Megküzdött a rákkal Czene Attila olimpiai bajnok úszó

Palik László műsorában beszélt daganatos betegségéről Atlanta olimpiai bajnoka, akinek megvan a véleménye Szilágyi Liliána apjáról, Szilágyi Zoltánról is, akivel egy medencében úsztak annak idején - írja az Index.

2022. január 10. 11:40

A 47 éves olimpiai aranyérmes úszó a Palikék Világa by Manna című, YouTube-on futó műsor vendége volt. Czene Attila rögtön a videó elején nyíltan beszélt rákbetegségéről, amelyből mára teljesen felépült. Atlanta olimpiai bajnoka hozzátette, az átlagnál valamivel szerencsésebbnek tartja magát, mert pár hónap telt el a daganat felismerésétől a műtétig, valamint a rehabilitációig.

Most már leginkább csak a túlsúllyal kell megküzdenie, ám ezen már elkezdett változtatni, mert a szervezetét megint tudja terhelni. Czene Attila bevallotta, most 113 kiló, míg aktív versenysportoló korában, amikor világcsúcsokat úszott, 73 kilót nyomott.

"Körülbelül húsz kiló túlsúly van rajtam. Mint az úszásnál, csak az idő az ellenfél, nekem most magamat kell leküzdenem" - árulta el a műsorban Czene Attila.

Ezért haragszik Szilágyi Liliánára

Palik László kérdésére válaszolva, hogyan érinti, mi a véleménye az úszósport közelmúltbeli botrányairól, Czene Attila kifejtette, szerinte fontos különbséget tenni az úszósport vezetése, konkrétan a Magyar Úszó Szövetség munkája, illetve a versenyzők között, akik szerinte nem feltétlenül a versenyzéssel foglalkoznak, hanem minden mással.

Czene Attila otthon, magában, továbbá szűk ismerősi körében komoly kritikát fogalmaz meg azokkal az úszókkal szemben, akik bizonyos fajta erős megnyilatkozásokat tesznek ahelyett, hogy szerényen, alázattal saját magukkal, a saját versenyzésükkel és a sportjukkal foglalkoznának.

"Nem az úszókkal van a gond, amikor lemennek úszni és versenyezni, és teljesítenek vagy nem. Például Szilágyi Liliánára azért haragszom, mert az Európa-bajnokságon a műkörmével két századdal kikapott 200 pillangón. Neki az volt a dolga, hogy megnyerje a versenyt. Azt látom, hogy ő van annyira tehetséges, hogy megnyerhette volna, és nem elég odafigyelés, nem elég alázat, és sorolhatnám, ami miatt ő elveszítette, és nem második lett, és nyilatkozott valahogy" - fejtette ki Czene Attila Szilágyi Liliánára vonatkozóan, aki az utóbbi hetekben nagy port kavart azzal, hogy édesapját, egyben egykori edzőjét szexuális bántalmazással, fizikai és lelki terrorral vádolja.


Czene Attila arra is kitért a beszélgetés folyamán, hogy Szilágyi Liliána édesapjával, Szilágyi Zoltánnal maga is egy medencében edzett 35 évvel ezelőtt.

"Már akkor megvolt a véleményem a Zoltánról, nem feltétlenül pozitív. Mert esetleg velem – mint fiatallal – nem úgy viselkedett" - mondta el őszintén az egykori úszó, aki hozzátette, hiába a negatív tapasztalatok, ő mégsem rohan az első stúdióba, és mondja el, hogy annak idején milyen testi és lelki fájdalmak érték aktív versenyző korában. Mert ezt véleménye szerint úgy hívták, hogy edzés, edzőtábor és felkészülés.

Czene Attila azt el tudja fogadni, hogy bizonyos dolgoknak 35 év távlatából más a megítélése. Ennek ellenére sajnálatos dolognak tartja, hogy a most nyilvánosságra kerülő cselekedetek miatt, amelyeket 2022-ben elítél a társadalom, teljes edzői pályafutások kerülnek a süllyesztőbe.

Ennek ellenére a szexuális zaklatásról, főleg, ha azt kiskorú úszólányokkal szemben követték, követik el, Czene Attila úgy vélekedik, hogy az 10-15-20 évvel ezelőtt is ugyanolyan mélyen elítélendő volt, mint ma, és ha ilyesmi történt, ezt visszamenőlegesen is joggal ítéli el a társadalom.

"Ezt nyilván nem lehet megkerülni, de azt gondolom, hogy az összes többi ehhez képest egy picit elkopik" - utalt többek között az évtizedekkel ezelőtti esetleges lelki bántalmazásokra Palik Lászlóék műsorának vendége.

"Miért 15 év után kell azzal foglalkozni, hogy bizony akkor valaki olyan lelki teher mellett és olyan fizikai atrocitás mellett kellett felkészüljön. Úgy, hogy egyébként tudjuk, hogy az illető versenyző esetleg 4-5 olimpián vett részt sikeresen, nagyon szépen végigküzdötte, végigharcolta a pályafutását, nem kevés támogatást kapva a Magyar Úszó Szövetségtől és a magyar államtól. Aki ilyen eredményeket ér el, tanuljon meg szerénynek lenni, és alázattal forduljon a nyilvánossághoz. Ezt úgy kell tálalni, nem szabad visszanyúlva, visszamenőleg, visszatekintve bűnbakokat keresni, mert ez egész egyszerűen nem elegáns" - szögezte le Czene Attila.

Borzalmas tragédia, 2 és fél éves kislány fulladt bele a Balatonba
Egy matracról csúszott bele a vízbe.
Örökbefogadta a cuki kutyát, majd megette
A férfi azt ígérte az állatmentőnek, hogy imádni fogja a kiskutyát. Mint kiderült, betartotta ígéretét, csak épp más...
Horror nyaralás, három cápa támadt egyszerre a nyolcéves gyerekre
A nyolcéves fiú egy olyan lagúnában úszott, amiről az idegenvezető azt mondta a családnak, hogy biztonságos. Miután ...
Megfojtott egy csecsemőt egy bölcsődei dolgozó, mert zavarta a gyermek sírása
Súlyos büntetésre ítélte a bíróság.
Hihetetlen, feljelentették az állatmentőket, mert vacsorázni mertek
A bejelentő levélben adott hangot nemtetszésének.
Borzasztó halál, frontálisan ütközött egy biciklis nő egy kocsival Cegléden
Halálra gázoltak egy kerékpáros nőt Cegléden hétfő délután - közölte a rendőrség a honlapján.
Szökött emu szaladgált a kocsik között
Elszabadult egy emu Nagykőrösön, a szökött állat a kocsik között rohangált. A helyiek szerint egy utánfutóról ugrott...
Robbantással fenyegetőzött a részeg utas
Bomba felrobbantásával fenyegette meg a fővárosi közlekedési vállalatot egy 45 éves részeg férfi Budapesten. A segél...
Lángoltak a nyaralók, futva menekültek
Hatalmas lángokkal égett több nyaraló is Hajdúszoboszlón az éjjel. Többen is futva menekültek az övezetből, mindent ...
Megverte barátnőjét, majd késelni akart
Összeverte barátnőjét, majd késsel fenyegetőzött egy férfi Jobbágyiban. A támadó még a rendőrökkel is üvöltözött, a ...