2025. november 08. szombat, Zsombor
11°C Budapest

Napi tény: Ezért ne sima csapvízzel készítsük a kávét

Szakértők hívják fel a figyelmet a meglepő tényre.
Tenyek.hu
2024. április 26., péntek 17:22
Vágólapra másolva!

Az otthoni kávé nem olyan finom, mint egy kávézóban? Ezt nem csak a kávéfajta, hanem a vízválasztás is okozhatja. A myHOMEBOOK szakértőket kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy melyik víz a legjobb a kávé tökéletes ízének elnyeréséhez.

A legtöbben csapvizet használnak kávéfőzéshez, ami nem feltétlenül rossz, azonban nem a legideálisabb, ugyanis a csapvíz ritkán rendelkezik megfelelő keménységgel és pH-értékkel, holott mindkettő alapvető a kávé testes ízének eléréséhez.

Ha csapvizet használunk

Nagyon lágy víz esetén savanykásabb, nagyon kemény esetén pedig keserűbb íze lesz kedvelt italunknak. Ehhez jön még a vízben található mész, amely dohos ízt ad neki.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Akkor melyiket?

A kávészakértők azt javasolják, hogy az ital elkészítéséhez friss, oxigéndús vizet használjunk, melynek keménysége 3 és 6 °dH között van, tehát lágy, pH-értéke pedig 6,5-7,5 között található, azaz semleges.

Ezt használjuk helyette

A legjobb, ha a csapvizet megszűrjük, ami nem csak a sötét italra lesz jó hatással, hanem a kávéfőzőre is, hiszen a szerkezet kevésbé fog vízkövesedni. Emellett a kávét mindig friss vízzel főzzük.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk