Ezek a kijelentések felháborítóak! – reagált egy kormánytag Zelenszkij mondataira

A magyar kormány információk szerint fel van háborodva Volodomir Zelenszkij mondatai miatt, illetve mert az ukrán elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy Magyarországra gazdasági csapást mérjen. Ezt tetőzte még, hogy az ukránok az OTP szankciós listára tették. A magyar kormány ezért blokkolta az európai békekeret felhasználását. Az OTP elleni szankciót is magyarellenes lépésnek tartják, mert a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, mégsem szankcionálják az ukránok, csak a magyar bankot.

Ahogyan arról a hétvégén az Index beszámolt, az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Volodimir Zelenszkij a magyar ipart is tönkretette volna. Az ukrán elnök indokként oroszpártiságra hivatkozott. A kijelentés 2023. február közepén hangzott el, amikor a Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta, „robbantsák fel” a Magyarországot is ellátó barátság kőolajvezetéket.

Az Index 2023. május 16-án reggel ezzel összefüggésben külön energetikai elemzést tett közzé, amelyben a megkérdezett szakértők egyértelműen megállapították: ha az ukrán elnök úgy döntene, felrobbantja a barátság vezetéket, akkor Magyarországon minden kőolaj-beszállítást átterelnének az Adria-vezetékre, ez pedig elméletileg a magyar finomítói igényt nagyrészt kielégítené.

Továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy Ukrajna komoly tranzitbevételt kap, amelyet az utóbbi időben még meg is emeltek – s amit a jövőben tovább szeretnének növelni. Másrészt Szlovákia dízelt szállít Ukrajnának, ezt orosz nyersolajból is meg lehet tenni, vagyis az orosz kőolajból finomított dízel is mehet Ukrajnába az uniós szabályozás szerint. Magyarország felől szintén jelentős mennyiségű dízel áramlik Ukrajnába. Márpedig dízel nélkül nemcsak a gazdaság, de a tank is nehezen indul be.

Világos a kormány álláspontja Zelenszkij mondatairól

Az egyik magyar kormánytag a cikkünk megjelenését követően lapunknak azt mondta, hogy a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. 

A Kormány tagjai az OTP elleni szankciót is magyarellenes lépésnek tartják.

Az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok mégsem szankcionálják. Csak és kizárólag a magyar bankot. Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a magyar kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben”.

A kormányzati forrás egyértelművé tette azt is, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. A csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évente mintegy 8 millió tonna orosz olaj érkezik.

Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nemhiába kapott a Kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól.

Kormányzati forrás úgy fogalmazott, hogy még úgy is probléma lenne a magyar iparral, ha egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria-vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű – írták.

Információk szerint az ukrán elnök mondatai is szóba kerültek a keddi kormányülésen.

A fotó illusztráció

Az OTP szankcionálása

Mint ismert, elsőként a The Kyiv Independent számolt be arról, hogy az ukrán kormányzati szerv 2023. május 4-i dátummal hozzáadta az OTP Bankot a „háború nemzetközi szponzorairól” készült listához. Mindezt azzal indokolták, hogy a magyar bank továbbra sem vonult ki Oroszországból, és egy hitelekre vonatkozó szabályozásban elismeri a donyecki népköztársaságot és a luhanszki népköztársaságot.

A The Kyiv Independent szerint az ukrán kormányszerv azt is közölte, hogy ezen túl az OTP Bank az orosz hadsereg tagjainak is kedvező hitelfelvételi lehetőségeket ajánl. A NAZK, vagyis az ukrán Antikorrupciós Ügynökség eredeti közleményében az áll, hogy az OTP Bank „több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki, és több mint 1850 településen van jelen a terrorista államban, ami jelzi a fontosságukat a nyugati szankciókkal küzdő, azokat megkerülni próbáló orosz gazdaságban”.

Azt is megjegyezték, a bank az orosz piacon a második helyen áll a szabad felhasználású hitelek szegmensében – 15,3 százalékát adják –, valamint a hitelkártyapiacon is a nyolcadik helyen állnak Oroszországban.

Az OTP szerint ezzel szemben a valóság az alábbi:

Az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel az ukrán fél, ezért ezek közül a legjelentősebbeket a helyzet tisztázása érdekében közleményben cáfolta meg a bank. Az OTP megerősítette: Oroszországban 0,17 százalék piaci részesedéssel rendelkezik, azaz súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Ezzel cáfolták azt a vádat, miszerint az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából.

Hozzáfűzték: a NAZK listájára ugyanakkor az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezi a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.

A közleményben leszögezik: az OTP csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az oroszországi föderáció megszállás alatt tart.

Hozzáteszik: az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. Egyben emlékeztetnek arra, az OTP 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken. A magyar bank úgy véli, a NAZK téves döntésének feltehetően az volt az alapja, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt – a nemzetközi szankcióknak megfelelően – működő OTP-bankfiók.

Úgy vélik, az OTP-t feljelentő Olekszandr Dubinszki ezt keverhette össze az ukrajnai Donyeckkel.

A bank közleményében hangsúlyozta: sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Oroszországi Föderáció fegyveres állománya tagjai számára. A tények azt mutatják – írták –, hogy az Oroszországi Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai műveletben”, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik. A magyar bank kijelentette azt is: soha semmilyen formában nem ismerte el a luhanszki és a donyecki területek önállóságát, összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával.

Kapcsolódó tartalmak: 

Ukrajna folyamatosan zsarolja Magyarországot a kőolajvezetékkel

Súlyos amerikai szivárogtatás: Zelenszkij merényletet tervezett Magyarország ellen

A címlapfotó illusztráció: Zelenszkij Facebook-oldala

2023. május 16. 12:34
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Újabb terrortámadás volt Szomáliában
Guardiola: tévedés, hogy egy olasz csapat csak védekezni tud
Megdöbbentő vádak az ukrán hadsereg ellen
Újabb világcsúcsot futott a kenyaiak sztáratlétája
Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő