Pánik lett úrrá Karácsony Gergelyen, feszült lett a viszonya a baloldali pártokkal

A Magyar Nemzet  szerint Karácsony Gergely pánikba esett, az utóbbi egy hónapban hibát hibára halmoz, miután Vitézy Dávid színre lépésével egy lehetséges kemény kihívót kaphat a főpolgármesteri versengésben. A lap megtudta: a baloldal nem bocsátotta meg Karácsonynak a pulykaügyet, a főpolgármester viszonya elmérgesedett Tordai Csaba városházi mindenessel, és Karácsonyt Gyurcsány Ferenc sem védi meg. Mindezek miatt többen válságforgatókönyvet emlegetnek, vagyis egyesekben felmerült egy alternatív baloldali főpolgármester-jelölt keresésének ötlete.

A baloldal szempontjából drámai folyamatok indultak el a fővárosban – állítják a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó források. Egyszerre több – egymással szorosan vagy lazábban összefüggő – ügy miatt van feszültség a Városháza szereplői között. A konfliktusok öt csomópont körül sűrűsödnek:

1. Karácsony Gergely pánikba esett azért, mert Vitézy Dávid – aki még be sem jelentette indulását a főpolgármesteri székért – a vártnál népszerűbb, és van esély arra, hogy adott esetben legyőzze Karácsonyt.

2. Karácsony az elmúlt egy hónapban kapkodni kezdett, nem tudja kimagyarázni újabb és újabb botrányait. Ilyen az adománygyűjtő ládikák ügye, a Lánchíd felújítása körüli botrány és a pulykaügy.

3. Karácsony megítélése nagyot zuhant a baloldali pártok körében. Az utolsó csepp a pohárban éppen a pulykaügy volt, vagyis az, amikor a BKK vezetője levágásra váró pulykához hasonlította az utasokat, Karácsony mégsem fogadta el a lemondását.

4. Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt a DK-soknak: Karácsonyt nem kell támadni, de megvédeni sem.

5. A baloldalon amiatt aggódnak, hogy a párhuzamosan futó botrányos ügyek leépíthetik Karácsony népszerűségét, aki hasonló helyzetben visszalépett az előválasztási küzdelmektől 2021-ben. Egyesekben a sok hiba miatt felmerült a B terv, vagyis Karácsony lecserélése egy másik főpolgármester-jelöltre.

Szinte tapintható a feszültség a Városházán, a mögöttünk álló egy hónapban elpárolgott Karácsony Gergely korábbi magabiztossága, hibát hibára halmoz, kezd eluralkodni rajta a pánik – vélik többen a lapot tájékoztató baloldali politikusok közül. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy színre lépett a főpolgármester egyik lehetséges kihívójaként Vitézy Dávid.

A közlekedési szakember, volt államtitkár egyelőre nem jelöltette magát, csak annyit mondott a nyilvánosság előtt, hogy megfontolja az esetleges indulást a június 9-i önkormányzati választáson, de már húsz százalék feletti támogatottságú egyes közvélemény-kutatások szerint. A Városháza belső ügyeire rálátó forrásaink úgy vélik, emiatt mutatkoznak Karácsony Gergelyen a pánik jelei, veszélyben érzi az eddig tükörsimának hitt választási győzelmét, és ez az ideges hangulat vezetett az elmúlt hetek sorozatos főpolgármesteri ballépéseihez.

Vannak, akik úgy vélik a baloldalon, hogy Karácsony több nagy horderejű ügyben is súlyos hibát követett el: a tömegközlekedésben bevezetett járatritkítások borzalmas kommunikációja, valamint a teljesen hiteltelen magyarázkodások az adománygyűjtő ládákról, illetve a hídpénzbotrány, azaz a Lánchíd felújítása kapcsán felvetődő korrupciógyanú egyre inkább „ráégnek” Karácsony Gergelyre.

A bizonytalan hangulat azért is aggaszt sok szereplőt a baloldalon, mert a kormánypártok még meg sem nevezték a főpolgármester-jelöltjüket, Vitézy Dávid pedig még nem hivatalos jelölt, tehát valós, esélyes kihívója még nincs is a főpolgármesternek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány nem támad, de nem is támogat

Jellemző a Városháza belső viszonyaira, hogy a Magyar Nemzet információi szerint a főpolgármestert a kabinetfőnöke, Balogh Samu győzte meg arról, hogy ne fogadja el az utasokat vágásra érett pulykákhoz hasonlító BKK-vezér, Walter Katalin lemondását. Walterről egyébként közismert, hogy Bajnai Gordon bizalmasa, 2013-tól másfél évig az egykori baloldali miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Forrásaik szerint ezzel több ok miatt is döntő hibát követett el Karácsony. Egyrészt a baloldali pártok Walter távozása mellett voltak, ezért feszültté vált a hangulat Karácsony és szövetségesei között. Másrészt a Városházán attól tartanak, hogy Walter pozícióban tartásával Karácsony gyakorlatilag a „nevére vette” a pulykás hasonlatot, ez pedig nagyon sokba kerülhet a választási kampányban.

Gyurcsány Ferenc ugyan nem támadja Karácsony Gergelyt, de nem is állt mellé. Úgy tudjuk: a DK elnöke azt az ukázt adta ki pártjában, hogy nem szabad támadni Karácsonyt, de megvédeni sem kell. Ezt a hangulatot Karácsony Gergely stábjában is megérezték.


Megromlott a viszony Tordai Csabával

Tovább nehezíti a kampányra készülő főpolgármester helyzetét, hogy a lap értesülései szerint összeveszett Tordai Csabával, aki egyfajta mindenes, kulcsember a Városházán, hiszen minden szerződést, előterjesztést ő láttamoz. A kettejük megromlott viszonya problémákat okozhat a fővárosi önkormányzat mindennapi működésében is. Ráadásul Tordainak fontos szerepe lehetett a Karácsony által alapított 99 Mozgalom kampányfinanszírozási botrányában.

Volt, aki azt mondta a lapnak, Karácsony és Tordai – akik korábban kifejezetten jó személyes viszonyban voltak – mostanában nem is állnak szóba egymással. Ez pedig elbizonytalanítja az eddig elsősorban jogi főtanácsadójára támaszkodó főpolgármestert a mindennapokban.


Kísért a 2021-es előválasztási kampány

Több forrásuk úgy látja, hogy a főpolgármester kampánya már a rajtnál beragadt, Karácsony sok hibát követ el. A baloldalon emlékeznek arra, hogy Karácsony Gergely népszerűsége 2021 nyarán csökkenésnek indult, mire a főpolgármester sokak számára érthetetlen módon bedobta a törülközőt, és visszalépett a nála gyengébben teljesítő Márki-Zay Péter javára. Egyes ellenzéki politikusok attól tartanak, ha a főpolgármester úgy érzi, negatív spirálba került, most is idő előtt feladhatja a küzdelmet.

Karácsony kapkodását és pánikhangulatát érzékelve bizonyos baloldali körökben már napirenden van a B terv kidolgozása, ami azt jelenti, hogy alternatív főpolgármester-jelöltet keresnek.


Hasra esés a rajtkőnél

2021-ben egy ellentmondásos külföldi lapinterjú nyomán vált nyilvánvalóvá, hogy erősen hiányos Karácsony Gergely nyelvtudása. Először azt állította, rendelkezik nyelvvizsgával, végül maga is beismerte, hogy ez nem igaz, és hogy az angolja valójában „hiperpasszív”. Később az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy Karácsony Gergelyt jogszerűtlenül alkalmazta tanársegédként és adjunktusként a Corvinus Egyetem. Ebben az időben vakcinaügyben is felsült, a legnagyobb blama azonban éppen az előválasztás hajrájában érte. A 2021 októberében tartott első forduló után azt mondta: csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos, ám alig néhány nap múlva mégis visszalépett Márki-Zay Péter javára. 

2024. február 05. 10:53
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Beindították a légvédelmi rakétarendszert Kecskeméten, egy vadászgép is felszállt
További részleteket árult el a Magyar Honvédség.
Szavazzon! – Ön kit látna szívesen a Megasztár zsűrijében?
Voksoljon kedvenceire.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Tények röviden, 2024. február 29., csütörtök
Tények röviden adás
Fagymentes idővel búcsúzik a tél
időjárás-jelentés, 2024. február 29., csütörtök
Tények Plusz adás, 2024. február 29., csütörtök
JÖN A BABA! - Felrobbant az internet, gyereket vár Kulcsár Edina és G.w.M., négygyerekes anya lesz a szépségkirálynő...
Ez életünk feladata!
Női vezetők a társadalomért! névvel és Együtt.Működünk! szlogennel, negyedik alkalommal indul el a Menedzserszövetsé...
Igaz a hír, padlóra kerültem!
Szakítás, depresszió, pánikrohamok! Padlóra került, kikészült Szirtes Dávid, a Sztárban Sztár leszek! versenyzője.
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.