Drogok, pia - megrázó, ahogy a visszaesésről mesél Kiss Tibi, visszatér a Quimby

Visszatér a Quimbi zenekar, Kiss Tibi végre, újra jól van. És mesél is a visszaeséséről, és egy kicsit arról is, hogy hogyan sikerült kijönnie belőle. Aki lejön a drogokról, vagy az alkoholról, vagy bármiről, ami káros, gyakran új függőségeket gyűjt be magának. Például aki meg tud menekülni a kábítószer fogságából, előfordul, hogy többet iszik, mint valaha, vagy fordítva, őket szokták szerváltóknak hívni.

Megkerülhetetlen fellépői a fesztiválpalettának, slágereiket megállás nélkül ontják a rádiók. A Quimby 3 évtizede az ország egyik legnépszerűbb zenekara. Ám a zenei pálya és a siker nem volt tervezett. A banda frontembere, Kiss Tibi képzőművésznek készült, mégis elsősorban a zenei művészetéről ismerik a rajongók. Egy drámai, ám de szükségszerű döntés miatt a zenekar jó ideig nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Tibiék hosszú kényszerszünet után a most visszatérnek a színpadra. A SopronFest hivatalos megnyitóján különleges kiállításokkal várták a rajongókat, ahol Kiss Tibi képeit is megtekinthették az érdeklődők. Ezzel is tudatva, hogy a Quimby visszatér, 4 év után újra Sopronban fognak fellépni. Tibi az utóbbi években kerülte a nyilvánosságot. Az elmúlt időszak kőkemény megpróbáltatásai után a megnyitón tartott pódiumbeszélgetésen az énekes Till Attilának kezdőzetlen őszinteséggel mesélt az elmúlt évek nehézségeiről.

Először 2003-ban Komlón rehabilitálódott a frontember, ahol egy pszichoterápiás csoport jó hatással volt a művészetére, de 15 évvel később, függőségei miatt újra segítségre szorult. A Quimby 2020 nyarán jelentette be a zenekar időszakos visszavonulását, akkor azt írták, frontemberük terápiára vonul, mert kimerült és nem kért időben segítséget.

„Az biztos, hogy például az nem tett jót nekem, hogy visszaestem és sok volt az életem. Sok volt a munka, sok volt az alkohol, sok volt az éjszakázás, sok volt a fű. Ez egy ilyen függőségi problémakör. Ami egy elég összetett valami” – vallotta be Tibi.

Megküzdött a démonjaival. Alkohol- és drogfüggő volt. Nem maradt más választása, csak a rehab.

„Úgy éreztem, hogy szinte elégett a lelkem. Vagy így a mellkasom. Földre zuhantam és kész” – mesélte.


Kiss Tibi soproni debütálását a TV2 műsorvezetője, Till Attila pódium beszélgetése előzött meg. A zenekar frontembere bevallotta, már teljesen józan, több mint 2 éve tiszta, felépült a függőségekből.

„Nekem ilyen borzalmas, vulkánikus szétesés... mindig elmentem a falig és akkor utána egy teljes szétesés és akkor minden összejött. De az mit jelent, hogy mentő? Sokféleképpen kezdődhet, nekem nem alvással kezdődtek. Elkezdtem nem aludni. Egyszerűen nem alszom, nem alszom hetek óta, attól már önmaguktól meghülyülünk. Mi emberek olyanok vagyunk. És akkor éreztem, hogy nagyon nagy baj van, abban a pillanatban. Ahogy az első nap nem aludtam, és szétestem, éreztem, hogy mi a baj, onnantól tudtam, hogy nagyon nagy baj van” – részletezte.

14 kávét ivott az egyéb függőségei mellett. Azt mondta, egy családi nyaraláson esett szét, amikor onnan hazaérkezett, akkor jelentkezett segítségért. Bűntudatot érzett a padlón. Tibi próbál visszatalálni önmagához. A mostani lesz a zenekar első fellépése, mióta kijött rehabról.

„Azon vagyok, hogy jól legyek. Egy nehéz életszakaszban vagyok, azt is mondhatnám, hogy egy folyamatos hegymenetben taposom a hétköznapokat. Nem könnyű időszak az életemben, de azt is tudom, hogy ez most így van rendjén és ezt kell csinálnom” – tette hozzá Tibi.

A második életszakaszaként éli meg a mostanit az énekes, számára is furcsa volt, hogy emberek elé kell lépnie. Önsegítő csoport és egyéb terápia is segít Tibinek, hogy működjön az élete.

Elmondta, most egészen jól van, hamarosan a színpadra is visszatér. Az énekes pontosan megtudja már fogalmazni, miért éri meg neki józannak lennie. Tud különbséget tenni a mennyország és a pokol között.

„Sokkal jobban tudok figyelni a gyerekeimre, sokkal jobban jelen tudok lenni velük a hétköznapokban, jobban tudok figyelni a barátaimra, magamra. Életben vagyok, tegyük hozzá, ez egy alapszempont” – emelte ki a frontember, aki bizakodó a rock and roll életvitelt teljesen mellőző jövőjét illetően.

2023. április 27. 09:14
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
"Látni akarom a gyerekem!"
Felfoghatatlan, amikor egy kisgyerek azért sír a telefonban, mert nem láthatja az anyukáját, vagy az apukáját. Az el...
Rettegnek a lakók a fegyveres albérlőtől egy budai társasházban - videóval
Fegyveres lakásfoglalóktól rettegnek a helyiek egy budai társasházban - legalábbis ezt állítják az ott élők. A probl...
Újabb világjárvány fenyeget
Ökológiai katasztrófát okoz az ukrajnai gátrobbanás, felbecsülhetetlen a kár, újabb világjárvány fenyegeti a világot...
Holnap hidegfront érkezik
Időjárás-jelentés, 2023. június 10., szombat
A komlótermesztéssel is segítik a régiót
Komlótúrát, sörkóstolót és jótékonysági pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón. A program...
A Manchester City sztárja zokogott a történelmi BL-sikert követően
Őrült szerencsével és valószínűtlen hősökkel dőlt el a Bajnokok Ligája
Ezzel a bombagóllal szerzett vezetést a Manchester City a BL-döntőben - videó
Hanga Ádámék már csak egy győzelemre vannak a spanyol bajnoki döntőtől
Külföldi diákok az SZFE-n: nagyon jól érezzük magunkat, csodálatos a közös munka - videó