Novák: a kereszténység egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk

Nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk - hangsúlyozta a XVI. Ars Sacra Fesztivál pénteki budapesti megnyitóján Novák Katalin.

2022. szeptember 17. 09:00

Az Ars Sacra világi fővédnökeként a köztársasági elnök elmondta, a fesztivál közönsége a művészettől többet vár az egyén szórakoztatásánál, a műalkotásban az időszerű mellett keresi azt is, ami örök.

"Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége" - idézett az államfő az Alaptörvényből, hozzátéve: mindez figyelmeztet arra, hogy nem csupán tisztelni kell a múltat. Cselekvő módon védelmezni is kell olyan értékeket, mint a házasság, a gyermekvállalás, a család vagy a nemzeti közösség - jegyezte meg.

Novák Katalin emlékeztetett: az Alaptörvény hitet tesz amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő életre szóló szeretetközössége, melynek forrása maga isten. Ebből a felfogásból következik, hogy annak a családnak van jövője, melynek tagjai ajándékként tekintenek egymásra és a gyermekre - hangsúlyozta.


Mint elmondta, a szakralitásban az emelkedettséget nem kizárólag a művészi élmény, hanem az istenivel való találkozás gerjeszti. Ez a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők bizonyosságot nyerjenek róla: szentté, szakrálissá bármi csak Isten által válhat.

A fesztivál szervezői, művészei és látogatói jól tudják, hogy "nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk" - fogalmazott.

Az államfő hozzáfűzte, tudatos értékválasztásunkon múlik, hogy képesek vagyunk-e a keresztény kultúrát hitelesen és vonzóan képviselni, erre volt példa tavaly a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és erre példa az Ars Sacra Fesztivál is.

Ebben a háború és gazdasági nehézségek által terhelt időszakban a fesztivál minden művésze és látogatója megtalálhatja az alkotásokban azt a felismerést, hogy a valódi segítség a teremtő és megtartó Istentől várható - közölte Novák Katalin.


Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta: számos kutató úgy véli, hogy a művészet - a modern nyugati felfogással ellentétben - az ősi kultúrákban nem különült el a mesterségektől és a szakralitástól, így a szakrális művészet fogalom is szóismétlésnek számított volna.

Az Ars Sacra Fesztivál alkalmat ad arra, hogy résztvevői reflektáljanak nyugati kultúránk önazonosságára - jegyezte meg, hozzátéve: a magyarság évszázadok óta részét alkotja a kollektív nyugatnak, de mindig is érezte az ősi kultúrájából örökölt egység vonzását.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius elmondása szerint a fesztivál végső soron az összetartozásról szól.

A következő napokban a vallásos művészet arra hívja a résztvevőket, hogy megtapasztalják azokat az értékeket, amelyek minden időben és minden kultúra számára lényegesek - közölte.

L. Simon László, a megnyitónak otthont adó Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója felhívta a figyelmet az intézmény pálos rend történetét feldolgozó kiállítására, amely Budapest után nemrég Marosvásárhelyen nyílt meg, következő állomása pedig Székelyudvarhely lesz.


A Nemzeti Múzeum fontos célja ugyanis, hogy ne csak a fővárosi közönségnek és az idelátogatóknak, hanem a határon túli magyaroknak is értékes tartalmakat nyújtson - emelte ki.

Mint hozzátette, az Ars Sacra Fesztiválra az MNM kamaratárlattal is készült, számos vidéki múzeum szakrális műkincseit is bemutatva.

Az Ars Sacra Fesztivál szombattól 9 napon át országszerte csaknem 80 településen 11 műfajban mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várja a közönséget. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja meg kapuit.

MTI/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

 

 

Hátborzongató, ahogy a kamionos bosszúból le akarta szorítani a fővárosi autóst - videó
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a közúti veszélyeztetetés miatt folytatott nyomozást.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Tények teljes adás, 2022. október 6., csütörtök
HORRORBALESET – 15 éves fiú halt meg egy brutális balesetben Gamásnál, Somogyban. Társaival részegen ültek egy furgo...
Tények röviden, 2022. október 6., csütörtök
Tények röviden adás
Nagy területen csökken a fátyolfelhőzet
időjárás-jelentés, 2022. október 6., csütörtök
Könyörtelen állatkínzásról rántották le a leplet Pusztaszabolcson
Egy lakossági bejelentés vetett véget az állatok szenvedésének.
Pikáns üzenetekkel zaklatják
Teljesen leépült fizikailag, tönkrement a térde és a vérnyomása is az egekben volt. Nádas György a poklot is megjárt...
Fokozódnak a harcok Ukrajnában
Erre ügyeljen, ha szabadtéri programot tervez a hétvégén!
A Soros Alapítvány egyik vezére elkapta a majomhimlő és a gonorrhoeát a New York Pride-on
A magyar válogatott focista megint szenzációt okozott a Konferencia-ligában
Simán nyert az Arsenal, Mourinho csapata megint kikapott az El-ben