Napi tény: Ezért lyukas a sajt

Most tudományos válasszal szolgálunk a jelenségére.

Több ezer sajtfajta létezik a világban, a trappistától a parenyicán át a camembertig mindenki meg tudja találni az ízlésének megfelelőt.

Ugyan mindegyiknek más az íze, a textúrája, a színe, az alakja és a tápértéke is, mégis leggyakrabban a jellegzetes, nagy lyukú, Svájcból származó ementáliként ábrázolják a sajtot.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Sokan úgy ismerik, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a lyukakat a gyártásnál felhasznált hasznos baktériumoknak, úgynevezett starterkultúrának köszönhetjük.

A „légbuborékokat” az érlelés során a sajt belsejében termelődő szén-dioxid gáz feszítő hatása hozza létre. Ez egy lassú, több hétig tartó folyamat.

2023. október 19. 12:41
Ideiglenes kitelepítéseket rendeltek el a helyi hatóságok az egyesült államokbeli Észak-Karolinához tartozó több szi...
A klímaváltozás miatt annyira visszahúzódott az észak-olaszországi Lombardiában fekvő egyik legnagyobb gleccser, a V...
Semmit nem tett Karácsony Gergely a budapesti lakhatási válság enyhítéséért – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, ak...
Magyar Péter közölte, hogy nem Orbán Viktor akar békét, hanem Ursula. Nem szabad kánikulában annyit a napon lenni – ...
Újabb adással jelentkezett a Harcosok órája, amelyben Kovács Zoltán és Menczer Tamás voltak a műsorvezető Német Balá...
Másodperceken múlt, hogy már nem beszélgethettünk volna Áronnal, akinek története mindannyiunk számára tanulságos. E...
family
BEDARÁLTA - Meghalt egy családapa, amikor berántotta egy trágyázógép Szentgáloskéren. A férfi a földeken dolgozott, ...
Mi a világon a második leggyakrabban kért szépészeti beavatkozás? Az ajaktöltés. Legyen szó természetesebb vagy extr...
family
Egyetlen eső volt a végzete. Májusban egy patak vize betört Erdély egyik legnagyobb kincsébe, a parajdi sóbányába és...
family
Mint egy hatalmas K.O., úgy érezte. Szédült, eldőlt, nem tudott felállni, többször arccal beleesett a vízbe. Csak an...
family