A boltban vásárolt tojásra rá van írva a szavatossága, és általánosságban elmondható, hogy 30 napig tárolható. Ezt a számot azonban nem kell készpénznek venni, valamivel kevesebb vagy több is lehet ez a valóságban, és ettől függetlenül nem árt megvizsgálni a tojás minőségét az alábbi módszerek valamelyikével.
- Az egyik legegyszerűbb eljárás, amihez csak egy orra van szükség, az a szaglás. Rendkívül egyértelmű a képlet: ha büdös a tojás, rossz, ha nem, akkor még fogyasztható.
- A másik nulla forintos módszerhez pedig mindössze egy fülre van szükség. Meg kell rázni a tojást, és ha semmilyen hangot nem hallani, még meg lehet enni, azonban amennyiben lötyög valami a héjon belül, jobb a kuka felé sétálni vele.
- Hasonlóan tuti tipp egy hideg vízzel teli üvegedénybe tenni a tojásunkat. Amennyiben a fazék aljára fekszik az oldalára dőlve, egészen friss még. Ha a csúcsa még az edény alján van, viszont függőlegesen lebeg, akkor is fogyasztható, körülbelül 10-12 napos lehet. Ugyanakkor, ha már felúszik a víz tetejére, ki kell dobni.