2025. november 18. kedd, Jenő
5°C Budapest

Napi tény: Ebből készül a disznósajt

Mutatjuk, mi minden kerülhet a disznótorok egyik „sztárjába”.
Tenyek.hu
2024. március 03., vasárnap 18:31
Vágólapra másolva!

Míg sokan fintorogva közelítenek egy szelet disznósajt felé, és talán csak a legszörnyűbb rémálmaikban jelenik meg, addig mások igazi ínyencségként tekintenek rá.

Egy biztos: a magyar és számos európai konyha egyik jellegzetes ételének számít, aminek házi változatát rendszerint disznóvágások alkalmával készítik.

A hozzávalók mindig is vita tárgyát képezték, mondhatni, ahány ház, annyi szokás, ám a kollagénben gazdag fejhús és bőr semmiképpen sem maradhat ki belőle, mint ahogy helyenként a vér sem.

A füstölt tarja és a füstölt csülök is kiválóan illik bele, de vannak, akik egy kis borjúhússal vagy kacsamájjal is szeretik megbolondítani.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ezután jön a fűszerezés, ami során különösen arra kell odafigyelni, nehogy megcsússzon a kezünk a fokhagymát és a pirospaprikát illetően, és valami kolbászszerű süljön ki belőle.

Végül jól összekeverik a tál tartalmát, majd disznógyomorba töltik, megfőzik, préselik, füstölik, mielőtt a kamrába kerülne.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk