2025. november 13. csütörtök, Szilvia
5°C Budapest

Napi tény: Ezért lyukas a sajt

Most tudományos válasszal szolgálunk a jelenségére.
Tenyek.hu
2023. október 19., csütörtök 12:41
Vágólapra másolva!

Több ezer sajtfajta létezik a világban, a trappistától a parenyicán át a camembertig mindenki meg tudja találni az ízlésének megfelelőt.

Ugyan mindegyiknek más az íze, a textúrája, a színe, az alakja és a tápértéke is, mégis leggyakrabban a jellegzetes, nagy lyukú, Svájcból származó ementáliként ábrázolják a sajtot.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Sokan úgy ismerik, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a lyukakat a gyártásnál felhasznált hasznos baktériumoknak, úgynevezett starterkultúránakköszönhetjük.

A „légbuborékokat” az érlelés során a sajt belsejében termelődő szén-dioxid gáz feszítő hatása hozza létre. Ez egy lassú, több hétig tartó folyamat.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk