Így készül a tökéletes húsvéti sonka, kiderült a profik titka

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a sonka, pár tipp, hogy sikerülhet igazán ínycsiklandóra.

Az igazán jó húsvéti sonka nem túl száraz, ízletes, de nem is túl sós, és természetesen kellőképpen főtt 

- írja meg a Glamour. A tökéletes húsvéti sonka elkészítésénél oda kell figyelni néhány szabály betartására, de ezekkel varázslatos ebédet készíthetünk a családunknak és a vendégeknek. A Glamour cikkéből kiderül, hogy mik a legfontosabb tényezők, amiket szem előtt kell tartani a főzésnél. 

Az alapok: 

Először is elengedhetetlen, hogy jó minőségű húst vásároljunk. Érdemes alaposan felmérni minden olyan helyet, ahol árulnak sonkát. Ez lehet élelmiszerbolt, termelői piac, vagy akár egy megbízható márka is. Ha megvettük a megfelelő sonkát, akkor első lépésben minden hálót, zsinórt el kell távolítani róla. 


Az előkészítés: 

Mielőtt a sonkát főzni kezdjük, érdemes egy egész éjszakán át pihentetni egy fazék vízben. Semmit nem kell hozzáadni, még sót sem, viszont a vizet cseréljük olyan sűrűn, ahogy csak tudjuk. Másnap a húst egy nagy lábasba tesszük, friss vízzel öntjük fel és már a forralást el is kezdhetjük. Most már adhatunk hozzá bármilyen fűszert, amit szeretnénk. Egy egy kilogrammos sonkához például remek választás: 

  • 1 darab lilahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 4-5 darab babérlevél
  • 15 darab borókabogyó 
  • 1 kis darab csillagánizs.


A főzési idő: 

A sonkát ideális esetben 1,5 - 2 órán át főzni kell, alacsony lángon. Jelen esetben egy egy kilogrammos sonkáról van szó, de érdemes arányosan növelni az időt, ha nagyobb a hús. Ezt követően levesszük a lábast a tűzhelyről, és a vízben hagyjuk kihűlni. Ezt a vizet nem érdemes kiönteni, mert a későbbiekben fel tudjuk használni akár leveshez is. 

A tálalás: 

Ha kihűlt a sonka, akkor ki kell venni a vízből, de minden zsírréteget el kell távolítani róla. Ezután hagyjuk megszáradni, majd szeletekre vágjuk. A hagyományos húsvéti zöldségek az újhagyma, lilahagyma, retek, paradicsom, paprika. Emellé kiváló a főtt tojás és torma is, de garantáltan nagy sikert arathatunk a kaszinótojással, tojáskrémmel, vagy akár a tojássalátával is. 


A maradék: 

A húsvéti sonka szinte sosem fogy el teljesen az ünnepek alatt, de nem szabad hagyni, hogy kárba vesszen. Kiváló lehet bableveshez, lencsefőzelékhez, vagy akár sonkás tésztát is készíthetünk belőle a következő napokon. Amennyiben betartjuk az elkészítéshez szükséges szabályokat, akkor biztosan tökéletes sonkával várhatjuk a locsolókat hétfőn.

2023. április 07. 12:03
Két MÁV-alkalmazott, egy jegyvizsgáló és egy pénztáros sérült meg könnyebben, amikor kisiklott a Vácról Balassagyarm...
A Lengyelországot ért szerdai dróntámadás példázata annak, milyen veszélyes körülmények között élünk nap mint nap, a...
Az Európai Unióban a lakosság 23 százaléka fűtési nehézségekkel küzd és a magyarhoz képest 3-4-5-szörös energiaárak ...
Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy „nagy bizonyossággal” elfogtak egy gyanúsítottat Charlie Kirk meggyi...
időjárás-jelentés, 2025. szeptember 12., péntek
Korda György és Balázs Klári szokás szerint kicsit izgul, mert minden közönségtalálkozó egy kincs az életükben, amir...
family
Most először áll kamerák elé Schobert Norbi egykori testnevelő tanára és sosem hallott történeteket, sőt titkokat ár...
family
Kulifai Máté a Hetek főszerkesztő-helyettese összegezte az eddig megtudottakat Charlie Kirk feltételezett gyilkosáró...
VÉRLÁZÍTÓ BOTRÁNY! - Az egész országot lázban tartja az édesapa ügye, aki rátámadt egy férfira, mert az meg akarta e...
family