2025. november 21. péntek, Olivér
4°C Budapest

Egyes gabonafélék fogyasztása megőrzi az agyunk egészségét

A megfelelő táplálkozással kivédhető a demencia és az Alzheimer-kór is.
Tenyek.hu
2025. január 31., péntek 20:31
Vágólapra másolva!

Úgy látszik, hogy van megoldás korunk rettegett betegségei ellen. A szellemi leépüléssel is járó demencia, az Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór igenis kivédhető megfelelő táplálkozással.

A Cambridge-i Egyetem professzorai Barbara J. Sahakian és Christelle Langley arra a felfedezésre jutottak, hogy egyes gabonatípusok potenciálisan növelhetik az agy szürkeállományának a mennyiségét. Minél több van belőle, annál jobbak a kognitív funkciók - írta meg a New York Post.

Fotó: Shutterstock

A kutatások szerint a müzli, a korpa, a búza és zab esetében mutatható ki ez a pozitív hatás rendszeres fogyasztás esetén. A rostban, B és E vitaminban gazdag teljes kiörlésű gabonák pedig tovább csökkentik a szellemi hanyatlás kockázatát. Például a magvakkal és diófélékkel kevert müzli megfelelő fehérjeforrást is biztosít a szervezet számára, ami még az izomzatot és a csontokat is erősíti.

Sahakian azonban arra figyelmezet, ha lehet a müzlit hozzáadott cukor nélkül fogyasszuk, lehetőleg áfonyával félzsíros tejjel, esetleg zsírmentes joghurttal.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk