választás

MCC-vezető: Szélsőjobboldali párt csatlakozott az Orbán-ellenes szövetséghez

Szélsőjobboldali párt csatlakozott az Orbán-ellenes szövetséghez címmel közölte a hírportálján csütörtökön a Bild című német közéleti napilap Bauer Bence, a Matthias Corvinus Collegiumnál (MCC) működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójának írását a vasárnapi magyarországi országgyűlési választásról.

2022. március 31. 11:53

Bauer Bence az Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon? alcímmel közölt írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor az EU-s tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja és a felmérések szerint jó esélye van az újraválasztásra. Az 58 éves politikust külföldön ugyan "gyakran az Európai Unióban betöltött különleges szerepére redukálják", de "kormánya sok választó szemében szilárdan megállja a helyét". Különösen "család-, gazdaság- és migrációs politikája népszerű sok magyar körében", de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja "beárnyékolja" a választási kampányt - írta. Hozzátette: Orbán Viktor negyedszer próbálkozik az újraválasztással és a verseny valószínűleg szorosabb lesz, mint korábban, mert míg az elmúlt három választáson az ellenzéki pártok külön-külön indultak, ezúttal összefogtak és a magyar választási rendszerben leginkább az számít, hogy ki nyer az egyes választókerületekben.

Mint írja, az ellenzék "furcsa" szövetségében vannak baloldali, zöld és liberális pártok, valamint egy "kakukktojás", a Jobbik, amelyet korábban radikális jobboldalinak tartottak. Kifejtette: a baloldal korábban kizárta az együttműködést a Jobbikkal, de mivel most "valós közelségben van a hatalom", szükség van a pártra Orbán leváltásához. A Jobbik az ellenzéki szövetség második legnagyobb formációja és győzelem esetén akár kormánytagokat is adhat - mutatott rá. Hozzátette, hogy a Jobbik a kommunikációban "igyekszik mérsékeltebb lenni", de személyi állományát tekintve "nagyon is a régi". Képviselői újra és újra antiszemita kijelentésekkel hívták fel magukra a figyelmet, így például egy tavalyi időközi választáson jelöltjük a "Judapest" elnevezéssel illette Budapestet.

Fotó: MCC

Bauer Bence arról is ír, hogy a Jobbik két alelnöke évekkel korábban egymástól függetlenül Hitler-köszöntésre emelte a kezét, egyik európai parlamenti képviselője pedig 2012-ben azt követelte az Országgyűlésben, hogy "a kormány készítsen listát a zsidó származású emberekről". Bauer Bence írásában azt állítja, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem titkolja partnerei "színes" összetételét, arról beszélt, hogy szövetségében "kommunisták és fasiszták" is vannak és tudni véli, hogy hány zsidó van a Fideszben. A 49 éves politikust "a Jobbik fedezte fel és építette fel". Márki-Zay Péter ezt nem tartja gondnak, saját "mozgalmának" azonban csak egyetlen tagja van, aki bejuthatna a parlamentbe: ő maga - írta a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, hozzátéve, hogy a miniszterelnök-jelölt így "egyedül van", szövetségesei pedig sokfélék és nem egységesek, "csak Orbán leváltásának vágya köti össze őket".

Kiemelte, hogy a Jobbiknak "nagyon fontos szerepe" van a szövetségben, képviselői akár a kormányba is bekerülhetnek. Ugyancsak fontos szerepet játszik a szövetség "legerősebb pártja", a Demokratikus Koalíció, amely a "posztkommunistákból" vált ki. "Ez teszi tökéletessé a volt kommunisták és a volt radikálisok szövetségét" - írta Bauer Bence. Hozzáfűzte, hogy "ezt a tényt Európa többi részén eddig alig vették tudomásul", de "nem csak Magyarországon kongatják a vészharangot a zsidó egyesületek és a média". Arról is írt, hogy sok megfigyelő kiemeli: Magyarországon sokszínű zsidó élet folyik, és "zsidó polgártársaink sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint más országokban".

"Gyakorlatilag nincsenek erőszakos antiszemita támadások, a hivatalban lévő kormány támogatja a zsidó közösségeket, és biztosítja a békés együttélést a különböző vallási közösségek között" - írta Bauer Bence, hozzátéve, hogy "Budapest az egyetlen olyan főváros az EU-ban, ahol lényegesen több a zsidó, mint a muszlim".

MTI

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Szijjártó Péter: Újabb engedélyt kapott a Paks II. beruházás
Az Országos Atomenergia Hivatal kibocsátotta a résfal építésére vonatkozó engedélyt a Paks II. atomerőmű számára csü...
Szijjártó Péter: Megvédjük a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást
Az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek, de a kormány megvédi ...
Brutális jégeső, óriási áradás - Tények 18.00
Hatalmas károkat okozott három megyében is a szerda esti vihar... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Elszabadult a pokol egy székesfehérvári szórakozóhely előtt – Videó
Elszabadultak az indulatok a napokban egy székesfehérvári szórakozóhely előtt, ahol biztonságiakkal csaptak össze a ...
Exkluzív fotók: Berki Krisztián kislánya összetört édesapja sírja láttán
A 41 éves korában elhunyt médiacelebet a Farkasréti temetőben kísérik utolsó útjára.