Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország

A fenntartható fejlődési célok 2015-ös elfogadása óta a változások világszerte sokkal lassabb ütemben zajlanak, mint ahogy azt elhatározták, azonban Magyarországnak - a koronavírus-járvány ellenére is - számos területen sikerült előre lépnie - mondta Áder János abban a videóüzenetben, amely hétfőn hangzott el az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDG Moment) című fórumán.

2021. szeptember 21. 06:37

Az államfő az egészségüggyel kapcsolatban beszámolt arról, hogy Magyarországon eddig a lakosság csaknem 60 százalékát beoltották és folyamatban van a harmadik, emlékeztető oltások beadása is. Emellett - mint fogalmazott - "közel 1,5 millió oltással és egyéb orvosi eszközökkel segítettük a rászoruló, fejlődő és közép-európai országokat". Áder János az oktatásról szólva kiemelte, hogy hazánk az egyik első olyan ország a világon, ahol külön tantárgy a fenntartható fejlődés a középiskolákban, amelyhez egy speciális tankönyv is készült.

A fenntartható fejlődési fordulat sikerrel járhat

A köztársasági elnök az energiatermelésről szólva azt mondta: a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt Magyarországon és ez a tendencia a jövőben is folytatódik. "Idén a napenergiából megtermelt áram mennyisége több, mint a szénalapú áramtermelés. Új nemzeti energiastratégiánk és klímatervünk van" - tette hozzá az államfő. Áder János kiemelte: Magyarország a tervek szerint a naperőművi kapacitást 2030-ra 6500 megawattra, 2040-re pedig 12000 megawattra bővítené, ezen kívül 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemleges technológiával biztosítaná hazánk. Az államfő szerint a fenntartható fejlődési fordulat sikerrel járhat. "Magyarország november 29. és december 5. között megrendezi a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világkiállítást, amely a megoldásokról fog szólni és világossá teszi, hogy a fenntarthatósági fordulat nemcsak egy kihívás, hanem egy gazdasági lehetőség is" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A közgazdasági gondolkodásban is szemléletváltásra van szükség

Áder János beszédében beszámolt arról is, hogy 2021 júliusától Magyarország betiltotta az egyszer használatos műanyagok felhasználását és hazánkban elfogadták a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amely felgyorsítja az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállást.
"Azt tervezzük, hogy belátható időn belül úgy fogjuk megduplázni az egy főre jutó GDP-t, hogy közben csökken a gazdaság ökológiai lábnyoma" - mondta az államfő. Áder János szerint a közgazdasági gondolkodásban is szemléletváltásra van szükség, ugyanis "ma egy viszonylag pontos képünk van arról, hogy egy-egy ágazatban milyen eredményt értünk el. Arra azonban nem tudunk pontos választ adni, hogy az elért eredmény milyen károkat okozott más területeken".
"Olyan új módszert keresünk, amelyben a termelés társadalmi, környezetvédelmi és egészségügyi költségeit is beárazzuk. Szívesen fogadjuk a tapasztalatokat és szívesen megosztjuk a sajátunkat másokkal" - zárta beszédét a magyar államfő.

30 ország fog össze a pandémiából való kilábalásban

Az SDG Moment című fórumon mintegy 30 ország képviselője mutatta be a pandémiából való kilábalást is elősegítő Agenda2030 végrehajtására és a pandémia utáni újjáépítésre irányuló terveiket, kezdeményezéseiket, vállalásaikat az SDG-k célkitűzéseinek tükrében. Az első SDG Momentet tavaly szeptember 28-án tartották virtuálisan. Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján a főtitkár évente rendezi meg az eseményt, amelynek célja, hogy a jó gyakorlatokon keresztül inspirálják egymást az országok.

 

MTI

Többször megerőszakolta öccsét, és rettegésben tartotta édesanyját a székesfehérvári férfi
A fiatal terrorizálta családtagjait, ha azok nem adtak neki pénzt drogokra és alkoholra.
Kivégezte gyerekét, majd élőben, vérben úszva jelentkezett be a nő a neten
A kisebb gyereket életveszélyes állapotban szállították kórházba, nővére nem élte túl a késelést.
Üzent a magyaroknak a Dancing with the Stars világsztárja
A Vad Angyal színésze alig várja, hogy Budapestre érkezzen.
Ők ketten a Sziget legdrágább előadói
A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókr...
Nagy robbanás és villanás a győri éjszakában, mindenki találgatja, mi történt
Szokatlan dolog zavarta meg győriek álmát.
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Tízszer szúrt az istenmezejei anyatigris, a gyerekeket védte
Majdnem gyilkosságba torkollott egy családi összejövetel vízkeresztkor. Az ámokfutó nő össze-vissza szurkálta élettá...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...