Magyar Nemzet: Karácsony Gergely nem is lehetett volna egyetemi tanársegéd?

Karácsony Gergely nem lehetett volna tanársegéd 2004 és 2008 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, mivel nem felelt meg az intézmény szabályában leírt feltételeknek - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

2021. június 05. 11:25

A lap ismerteti: kiderítette, hogy az egyetemen a tanársegédi munkakörbe történő kinevezés követelményei között szerepelt "legalább egy nyelv C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel bizonyított ismerete" is, ami Karácsony esetében bizonyosan nem volt meg. A főpolgármester legújabb tájékoztatása szerint ugyanis 2000-ben egyetemi nyelvi lektorátuson tett nyelvvizsgát, ez pedig nincs azonos szinten a C típusú nyelvvizsgával.

A Magyar Nemzet azt írja, a birtokában lévő, 2001. május 24-től hatályos szabályzat szerint a tanársegédi munkakörbe történő kinevezés követelménye továbbá "a szakirányú egyetemi oklevél és az oktatási feladatai témájában az egyetemi diploma követelményeit érdemben meghaladó tudás, illetve széles körű tájékozottság is". De szükséges "a szakmai vezetés melletti tudományos munka végzésére való alkalmasság, amelyet például az egyetemi évek alatti demonstrátori megbízás, eredményes TDK-tevékenység bizonyít, valamint gyakorlatok vezetésére való alkalmasság". A szabályzat kitér arra, hogy az újbóli kinevezéshez doktori programban történő részvétel is szükséges - állapítja meg a cikk.

A lap emlékeztett arra, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti belépőjét már korábban megakasztották a nyelvtudásával és a doktori tanulmányaival nyilvánosságra kerülő hírek. Karácsony először azt bizonygatta - írják -, hogy tud angolul, és erről papírja is van. Május 10-ei magyarázkodó Facebook-bejegyzésében azt érzékeltette, hogy középfokú nyelvvizsgája van. Röviddel ezt követően azonban ő maga ismerte el, hogy csupán egyetemi nyelvi lektorátuson tett vizsgával rendelkezik - fogalmaznak a cikkben.

Felidézik, hogy a főpolgármester előbb "hiperpasszívnak" minősítette az angoltudását, majd arra hivatkozott, hogy a szaknyelvet, vagyis az angol speciális szeletét érti meg. Később gyermekkori diszlexiájára hivatkozott, és arról beszélt, hogy emiatt neki máshogy kell idegen nyelvet tanulnia.

A lap baloldali szereplőket említ, akik próbáltak a főpolgármester segítségére sietni. Az elsők között volt Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára, aki azt bizonygatta, hogy Karácsony végzős egyetemi hallgatóként még tudott angolul, olyannyira, hogy közösen írtak egy komoly tudományos munkát. Csakhogy ezt maga az érintett cáfolta a Népszabadságnak adott 2004-es interjúban - mutat rá a Magyar Nemzet -, ahol közölte, Tóka Gábor és Bozóki András, a CEU oktatói úgy tettek, mintha Karácsony is szerzőtárs lenne.

A főpolgármester a napokban nyilvánosságra hozta a tolmácslistáját, amelyből Magyar Nemzet szerint több fontos tétel kimaradhatott. Az Origó tíz olyan eseményt is talált, ahol Karácsony Gergelynek igénybe kellett vennie a tolmács szolgáltatását, ezek mégsem szerepelnek az összesítésben - olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

MTI/Fotó: illusztráció (MTI)

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Szlávik János: többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba
Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek korházba a negyedik hullámban - mondt...
Pásztor Erzsi házasságát a férje alkoholizmusa tette tönkre
Válása után nem talált rá újabb nagy szerelem. 36 éve él egyedül és már nem vágyik egy társra.
Tények Plusz adás, 2021. szeptember 22, szerda
MEGCSALÁSON KAPNÁK - Illegális koncert-felvételeket árulnak róluk a neten. A Korda-házaspár ügyvédhez fordult, van, ...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
LETAROLTA - Kisiklott a hatos villamos, autóval ütközött Budapesten, döbbenetes felvétel készült a sofőr mentéséről,...
Tények röviden, 2021. szeptember 22., szerda
Tények röviden adás
Lassan túl vagyunk a mélyponton
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda
Bele is halhatott volna a kalandba
Varga Viktor Lyme-kórral küzdött a TOTEM utolsó forgatásain. Furcsa, megfázásos tünetekkel harcolta végig a kalandre...