok meglepetést tartogat október első hete a csillagjegyek számára. Van, akinek a pénzügyeire kell odafigyelnie, más...
Feladjuk a leckét! Íme egy elsősöknek szánt matekfeladat, Ön meg tudja oldani?
Több ezer internetező próbálja megfejteni a rejtélyes házi feladatot, eddig nem túl sok sikerrel.
Kiderült, mi van Zimány Linda telefonján
Elébe ment a kíváncsiskodóknak.
Mennyire ismeri a magyar sztárok magánéletét? Tegye próbára tudását!
Töltse ki tesztünket!
Ők az idei Bachelor – A Nagy Ő szereplői!
Október 9-től újra megtelik érzelmekkel a képernyő: útjára indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada, amiben ezútta...
Hozzávágtak egy széket egy tanárhoz, vérlázító videó készült egy osztályban
A tinédzser előbb kiabált, majd elhajította a fém széket.
Tudom, hogy életben van!
23 évvel ezelőtt eltűnt, azóta is hazavárják szülei Till Tamást. A fiú 11 éves volt, amikor egy vadasparkba indult g...
Szijjártó Péter: 4,5 milliárd forintos beruházással 120 új munkahely jön létre Győrben
A Melecs EWS GmbH osztrák elektronikai vállalat 4,5 milliárd forintos beruházásával 120 új munkahely jön létre Győrb...
Nem elég, hogy borzalmasan játszanak, most a Manchester United legjobbja is hónapokra kiesett
Túl merész volt egy OnlyFans modell, mindent megmutatott, ezért börtönbe került - fotó
Hihetetlen, hogy mennyiért árverezhetik el George Washington kézzel írott levelét
Itt van Csehország sokkoló háborús döntése
Rosszul használta a kuktát egy vegán nő, megmérgezte magát és a párját is

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.