Nagy Márton: Ipari alapú gazdaságot épít Magyarország

Ipari alapú gazdaságot épít Magyarország a feldolgozóiparra koncentrálva - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter Az év felelős foglalkoztatója 2023 pályázat díjátadó rendezvényén hétfőn, Budapesten.

Nagy Márton ismertette, a közvetlen működőtőke (FDI) beáramlásának köszönhetően 2030-ra az export GDP-arányos mutatója a jelenlegi 70-ről 100 százalékra nőhet, így Magyarország a feldolgozóipari nyitottság alapján a világ élmezőnyébe léphet – közölte az MTI.

A miniszter emlékeztetett: a munkán alapuló gazdaságban nem a segélyeken, hanem munkahelyek teremtésén van a kormányzati hangsúly, azon, hogy mindenkinek a munkán keresztül legyen jövedelme. Sok olyan kihívás van az ország előtt, amelyben számítanak a vállalkozókra - mondta, hozzátéve, hogy a kormány pedig azokon az infrastrukturális fejlesztéseken dolgozik, amelyekkel Magyarország továbbra is ki tudja szolgálni a vállalkozásokat.

A miniszter elmondta, hogy a bejelentett beruházások 80 százaléka ahhoz az új struktúrához kapcsolódik, amely az elektromotorok, akkumulátorok, napelemek, töltőállomások, töltési lehetőségek előállítását, fejlesztését célozza. "Ez az új iparág, és aki ebben a vezető lesz, azé a siker. Erről szól a geopolitikai háború is" - fűzte hozzá.

A kormánynak és a vállalkozási szektornak három feladata van: a 2030-ra másfélszeresére emelkedő, főleg az áramfogyasztásban megjelenő energiaigények kiszolgálása, a munkaerőigények kielégítése, valamint az infrastruktúra fejlesztése

- hangsúlyozta.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy Magyarország "kikerült az energiacsapdából", intenzív energiagazdaságot épített, amelynek a legfontosabb pontja az energiabiztonság megteremtése. Kiemelte, hogy az országnak a zöld energiára "kell fogadnia", amelybe beletartozik az atomenergia is. "Paks II-t meg kell építeni, és minden házra, minden gyárra napelemet kell rakni" - mondta, hozzátéve, hogy ehhez a kormány minden támogatást megad.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A megtermelt energia tárolásához további fejlesztésekre, beruházásokra lesz szükség - mondta, és felidézte, hogy az Eurostat jelentése szerint az ipariáramárak az EU-n belül Magyarországon a legmagasabbak, amelynek okai között a vállalatok fix szerződéseit, a magas szabályozói terheket említette, valamint, hogy kevés szereplővel lehet szerződni. Ha nagyon magas áron kapják a vállaltok az energiát, az versenyképességi problémákat okoz, ezért hálózatfejlesztéssel biztosítani kell az áramot és a termelői kapacitásokat az áram árának versenyképessé tételéhez - mutatott rá. Az energiatúltermelést ipari méretű tárolókapacitások kiépülésével lehetne hatékonyabban hasznosítani - mondta, megemlítve a BESS (Battery Energy Storage System) rendszereket, amelyeknek kiemelt szerepe van a zöld átállásban, és használatuk az áramszolgáltatások árait is jelentősen csökkentené.

A fejlesztésekhez persze munkaerőre is szükség van, 2030-ra ötszázezerrel több munkavállalóra, mint jelenleg - fejtette ki Nagy Márton. "Munkanélküliség Magyarországon nincs, aki akar, az tud dolgozni teljes foglalkoztatottságban" - hangsúlyozta. Hozzátette: az embereket kell rábírni arra, hogy dolgozzanak, és megfelelő kompetenciával kell őket ellátni. A miniszter hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy a kormány vendégmunkásokkal akarná feltölteni a munkahelyeket, hozzátéve, hogy bár vannak és lesznek is vendégmunkások Magyarországon, az ő foglalkoztatásukra vonatkozó átfogó törvény jelenleg előkészítés alatt áll.

A logisztikai és szállítmányozás jelenleg a GDP öt százalékát állítja elő, a cél hogy ez 10 százalékra emelkedjen - mondta a miniszter. Kiemelte: a magyar logisztikai és szállítási ágazat megerősítésének céljából a minimális szolgáltatási díjat, valamint az alvállalkozók számának maximálását vezeti be a közeljövőben a kormány, továbbá növelni fogják az ágazatban a gázolaj jövedéki adója visszatérítésének mértékét is.

Az OFA Nonprofit Kft. 2016 óta hirdeti meg Az év felelős foglalkoztatója pályázatát, amelynek célja azon hazai munkáltatók elismerése, akik számára az emberi erőforrás központi értéket képvisel. Az eseményen a tavalyi és az idei nyertesek egymás után vehették át az elismeréseket. Az elismerést a kisvállalkozások kategóriában 2022-ben a Cubicfox Kft., a középvállalkozások között a Nagel Hungária Logisztikai Kft. nyerte el. A nagyvállalati I-es kategória győztese 2022-ben a Régió Játék Kft. lett, a nagyvállalati 2-es kategória első díját a Continental Automotive Hungary Kft. nyerte. A közszféra szervezetei között az Országos Mentőszolgálat kapta az elismerést. A 2022-es győztesek között szerepelt továbbá a kisvállalkozások kategóriájában a Búzavirág Alapítvány, a nagyvállalat kategóriában pedig a Pannon Gazdasági Hálózat.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A kisvállalkozások kategóriában 2023-ban a GranTOOL Kft. lett a győztes, a középvállalkozások között az IMS Connector Systems Kft. nyerte az első díjat. A nagyvállalatok I-es kategória győztese a FirstFarms Hungary Kft., a nagyvállalati 2-es kategóriában pedig idén is a Continental Automotive Hungary Kft. lett. Az egyéb gazdálkodó szervezetek kategória elismerését a Semmelweis Egyetem kapta.

2023. október 30. 14:29
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Kiemelt akciót tart az utakon a rendőrség
Országos akciót tart a rendőrség jövő héten az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mö...
Videón a Seychelle-szigeteki robbanás
Felrobbant egy raktár a Seychelle-szigeteken, erről videó készült. Négy konténernyi robbanóanyag repült a levegőbe, ...
Nem kapta meg az állást, ezért ölt
Három egyetemi oktató meghalt és többen is megsérültek azután, hogy egy 67 éves férfi lövöldözni kezdett a Nevadai E...
Megnyitott a sípark, kezdődik a szezon
Már az első napon rengetegen síeltek és snowboardoztak a mátraszentistváni sípályán. A síelők már nagyon várták, hog...
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett a V4-ek mellett
Magyaroszág elkötelezett a visegrádi országok (V4) együttműködése mellett, és támogatja a nyugat-balkáni országok cs...
Nem takarja a ruha Vajna Tímea hatalmas dinnyemelleit - fotó
Gulyás Gergely: Fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában
Levetkőzött Tóth Gabi - fotó
Pénzeső az árulóra, levágott disznófej, Júdás a pályán
A rossz időjárás miatt fontos NB II-es meccseket halasztottak el

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.