Megtalálták a tökéletes főtt tojás receptjét amerikai tudósok, és azt állítják, hogy bárki elkészítheti így. Bár az tény, hogy macerássabb és több időt vesz igénybe.
A tökéletes főtt tojás bársonyos sárgája puha, szilárd fehérrel párosul. Ennek az egyensúlynak az elérése azonban kihívást jelenthet, mert a tojássárgája alacsonyabb hőmérsékleten fő, mint a fehérjéje. A tojás kemény forralása krétás sárgáját eredményezhet, míg az alacsony és lassú főzés zselészerű, alulfőzött fehérjét – írta meg az AP News.
A kutatók több száz tojást főztek meg és a matematikát is felhasználtak ennek a talánynak a megoldására.
Végső receptjük szerint a tojásokat kétpercenként át kell helyezni különböző hőmérsékletű főzőedényekbe. Míg az egyik forrásban lévő vizet tartalmaz, addig a másik langyos, 30 Celsius fokos vizet. A tojásokat pedig összesen 32 percig kell így főzni, majd hideg folyóvízzel kell lehűteni.