A borsos ára miatt fekete aranyként is emlegetett kaviárral általában pezsgő mellett egy kiskanálon vagy a reggeli pirítósra kenve találkozunk. Sokan először afrodiziákumként gondolnak erre a különleges ételre, a kaviárban található hatóanyagok azonban sok egyébre is képesek a vágy növelése mellett. Élettani hatásait évtizedek óta kutatják, az utóbbi időben éppen bőrregeneráló és sejtmegújító hatása miatt figyeltek fel rá a szakemberek.
A tengeri csemegék gyöngyszeme kezdetben a szegények eledele, majd hosszú ideig az előkelőség, a gazdagság és a fényűzés szimbóluma volt. Magas vitamin - A, B2, B6, B12, C, D és E - és ásványi anyag - magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink, szelén - tartalmának jótékony hatásait már a 19. században felfedezték. Először Erzsébet osztrák császárné használta arcpakolásként, azóta pedig már olyan hollywoodi sztárok is a kaviár erejére esküsznek, mint Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie, Mick Jagger vagy Kate Moss. De vajon mi lehet ennek a tengeri herkentyűnek a titka, ami miatt nem csak finom, de a szépségünket is fenntartja?