Így készül a tökéletes húsvéti sonka, kiderült a profik titka

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a sonka, pár tipp, hogy sikerülhet igazán ínycsiklandóra.

Az igazán jó húsvéti sonka nem túl száraz, ízletes, de nem is túl sós, és természetesen kellőképpen főtt 

- írja meg a Glamour. A tökéletes húsvéti sonka elkészítésénél oda kell figyelni néhány szabály betartására, de ezekkel varázslatos ebédet készíthetünk a családunknak és a vendégeknek. A Glamour cikkéből kiderül, hogy mik a legfontosabb tényezők, amiket szem előtt kell tartani a főzésnél. 

Az alapok: 

Először is elengedhetetlen, hogy jó minőségű húst vásároljunk. Érdemes alaposan felmérni minden olyan helyet, ahol árulnak sonkát. Ez lehet élelmiszerbolt, termelői piac, vagy akár egy megbízható márka is. Ha megvettük a megfelelő sonkát, akkor első lépésben minden hálót, zsinórt el kell távolítani róla. 


Az előkészítés: 

Mielőtt a sonkát főzni kezdjük, érdemes egy egész éjszakán át pihentetni egy fazék vízben. Semmit nem kell hozzáadni, még sót sem, viszont a vizet cseréljük olyan sűrűn, ahogy csak tudjuk. Másnap a húst egy nagy lábasba tesszük, friss vízzel öntjük fel és már a forralást el is kezdhetjük. Most már adhatunk hozzá bármilyen fűszert, amit szeretnénk. Egy egy kilogrammos sonkához például remek választás: 

  • 1 darab lilahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 4-5 darab babérlevél
  • 15 darab borókabogyó 
  • 1 kis darab csillagánizs.


A főzési idő: 

A sonkát ideális esetben 1,5 - 2 órán át főzni kell, alacsony lángon. Jelen esetben egy egy kilogrammos sonkáról van szó, de érdemes arányosan növelni az időt, ha nagyobb a hús. Ezt követően levesszük a lábast a tűzhelyről, és a vízben hagyjuk kihűlni. Ezt a vizet nem érdemes kiönteni, mert a későbbiekben fel tudjuk használni akár leveshez is. 

A tálalás: 

Ha kihűlt a sonka, akkor ki kell venni a vízből, de minden zsírréteget el kell távolítani róla. Ezután hagyjuk megszáradni, majd szeletekre vágjuk. A hagyományos húsvéti zöldségek az újhagyma, lilahagyma, retek, paradicsom, paprika. Emellé kiváló a főtt tojás és torma is, de garantáltan nagy sikert arathatunk a kaszinótojással, tojáskrémmel, vagy akár a tojássalátával is. 


A maradék: 

A húsvéti sonka szinte sosem fogy el teljesen az ünnepek alatt, de nem szabad hagyni, hogy kárba vesszen. Kiváló lehet bableveshez, lencsefőzelékhez, vagy akár sonkás tésztát is készíthetünk belőle a következő napokon. Amennyiben betartjuk az elkészítéshez szükséges szabályokat, akkor biztosan tökéletes sonkával várhatjuk a locsolókat hétfőn.

2023. április 07. 12:03
Izrael és Szíria tűzszünetről állapodott meg azt követően, hogy a héten az izraeli hadsereg beavatkozott a szíriai k...
Újabb részletek derültek ki a tisztázatlan körülmények között meghalt kárpátaljai magyar férfi, Sebestyén József hal...
Egyre több sokkoló videó és szemtanúi beszámoló kerül nyilvánosságra az ukrajnai kényszersorozások kapcsán. A felvét...
GYILKOS - Baltával végezte ki idős jótevőjét a nyírmihálydi gyilkos. Az áldozat befogadta a 19 éves fiút, aki viszon...
időjárás-jelentés, 2025. július 18., péntek
„Ez a reménytelenség költségvetése” – ezt mondta Orbán Viktor arról az uniós költségvetési tervezetről, amelyet az E...
GYILKOS - Baltával végezte ki idős jótevőjét a nyírmihálydi gyilkos. Az áldozat befogadta a 19 éves fiút, aki viszon...