Gyászol Johnny Depp, elvesztette zenésztársát

Meghalt 78 éves korában Jeff Beck legendás angol rockgitáros, az egykori Yardbirds tagja - közölte sajtósa helyi idő szerint szerdán.

2023. január 12. 16:58

A blues, a jazz és a rock and roll határait feszegető gitárvirtuóz bakteriális agyhártyagyulladásban hunyt el kedden, halála helye egyelőre nem ismert. "Jeff nagyon kedves ember volt, kiemelkedő, zseniális gitáros" - írta Tony Iommi, a Black Sabbath zenésze a Twitteren. 

Beck a Yardbirds együttes tagjaként vált ismertté, később elindult szólókarrierje, mely a kemény rock, a jazz, a funky blues, sőt az opera területére is kiterjedt. Híres volt improvizációs tehetségéről, a harmóniák szeretetéről és kedvenc Fender Starocaster gitárján található, úgynevezett vibrátókarról.

Az Aerosmith gitárosa, Joe Perry mondta 2010-ben a The New York Times-nak: "Jeff Beck a Föld legjobb gitárosa, mindenestül felette áll mindannyiunknak, olyan tehetséggel, amilyen egy-két generációban csak egyszer tűnik fel". Beck a 60-as évek végének legendás rockgitáros-nemzedékéhez tartozott, Clapton, Jimmy Page és Jimi Hendrix kortársa vol. Nyolcszor nyert Grammy-díjat, a Rock and Roll Hírességek Csarnokába kétszer iktatták be, 1992-ben a Yardbirds tagjaként, később 2009-ben szóló zenészként.


A Rolling Stone szaklap minden idők száz legnagyobb gitárosát felsoroltató listáján az ötödik helyre került. "Jeff képes volt éteri zenét játszani" - mondta szerdán Jimmy Page, a Led Zeppelin alapítója. Olyan énekesekkel gitározott, mint Luciano Pavarotti, , Cyndi Lauper, Stevie Wonder, legutóbb Johnny Depp, két lemezt készített Rod Stewarttal, egyet, az Emotion and Commotiont egy 64 tagú zenekarral. "Szeretem a káosz elemét a zenében. Ez az érzés a legjobb, feltéve, hogy nem túl sok a káosz, egyensúlynak kell lennie. Épp most láttam a Cirque du Soleilt, úgy hatott rám, mint a teljesen szervezett káosz" - nyilatkozott a Guitar Worldnek 2014-ben.

Karrierje fénypontjai közé tartozott, amikor Tim Bogert basszusgitárossal és Carmine Appice dobossal 1973-ban megalapították a Beck, Bogert and Appice-t, koncertturnét tartott Brian Wilsonnel és Buddy Guyjal, valamint Les Paul emlékére készítette a Rock and Roll Party (Honoring Les Paul) albumot.

Jeff Arnold Beck az angliai Surrey-ben született, a Wimbeldoni Művészeti Egyetemen tanult, apja könyvelő volt, anyja csokoládégyárban dolgozott. Gyerekkorában építette meg első hangszerét egy szivardobozból, képkeretből és egy távirányítású játékrepülő húrjából. Több zenekarban játszott, mielőtt a Yardbirdsben felváltotta Eric Claptont, egy évvel később átadta helyét Jimmy Page-nek. Beckkel a zenekar olyan kislemezeket készített, mint a Heart Full of Soul', az I'm a Man és a Shapes of Things. Első instrumentális sikere az 1967-es Beck's Bolero, melyben szerepelt Jimmy Page és John Paul Jones, a későbbi Led Zeppelin tagjai, valamint Keith Moon, a Who dobosa és fellépett Jimmy Hendrixszel is.

Gitárjátéka sok filmben hallható, köztük a Casino és a Világverők. Nemrég fejezte be Johnny Depp-pel közös, 18 című albumát, hallható Ozzy Osbourne lemezén, a Patient Number 9-en is.

Forrás: MTI

Közúti igazoltatás közben sérült meg egy rendőr, videón, ahogy egy ámokfutó majdnem átmegy rajta
A járőrt láb-, váll- és hátsérülésekkel szállították kórházba.
Gyilkosnak adta ki óbudai lakását egy férfi, vérfürdővel végződött az elszámolás
A hidegvérű óbudai gyilkossal szemben most zárult le a nyomozás.
A francia labdarúgókupa mostantól hosszú éveken át a Spílereken
Újabb prémium labdarúgó eseménysorozat magyarországi közvetítési jogait szerezte meg a TV2 Csoport sportcsatornája. ...
Rekordévet zárt a Ferrari, 2022 a cég éve volt
Minden üzemgazdasági mutatószámban rekorderedményt ért el tavaly a Ferrari a csütörtöki éves beszámolója alapján. A ...
Véres fagyit osztogattak egy brazil állatkertben, gyorsan elfogyott a bizarr desszert
Ezzel próbálják csillapítani a Rio de Janeiróban tomboló 50 Celsius-fokos hőséget.
Fejet hajtott előtte a világ
Ahogy a sportban, a körmöknél is létezik olimpiai bajnokság. Ez pedig azt jelenti, hogy a körömépítésnek is van aran...
Semmit sem tudnak eltitkolni előlük
A farkasligeti fodrászatban több a pletyka, mint a vendég. A családias, jó hangulatról pedig nem mások gondoskodnak,...
Feltámadt a tavaszi szél
Freddie Mercury, a Queen legendás frontembere akkor írta be magát örökre a magyarok szívébe, amikor elénekelte a Tav...
Hová tűntél, Vanda?
Nincs jogosítványa, ezért hóban-fagyban biciklivel járja a várost, rendszeresen jótékonykodik. Dombóvári Vanda kisfi...
Teljes sötétség
Sötétségben élnek az emberek, naponta mindössze 3-4 órás az áramszolgáltatás Kárpátalján. A boltosok aggregátorral v...
Hiába az elköltött százmilliók, képtelen nyerni a Chelsea
Hanga Ádámék őrült csatában nyertek rangadót a férfi kosárlabda Euroligában
Megint lebuktak a brüsszeli hazugságok: teljesen hatástalanok a szankciók
Belátni Köllő Babett miniszoknyája alá - kép
Csak melltartót vett fel nyitott kabátja alá Iszak Eszter - kép