Orbán Viktor: a történelem magyar oldalán állunk

A történelem magyar oldalán állunk - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek.

2022. december 24. 08:51

A szombaton megjelent karácsonyi beszélgetésben a kormányfő úgy fogalmazott: "mi magyarpártiak vagyunk", az "orosz-ukrán háborúban is a magyarok oldalán állunk".

"Arra a kérdésre, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán állunk-e, az a válaszunk, hogy mi a történelem magyar oldalán állunk. Támogatjuk és segítjük Ukrajnát, érdekünk a szuverén Ukrajna fennmaradása, és érdekünk, hogy Oroszország ne jelentsen biztonsági fenyegetést Európára, de nem érdekünk, hogy feladjuk minden gazdasági kapcsolatunkat Oroszországgal. Ezekre a kérdésekre magyar szemüveggel nézünk, nem máséval" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy 2022 a rendszerváltozás óta a legveszélyesebb év volt.

"Az fenyegetett minket, hogy belesodródunk a háborúba. Senkinek ne legyen kétsége, ha a baloldal nyert volna áprilisban, már benne is lennénk nyakig. Azért áll Magyarország egyedüli európai országként kívül a háborún, mert a magyar emberek tavasszal elsöprő fölénnyel erre szavaztak" - mondta.

Az energiaárak növekedése is veszélyes helyzet felé lökte Magyarországot. A magyar gazdaság importálja az energiát, és a háború előtt, a szankciók előtt ezért évente 7 milliárd eurót fizetett Magyarország. Ez az összeg most 17 milliárd euró, tehát 10 milliárd euró különbözetet kellett előteremteni. Ez 4000 milliárd forint, és ez a rengeteg pénz ma kimegy a magyar gazdaságból - közölte.


A kormányfő úgy fogalmazott, "ha most egy karácsonyi angyal úgy döntene, hogy eltörli az energiaszankciókat, akkor egy pillanat alatt leesnének az energiaárak", velük együtt az infláció, és Magyarország nem 1,5 százalék növekedést tervezhetne jövőre, hanem akár 5 százalékot is.

Orbán Viktor szerint fennáll a veszélye, hogy a háború még hosszú ideig, akár évtizedekig is eltart. Ugyanakkor "Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel", ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz - hangoztatta.

Megjegyezte: senki nem várhatja el az ukránoktól, hogy Európa nyugalma, energiabiztonsága és jóléte érdekében lemondjanak országuk egy részéről. Ukrajna szuverén állam.

"Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk" - emelte ki a miniszterelnök.

Azt mondta, hogy a kabinetnek világos terve van a gazdasági helyzet kezelésére. Jövő év végére egy számjegyűre törik le az inflációt - jelentette ki.

A kormányfő szokatlannak nevezte, hogy Matolcsy György éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaságról. Azonban ez "csak annyit jelent, hogy a jegybank elnöke nehéz helyzetben van". A törvény hozzá rendeli az infláció kezelésének feladatát, és most nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jelentős a pénzromlás.

"Az én helyzetem sem könnyű, de Matolcsy Györgyé még nehezebb. És ha ilyenkor az ember a nyilvánosság előtt unortodox viselkedésmódot választ, azt is meg lehet érteni" - mondta Orbán Viktor.

Közölte, hogy az otthonteremtési támogatásoknál változások lesznek. A falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) ezek nem fogják érinteni, és az év első felében a csokot sem. De vannak szakmai javaslatok, amelyek célzottabbá akarják tenni ezt a támogatási rendszert.

A családtámogatások többi eleme viszont megmarad, sőt bővül. A fiatalok jelenleg 25 éves korukig nem fizetnek a keresményük után jövedelemadót. Mostantól azok a nők, akik gyermeket vállalnak, 30 éves korukig kaphatják ezt a kedvezményt.


A Magyarország és Brüsszel közötti megállapodásról a miniszterelnök azt mondta, "tettünk egy lépést előre", "van egy megállapodásunk arról, hogy az a pénz, ami a miénk, tényleg jár nekünk". Úgy vélekedett, hogy a források visszatartása "fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska", attól "pedig azért nem kell kiszaladni a világból".

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrányról szólva úgy fogalmazott: "van, hogy a hóhért akasztják".

"A brüsszeli bürokraták úgy érzik, hogy ők a törvények felett állnak, és bármit megtehetnek. Ha valaki uniós képviselőként Soros György támogatottjainak titkos listáján szerepel, és pénzt meg mindenféle egyéb támogatást kap azért, hogy a Soros György üzleti érdekeit keresztező országokat, például Magyarországot, valótlanságokra alapozott jelentésekben elítélje, innen nincsenek is olyan messze a készpénzzel teli bőröndök. Ezt a mocsarat le kell csapolni" - jelentette ki a kormányfő.

Felidézte: a magyar parlament, amikor az Európai Unió jövőjéről szóló összeurópai vitában állást foglalt, azt javasolta, hogy szüntessék meg az EP-t a mostani formájában, és az inkább a nemzeti parlamentekből delegált képviselőkből álljon. Ideje ezt a javaslatot feleleveníteni - mondta.

Orbán Viktor szerint a baj gyökere, hogy a nyugatiaknak és a magyaroknak is van egy elképzelésük a jövőjükről, benne a saját életükről, és ez két különböző jövő.

"Mi nem akarunk bevándorlóországgá válni, nem akarjuk beengedni a genderaktivistákat az iskolákba, nem akarjuk az élet normális családi kereteit felszámolni, és nem akarunk se háborút, se szankciókat, hanem fenn akarjuk tartani a kapcsolatainkat a világ nem nyugati felével is" - hangoztatta a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy a magyar baloldalt meg lehet venni, de Magyarországot nem. Az áprilisi választáson 3 milliárd forint állt szemben 3 millió szavazóval, és az utóbbiak győztek.

"Amíg a mi nemzeti és politikai közösségünk együtt van, addig nincs az az összeg, amellyel Magyarország függetlenségét meg lehetne vásárolni" - mondta a kormányfő.

MTI/Fotók: Orbán Viktor Hivatalos Facebook oldala

Fejbe lőtte magát egy tinédzser fiú Rákosmentén
A fiút egy fővárosi kórházba szállították.
Kizuhant az ablakból egy nő Gyöngyösön
A pontos körülmények egyelőre nem ismertek.
Szintet lépett Tóth Andi és Marics Peti kapcsolata
Újabb mérföldkőhöz értek a fiatalok.
Borzalmas felvételek készültek a törökországi katasztrófáról, már közel 1000 halott van
Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdoga...
Csomagtartóba tuszkolta párját, majd felgyújtotta a kocsit a férfi
Egy szántóföldön találtak rá az égő autóra.
Történelmet írtak a Grammy-gálán
Történelmet írt a világhírű énekesnő, Beyonce a 65. Grammy-díjátadón Los Angelesben. Az énekesnő ugyan a forgalom mi...
Hatalmas csattanás, egy kidobott fenyő okozott balesetet - videóval
Kidobott karácsonyfa talált el menet közben egy kocsit Esztergomban szombat reggel, erről döbbenetes videót készítet...
Müncheni találkozó és a guruló dollárok
Eva Kaili, az Európai Parlament letartóztatásban lévő volt szocialista alelnöke is ott volt azon a müncheni konferen...
Több ezren vannak a romok alatt
Több mint kétezer ember meghalt és több ezer épület omlott össze, miután óriási, 7,8-s erősségű földrengés söpört vé...
A hó miatt nem ért oda időben a mentő, meghalt a többgyermekes édesanya
A nő otthonában hozta világra gyermekét, de a hatalmas hó miatt nem lehetett megközelíteni a házat.
Egy nyugdíjas arcába robbant a pálinkafőző Bükkszenterzsébeten - videó
Meztelen mellekkel ment bulizni Dua Lipa - fotók
Heidi Klum brutális dekoltázzsal jelent meg a Grammy-gálán - fotók, videó
Kiderült egy nagy titok arról, hogy miért erősebb a Samsung Galaxy S23
A Shakirát megcsaló Piquén is gúnyolódtak az AC Milan szurkolói