Napi tény: Ebből készül a disznósajt

Mutatjuk, mi minden kerülhet a disznótorok egyik „sztárjába”.

Míg sokan fintorogva közelítenek egy szelet disznósajt felé, és talán csak a legszörnyűbb rémálmaikban jelenik meg, addig mások igazi ínyencségként tekintenek rá.

Egy biztos: a magyar és számos európai konyha egyik jellegzetes ételének számít, aminek házi változatát rendszerint disznóvágások alkalmával készítik.

A hozzávalók mindig is vita tárgyát képezték, mondhatni, ahány ház, annyi szokás, ám a kollagénben gazdag fejhús és bőr semmiképpen sem maradhat ki belőle, mint ahogy helyenként a vér sem.

A füstölt tarja és a füstölt csülök is kiválóan illik bele, de vannak, akik egy kis borjúhússal vagy kacsamájjal is szeretik megbolondítani.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ezután jön a fűszerezés, ami során különösen arra kell odafigyelni, nehogy megcsússzon a kezünk a fokhagymát és a pirospaprikát illetően, és valami kolbászszerű süljön ki belőle.

Végül jól összekeverik a tál tartalmát, majd disznógyomorba töltik, megfőzik, préselik, füstölik, mielőtt a kamrába kerülne.

2024. március 03. 18:31
Rendkívüli erejű gázrobbanás szakította ki pénteken egy többemeletes bukaresti lakóépület sarkát.
A történelmi jelentőségű csúcstalálkozó helyszínválasztása nemzetközi figyelmet keltett, és Deák Dániel politológus ...
Az államtitkár közölte, az 1956-os hősök bátorsága, összefogása és hazaszeretete máig példát mutat mindannyiunknak.
Az előkészületek gőzerővel zajlanak! – közölte a magyar miniszterelnök.
Új közösség jött létre a magyar kulturális és hagyományőrző életben: megalakult a Csillagösvény Hagyományőrző Digitá...
A Fidesz azért indított aláírásgyűjtést Brüsszel háborús tervei ellen, mert a háború kitörése óta az az álláspontja,...