Egyes gabonafélék fogyasztása megőrzi az agyunk egészségét

A megfelelő táplálkozással kivédhető a demencia és az Alzheimer-kór is.

Úgy látszik, hogy van megoldás korunk rettegett betegségei ellen. A szellemi leépüléssel is járó demencia, az Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór igenis kivédhető megfelelő táplálkozással.

A Cambridge-i Egyetem professzorai Barbara J. Sahakian és Christelle Langley arra a felfedezésre jutottak, hogy egyes gabonatípusok potenciálisan növelhetik az agy szürkeállományának a mennyiségét. Minél több van belőle, annál jobbak a kognitív funkciók - írta meg a New York Post.

Fotó: Shutterstock

A kutatások szerint a müzli, a korpa, a búza és zab esetében mutatható ki ez a pozitív hatás rendszeres fogyasztás esetén. A rostban, B és E vitaminban gazdag teljes kiörlésű gabonák pedig tovább csökkentik a szellemi hanyatlás kockázatát. Például a magvakkal és diófélékkel kevert müzli megfelelő fehérjeforrást is biztosít a szervezet számára, ami még az izomzatot és a csontokat is erősíti.

Sahakian azonban arra figyelmezet, ha lehet a müzlit hozzáadott cukor nélkül fogyasszuk, lehetőleg áfonyával félzsíros tejjel, esetleg zsírmentes joghurttal.

2025. január 31. 20:31
Két hongkongi repülőtéri biztonsági alkalmazott meghalt hétfőn kora reggel, miután egy Dubajból érkező teherszállító...
Azért kell az aláírásgyűjtés és azért kell a Nemzeti Konzultáció, hogy a magyar emberek Orbán Viktort a brüsszeli cs...
Megerőszakolták Michael Schumacher egyik ápolóját a legendás Forma-1-es pilóta otthonában. Az ügy most került bírósá...
10 állat vesztette életét, mire kifejlesztette a megfelelő adagot.
Azt hinnénk, az internet már nem tud minket meglepni? Mindenki kapaszkodjon meg: van egy férfi, aki nem táncol, nem ...
family
A sport nemcsak az egészségről szól, hanem közösségről, kitartásról és jövőképről is. Egyre több ismert ember vallj...
family
Már a levegőben érezni a feszültséget, a várakozást és a csillogást. A Megasztár versenyzői folyamatosan azon dolgoz...
family