Így hallgatja el a baloldal a hídpénzbotrányt

Budapest baloldali vezetésnek nagyon fájhat a hídpénzbotrány – erre enged következtetni legalábbis, hogy hosszabb ideje sem a baloldal pártjai, sem a főváros, sem pedig a baloldal budapesti politikusai nem válaszolnak az ügy fejleményeit firtató Magyar Nemzet kérdéseire. A botrányt a baloldali sajtó sem igen igyekszik olvasói elé tárni, a 444.hu-n és a 24.hu-n például említést sem találni a részletekkel kapcsolatban. A Telex.hu viszont beszámolt az ügyről, de úgy, hogy azt Karácsonyék biztosan nem köszönik meg.

Az elmúlt hetekben a Magyar Nemzet számos megkeresést küldött a fővárosi önkormányzatnak és a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek a hídpénzbotrány kapcsán. Egyebek mellett arra lettek volna kíváncsiak, miként értékelik a szereplők az ügy legújabb fejleményeit. Például azt, hogy a látványosan, közel ötmilliárd forinttal megdrágult hídfelújítást végző cégnél, az A-Híd Zrt.-nél házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói tavaly ősszel. 

Egy hete az Atv.hu arról számolt be, hogy Vig Mór, vagyis a számlagyáras ügyvéd cége, a Sunstrike Hungary Kft. 1,4 milliárd forintot kaphatott az A-Hídtól 2020 novembere és 2022 júliusa között.

Ezekből a pénzekből a gyanú szerint kilencszázmillió forintot továbbutaltak a férfi különféle számláira, s azt készpénzben fel is vették. A lap érdeklődéseire azonban eddig semmilyen válasz nem érkezett.

A lap kereste kérdésekkel a baloldal pártjait is az ügy egyik fontos mozzanata, a Jobbik főolgármester-jelöltje által kezdeményezett fővárosi vizsgálóbizottság kapcsán. Érdemi reakció azonban ekkor sem érkezett. Jó esetben terelés, de inkább csak sűrű hallgatás.

Szerintük sem létezik az ügy

De nemcsak a baloldal fővárosi és országos politikai szereplői hallgatnak a hídpénz-botrányról, a jelek szerint nem csipkedi magát a baloldali média sem. Az épp a napokban az amerikai nagykövetségtől tízmilliós támogatást elnyerő 444.hu például egy árva cikkben sem számolt be ezekről az ügyekről. 

Aki a portál keresőjébe beírja Vig Mór nevét vagy a cégéét, a Sunstrike-ot, az biztosan nem fog találkozni egy releváns találattal sem az elmúlt hónapokból. A lap legalábbis nem találkozott.

Az ügyet ehhez hasonlóan kezeli a 24.hu liberális hírportál is. Vig Mór és az A-Híd Zrt. kapcsolatáról a lap nem talált ott sem releváns találatot a portál keresőjében. Ha meg is jelent bármilyen cikk a témában, azt alaposan elrejtették.

A fotó illusztráció: MTI / Balogh Zoltán

Ezt nem köszöni meg Karácsony

A szintén az amerikai nagykövetség pénzét elnyerő Telex.hu viszont januárban beszámolt a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél tartott házkutatásról, később pedig még egy cikkben megemlékeztek Vig Mórról január 27-én. Ebből érdemes is idézni: 

Azt hallottuk, hogy a Városháza minden [Lánchíd-felújítással kapcsolatos – szerk.] dokumentumot kitett a BKK honlapjára. Egyik forrásunk is úgy fogalmazott, nem is érti, hogy miért nem tűnik fel senkinek, hogy az A-Híd és a Sunstrike kapcsolata megelőzi az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseket, illetve magát a szerződéskötést is. Ez így van, de azért az is tény, hogy a végül sikeres pályázat benyújtásának határideje 2020. október 28. volt, és az ATV szerint 2020 novemberétől mentek az A-Híd utalásai Vig Mór cége felé

 – írta a portál.

Ezek szerint már a baloldali Telexnek is nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat. A főpolgármester a napokban a köztévé kamerája előtt Brüsszelben úgy fogalmazott

Ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést.

Egy felújítás története

Ezután már csak a történteket kell felidéznünk. Mint emlékezetes, a Lánchíd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. 

Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást kezdtek, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal többért vállalta el a felújítást.

Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a korábbi tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

A Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette a be a főváros, az A-Híd Zrt. viszont egészen 2022 júliusáig utalhatott pénzt Vig Mór cégének.

Forrás: Magyar Nemzet

2024. január 29. 09:11
Egy fiatal lövöldözött Szolnokon, egy biciklis postást többször eltalált
Délutáni autókázásnak indult az egész.
Németh Lajos megerősítette a nyugtalanító pletykákat: A hír igaz
Élő adásban közölte a nézőkkel.
Tűz ütött ki egy németországi nyugdíjasotthonban, többen meghaltak
A tűzesetben egy tűzoltó és egy rendőr, valamint rengeteg idős sérült meg.
„Nem vagy olyan hülye, mint amennyire kinézel” - durván odaszúrtak az elismert magyar énekesnek a TV2 stúdiójában
Derült égből villámcsapásként érte.
Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy csecsemőt, a szomszédok segítségét kérte a kegyetlen apuka
Görcsrohamot kapott, majd elájult.
50 éves lett a világ egyik legszebb nője – 10 érdekesség Eva Mendesről
A latin díva kirobbanó formában van, akár 20 évet is letagadhatna.
Péppé vert egy autista diáklányt néhány fiatal, súlyos sérülésekkel került kórházba - Videó
Az áldozat meg is halhatott volna édesanyja szerint.
Durva támadás ért egy tucat turistát, egy folyóból vitték őket kórházba
A tűzoltók mentették ki őket.
Négy hónapja elásott holttestre bukkantak Zalaegerszegen
A rendőrség mindössze három óra alatt elfogta a két elkövetőt.
Vízihullát találtak Békéscsabán, eljárást indított a rendőrség
Az Élővíz-csatornában látták meg az élettelen nőt.
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.