Kalandra Fel! Kerékpáros expedíció a Wenckheim család nyomában

A Wenckheim turista- és kerékpárút komplex élményszerzést biztosít a kerékpározás szerelmeseinek. A Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti örökségeket bemutató tematikus kerékpárút során a térség természeti kincsei mellet a vármegye négy jelentős kulturális értékét képviselő kastélyát, a szabadkígyósit, a gerlait, a póstelekit és a gyulait ismerhetik meg mélyebben.

A Wenckheim turista– és kerékpárút Békés vármegye történelmének meghatározó szereplőihez, a Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti örökségeket bemutató tematikus kerékpárút és szolgáltatáscsomag, amely keretében információs táblák, pihenőhelyek, szervízpontok szolgálják a kerékpárosok kényelmét a kerékpárút közel 40 kilométeres nyomvonalán.

A Wenckheim kerékpár – és turistaút a vidék varázslatos tájain vezet. A történelem és a természet szépségeit felvonultatva kínál felejthetetlen élményeket. Az útvonal kezdők számára is kellemes kikapcsolódást nyújt, hiszen könnyű, sík területeken vezető szakaszok jellemzik. Az útvonal egész évben látogatható, és minden évszakban más és más szépségeket kínál.

A Wenckheim kerékpárút egy valóságos kulturális és természeti kincsesbánya, amely mentén számos érdekesség, látnivaló és természeti szépség várja a kerékpárosokat. Békéscsaba belvárosában a Munkácsy Negyed, egy igazi kulturális oázis fogadja az utazót. Pezsgő kulturális élet, színes programok, látványos köztéri alkotások és kulturális intézmények várják az érdeklődőket.


A pósteleki erdőben, vagy az Élővíz-csatorna mellett, az árnyas fák alatti gáton kiépített Gyula irányába tartó kerékpárút szakaszok igazi természetközeli élményt adnak. Szabadkígyós felé haladva egy öt méter magas madárlesről is felfedezhetik a békéscsabai bányatavak gazdag madárvilágát. Ezek a tavak nem csupán a természet szépségét mutatják meg, hanem fontos életteret is biztosítanak a helyi növény- és állatvilág számára. A kerékpárosoknak lehetőségük van megállni, és élvezni a tavak látványát, vagy akár egy kis pihenőt tartani partjukon.

Az útvonal mentén számos történelmi kastély található, amelyek mesés építészeti remekek és gazdag történelmi múlt jellemzi őket. Békés vármegyében 31 kastély van, ezekből 17-et a Wenckheimek építtettek. A kerékpárút ezek közül érinti a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai, valamint a gyulai kastélyt is, de egy kisebb kitérővel akár a dobozi Wenckheim-kápolna és - kripta is megközelíthető. A Wenckheim család által építtetett kastélyok több szempontból jelentős elemei a kerékpárútnak. A pár éve felújított szabadkígyósi kastély, ami Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus, neoreneszánsz stílusban, a nagy közönség számára is látogatható. Érdemes rászánni az időt és megtekinteni az interaktív kiállítást, ami a historizmus korabeli életet mindennapjaiba és ünnepeibe enged betekintést.


A pósteleki parkerdőben többek mellett megtekinthető a Széchenyi-Wenckheim-kastély romja. Az ott elhelyezett kronoszkópba tekintve a kastély és a park 1930-as látványában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A 360 fokban körbeforgatható panorámafilm a Széchenyi-Wenckheim család 1930-as évekbeli életképeit mutatja be. Az élőszereplős jelenetek a család évszakokhoz kötött bensőséges pillanatait villantják fel az épület főbejárata előtt és a kastélyparkban. Gerlán pedig az egykori kastélyparkban elhelyezett interaktív információs táblák mutatják be a kastélyt és a 19-20. századi uradalomban zajló életet.

Az extrémebb sport kedvelőinek Pósteleken pumpapálya került kialakításra, de további aktív kikapcsolódásra kínál lehetőséget a CsabaPark, ahol a játszóterek mellett kalandparki elemek is várják a családokat.

A Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti kincseket bemutató tematikus kerékpárút 2023-ban elnyerte az Év kerékpárútja címet is. Ezzel egy előkelő társaságba került a Wenckheim kerékpárút, hiszen korábban olyan népszerű kerékpárutak nyerték el ezt a rangos címet, mint a Tisza tavat, a Deseda tavat megkerülő kerékpárút vagy a Tatát Tatabányával összekötő kerékpárútszakasz.


Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által megvalósított Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása című projekt 2024-ben újabb rangos elismerésben részesült, a Településfejlesztési Szövetség által kiírt Településfejlesztési Díj 2023. pályázat Aktív turisztikai különdíját kapta meg.

Legyen szó egy rövid kiruccanásról vagy egy hosszabb kerékpáros túráról, a természet szépsége, a történelem varázsa és az élmények gazdagsága várja a Wenckheim kerékpárút biciklistáit.

Fedezze fel Békéscsaba és térsége csodáit és gyűjtsön maradandó élményeket családjával!

Fotók: Wenckheim kerékpárút hivatalos Facebook-oldala

2024. május 10. 10:45
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.