krausz gábor
Húsvét!

Különleges húsvéti receptet ajánl a TV2 sztárséfe

Az ünnep alkalmából egy egészen egyedülálló ínyencséget mutat be Krausz Gábor.

Krausz Gábor, a TV2 sztárséfe egy különleges húsvéti receptet mutat be, méghozzá a babka kalács elkészítését. De vajon mi is az a babka? Nemes egyszerűséggel: kalács. Jeruzsálemi kalácsnak is szokták hívni, mivel Izraelből származik ez az étel.

Azt mondanám, hogy gyerekkorunkra visszaemlékezve egy kakaós csigához hasonlít, amit felturbóztak

- mondta Krausz Gábor. Természetesen azt is elárulta, hogy hogyan is kell elkészíteni ezt a húsvéti édességet.

Első körben a tésztát kell bedagasztani,  amihez szükség van:

  • 220 ml tejre,
  • 100 g kristálycukorra,
  • 10 g élesztőre (por állagú)
  • 4 db tojásra,
  • 500 g lisztre,
  • 100 g vajra és 
  • 3 csipet sóra.

Ezt el kell dolgozni kézzel, de akár géppel is be lehet dagasztani. A vajat a végén kell apránként hozzáadni, eleinte ragacsosnak tűnhet a tészta, de 10 perc gyúrás után szép állagot kapunk majd. Hűtőbe kell tenni legalább 6-8 órára, ezt követően lehet vele dolgozni tovább.

A következő folyamat a csokoládékrém elkészítése, amihez kell:

  • 225 g 70%-os csokoládé
  • 120 ml tejszín
  • 113 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 30 g kakaópor

Figyelni kell, hogy ne forraljuk túl a krémet, érdemes hűtőbe tenni ezt is, mert meg kell várni, hogy megkössön.


Ezt követően a tésztát egy lisztezett deszkán ki kell nyújtani, majd a hideg csokoládét eloszlatjuk rajta egyenletesen. Ha ezzel elkészültünk, akkor pirított törökmogyorót elszórhatunk rajta, valamint tejcsokit is. A rövidebb felénél feltekerjük a tésztát, eközben igyekezzünk kiszorítani belőle a levegőt. Ezután pedig az így kapott „rudat” félbevágjuk. A két tésztacsíkot egymásra tesszük és fonni kezdjük, akár a kalácsot.

Ezt egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, a tetejére ismét lehet szórni törökmogyorót és csokit is. Keleszteni kell 2 óráig szobahőmérsékleten. 190 fokon alsó-felső légkeverésen, előmelegített sütőben 15 percig kell sütni, majd 170 fokon még 20-25 percig.

Amíg sül a kalács, addig a cukorszirupot elkészíthetjük, amihez 160 gramm kristálycukorra és 120 milliliter vízre lesz szükség. Ha ez felforrt, akkor leöntjük vele a kalácsot.

A legnehezebb része pedig az utolsó lépés, hiszen 1 órát kell várni arra, hogy felszeleteljük és elfogyasszuk az isteni babka kalácsot.

A címlapfotó illusztráció: Shutterstock

2023. április 06. 15:16
A magyar miniszterelnök XIV. Leó pápával találkozott. A békemisszión lévő Orbán Viktort személyesen fogadta az egyhá...
Különleges aukciót indított Molnár Viktor. A Kincsvadászok kereskedője egy tragikus körülmények között árván maradt ...
Sikeresen lezárult az élelmiszer-utalványok kézbesítése. A program keretében több mint 2,3 millió nyugdíjas kapott 3...
ÁLDOZATOK - Ismert sportvezető és családja halt meg a kenyai légikatasztrófában. Süllős Gyula a feleségével, a gyere...
A falak között titkok lapulnak, amiket még soha senki nem láthatott. Mi rejtőzik a Magyar Nemzeti Múzeum zárt ajtói ...
family
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ők tartják az előadásokat, ők képzik a tiszásokat, ők írják a programot, ő...
Levették a gyűrűt! Többen válni akarnak! Mi történik az országos kísérletben? Soha nem volt ekkora dráma, bár nem el...
family
Búcsúzott a Megasztártól, de valószínűleg hallunk még felőle. Anami őszinteségével és szívhez szóló dalaival tette l...
family