krausz gábor
Húsvét!

Különleges húsvéti receptet ajánl a TV2 sztárséfe

Az ünnep alkalmából egy egészen egyedülálló ínyencséget mutat be Krausz Gábor.

Krausz Gábor, a TV2 sztárséfe egy különleges húsvéti receptet mutat be, méghozzá a babka kalács elkészítését. De vajon mi is az a babka? Nemes egyszerűséggel: kalács. Jeruzsálemi kalácsnak is szokták hívni, mivel Izraelből származik ez az étel.

Azt mondanám, hogy gyerekkorunkra visszaemlékezve egy kakaós csigához hasonlít, amit felturbóztak

- mondta Krausz Gábor. Természetesen azt is elárulta, hogy hogyan is kell elkészíteni ezt a húsvéti édességet.

Első körben a tésztát kell bedagasztani,  amihez szükség van:

  • 220 ml tejre,
  • 100 g kristálycukorra,
  • 10 g élesztőre (por állagú)
  • 4 db tojásra,
  • 500 g lisztre,
  • 100 g vajra és 
  • 3 csipet sóra.

Ezt el kell dolgozni kézzel, de akár géppel is be lehet dagasztani. A vajat a végén kell apránként hozzáadni, eleinte ragacsosnak tűnhet a tészta, de 10 perc gyúrás után szép állagot kapunk majd. Hűtőbe kell tenni legalább 6-8 órára, ezt követően lehet vele dolgozni tovább.

A következő folyamat a csokoládékrém elkészítése, amihez kell:

  • 225 g 70%-os csokoládé
  • 120 ml tejszín
  • 113 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 30 g kakaópor

Figyelni kell, hogy ne forraljuk túl a krémet, érdemes hűtőbe tenni ezt is, mert meg kell várni, hogy megkössön.


Ezt követően a tésztát egy lisztezett deszkán ki kell nyújtani, majd a hideg csokoládét eloszlatjuk rajta egyenletesen. Ha ezzel elkészültünk, akkor pirított törökmogyorót elszórhatunk rajta, valamint tejcsokit is. A rövidebb felénél feltekerjük a tésztát, eközben igyekezzünk kiszorítani belőle a levegőt. Ezután pedig az így kapott „rudat” félbevágjuk. A két tésztacsíkot egymásra tesszük és fonni kezdjük, akár a kalácsot.

Ezt egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, a tetejére ismét lehet szórni törökmogyorót és csokit is. Keleszteni kell 2 óráig szobahőmérsékleten. 190 fokon alsó-felső légkeverésen, előmelegített sütőben 15 percig kell sütni, majd 170 fokon még 20-25 percig.

Amíg sül a kalács, addig a cukorszirupot elkészíthetjük, amihez 160 gramm kristálycukorra és 120 milliliter vízre lesz szükség. Ha ez felforrt, akkor leöntjük vele a kalácsot.

A legnehezebb része pedig az utolsó lépés, hiszen 1 órát kell várni arra, hogy felszeleteljük és elfogyasszuk az isteni babka kalácsot.

A címlapfotó illusztráció: Shutterstock

2023. április 06. 15:16
A vezérkari főnökből lett tiszás politikusjelölt több beszélgetésben kijelentette, könyvében is leírta: már gyerekko...
Ellentüntetéseket tartanak, zaklatnak online, halállistákat készítenek, bombakészítési útmutatót tesznek közzé, feny...
Kezdődik a digitális polgári körök találkozója.
Kanada döntése miatt több ezer rajongó marad koncert nélkül. A Kneecap zenekar jövőjét a brit terrorvádak beárnyékol...
Autógumival és szerszámokkal dobálták meg a rendőröket egy agresszív kiskunmajsai család tagjai szombaton. A mentősö...
Betört a koponyája és súlyosan megsérült egy betörő, aki több mint tíz métert zuhant Budapesten. Egy 6. kerületi lak...
Tűzoltóknak kellett kimenteni egy taxi utasát, miután frontálisan ütköztek egy furgonnal, majd egy Teslának is neki ...
Videó készült arról, ahogy a levegőbe repül, megpördül és a tetejére zuhan egy autó az M7-es autópályán, Kajászó köz...
A szervezők elmondásuk szerint a közbeszéd eldurvulása miatt tartanak demonstrációt vasárnap este. Ugyanakkor több f...