Felmondólevelet postázott az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara

Felmondásuk letétbe helyezését javasolja az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara. A nyomásgyakorlást február elején kezdték el, a kamarai tagoknak járó Orvosok Lapjának februári számában egy sablont is elrejtettek a kollégáiknak. Az orvosi kamara túl messzire mehetett, ugyanis a kormány módosította a kamarai tagságról szóló törvényt, így amelyik orvos 25 napon belül nem tesz nyilatkozatot, automatikusan megszűnik a tagsága. A Gyurcsány-kormány vizitdíjat bevezető államtitkárának, Kincses Gyulának a vezetésével akár meg is szűnhet a kamara - írta a Magyar Nemzet.

Most a követelések nyomatékosításán van a sor. Az Országos Küldöttközgyűlés fontos döntést hozott, de ennek igazi súlyt Ti tudtok adni azzal, hogy csatlakoztok a meghirdetett akciónkhoz

– szólította fel kollégáit a nyomásgyakorláshoz való csatlakozásra az Orvosok Lapjának februári számában Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ekkor még valószínűleg nem értesült arról, hogy a kormány kezdeményezi a kötelező kamarai tagság megszüntetését. Úgy vélte, „jelentős, a MOK és az egészségügy jövőjét meghatározó döntések, és lépések előtt állnak”, erre kétségkívül ráérzett. Kincses Gyula arra a küldöttgyűlésre hivatkozott a felhívásában, amelyen a DK árnyék-egészségügyi minisztere, Komáromi Zoltán is részt vett.

A MOK-elnök persze hangsúlyozta, hogy politikamentesen működnek, a már nyugdíjas háziorvosról, Komáromi Zoltánról – aki jelenleg is a DK országgyűlési képviselője – pedig azt írta: megválasztott területi küldöttként vett részt a gyűlésükön, nem ők hívták meg. A kormány szerint viszont igenis politikai játszmába ment bele a MOK a nyomásgyakorlásos akciójával, s ennek következtében a betegek biztonságos ellátása is veszélybe kerülhetett.

A hivatalosan február elején elindított nyomásgyakorlási felhívásban ugyanis arra szólították fel az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződéseiket vagy pedig helyezzék letétbe a felmondásukat. Ehhez egy sablont is elhelyeztek az Orvosok Lapja februári számában. A kabinet ezután lépett, és megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Annak, aki a jogszabály elfogadása utáni harminc napon belül nem nyilatkozik arról, MOK-tag akar-e maradni, automatikusan megszűnik a tagsága.

Fotó: Kincses Gyula (Világgazdaság/Kallus György)

A jövőben a MOK csak saját tagjai­val szemben indíthat etikai vizsgálatot, és döntései is csak a kamarai tagokat kötelezik. Az eddigi szabályozás szerint csak azok az orvosok praktizálhattak, akik tagjai voltak a kamarának, hozzájárulásként pedig évi nagyjából ötvenezer forintot is kellett fizetniük.

Az, hogy 25 nap múlva valószínűleg jelentősen megcsappan a kamarai tagság, akár a MOK megszűnéséhez is vezethet.

Pedig Kincses Gyula nem volt sikertelen MOK-elnök. A nyugdíjas fül-orr-gégész régóta politizál, igazán ismert azonban a vizitdíj bevezetése miatt lett, ő volt ugyanis a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára 2007-ben, a díj bevezetésekor. A lépés azért váltott ki nagy ellenkezést, mert Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási kampányban azt hazudta, nem készülnek vizitdíjat szedni azért, hogy az emberek bemehessenek a háziorvosukhoz, de egy évvel később mégis megtették. 

Kincses Gyula egyébként utólag is vállalta a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is, szerinte ez egy akkori nagy reformcsomag fontos része lett volna. Egy évvel a bevezetése után Kincses mégis távozott a Gyurcsány-kormányból, és nem is tért vissza a politikai életbe egészen 2019-ig.

Négy éve egy jól beazonosítható baloldali kötődésű orvoscsoport jelöltjeként választották meg a MOK élére, programját a kormány mégis elfogadta. Kincses Gyulát és a MOK elnökségét Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta 2020-ban, a kormány döntött a hálapénz eltörléséről és az orvosbérek eddig soha nem látott mértékű emeléséről. Abszurd egyébként, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása is a MOK programjának része volt, most pedig ez ellen tiltakoznak. Valószínűleg ezzel hiteltelenítették el végképp magukat.

2023. március 06. 09:15
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Rémálom a szülés utáni depresszió
Nagyon sok édesanya átéli a szülés utáni depressziót. Ennek ellenére ez a lelki probléma még mindig tabunak számít, ...
A család csodálatos ereje
Hétfő este ismét a magyar válogatottért szurkolhatnak a futball rajongók, a csapat ugyanis Bulgária ellen lép pályár...
Tények teljes adás, 2023. március 27., hétfő
SZÁGULDÁS - Egy kétgyerekes édesanya a vasárnapi nyírcsaholyi baleset áldozata. Szemből tarolta le egy felelőtlen so...
Bőröndbe rejtett kutyatetemet mosott partra a Duna
Az állatra kirándulók találtak rá.
Megválik örökségétől Vajna Tímea
Megválik az örökségétől Vajna Tímea. A pletykák szerint Andy Vajna özvegye fel akarja számolni az összes magyarorszá...
Így lövetett gólt Ádám Martinnal Szoboszlai, nézze meg! - videó
Nevetséges török bíró: ezt a 11-est miért nem adta meg a magyaroknak?
Nézze meg Szoboszlai Dominik csodagólját!- videó
A Fradi nem tudta lezárni az Erste Liga-döntőt
Így ünnepelte Szoboszlai és Sallai a csodagólt, nézze meg, nevetni fog!- fotó