Napi tény: Ezért lyukas a sajt

Most tudományos válasszal szolgálunk a jelenségére.

Több ezer sajtfajta létezik a világban, a trappistától a parenyicán át a camembertig mindenki meg tudja találni az ízlésének megfelelőt.

Ugyan mindegyiknek más az íze, a textúrája, a színe, az alakja és a tápértéke is, mégis leggyakrabban a jellegzetes, nagy lyukú, Svájcból származó ementáliként ábrázolják a sajtot.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Sokan úgy ismerik, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a lyukakat a gyártásnál felhasznált hasznos baktériumoknak, úgynevezett starterkultúrának köszönhetjük.

A „légbuborékokat” az érlelés során a sajt belsejében termelődő szén-dioxid gáz feszítő hatása hozza létre. Ez egy lassú, több hétig tartó folyamat.

2023. október 19. 12:41
A Tisza Párt lelkes agitátoraként működik Látó János. Ő az az internetes prédikátor, aki – Kocsis Máté tegnapi közlé...
Imával eltűnt platina, agyregeneráció és démonűzés – így próbálja bizonyítani csodatevő képességeit Látó János, Juhá...
Közösségi oldalán elemezte a Tisza konferenciáját az egészségügyi államtitkár.
Vonattal ütközött egy autó pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagynál, a kocsit vezető nő életveszélyesen ...
Igazán izgalmas pillanatokra számíthatunk szombat este, hiszen Londonban összecsap a két legendás klub, a Chelsea és...
family
Egyetlen rossz mozdulat is végzetes lehet, mégis nap mint nap vállalják a kockázatot. Most testközelből láthatjuk a ...
family
időjárás-jelentés, 2025. október 3., péntek
Egy édesapa keresett meg minket azzal, hogy a poklok poklát éli meg azért, mert 18 éves lánya kábítószerfüggő. A seg...
family