Teljesen természetes folyamat, hogy az ember vércukorszintje megemelkedik, ha eszik vagy iszik valamit, néhány órával később pedig ismét visszaesik. Viszont, ha gyakran emelkedik meg, azzal az egészségügyi szakemberek szerint a szívbetegségek kialakulását kockáztatjuk. A vércukorszintről általában a cukorbetegség kapcsán esik szó, ha pedig nem vagyunk érintettek ebben a betegségben, akkor szinte egyáltalán nem is foglalkozunk vele. Sammie Gill gasztroenterológus szerint nincsen olyan ital, amivel csökkenteni tudjuk, olyan viszont igen, amelyek lassabb és egyenletesebb vércukorszint emelkedést és -csökkenést eredményeznek.
Víz
A víz elengedhetetlen az emberi szervezet számára, emellett mivel nem tartalmaz cukrot, nem okoz drasztikus vércukorszint-emelkedést. Sammie azt javasolja, hogy ha szomjasnak érezzük magunkat vagy energiára van szükségünk, akkor a szénsavas üdítőitalok helyett igyunk egy pohár sima vizet. Ha pedig valami ízesre vágynánk, akkor ízesíthetjük akár mentával, uborkával, gyömbérrel, citrommal, sőt akár bazsalikommal vagy görögdinnyével is.
Kávé
Sammie szerint vegyes bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a kávé jót tesz-e a vércukorszintnek. Hivatkozott egy 2019-es tanulmányra, amely megállapította, hogy a kávékivonat étrendkiegészítőként történő szedése alacsonyabb éhgyomri vércukorszinthez vezetett.