A kormány támogatást nyújt a kis benzinkutaknak

Megszületett a megállapodás; a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kis benzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében - mondta Facebook-oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön.

2022. március 03. 13:44

György László közölte, a kis benzinkutak érdekképviseleteivel folytatott tárgyalások eredménye egy, a megsegítésüket célzó konszenzusos javaslatcsomag.

Kiemelte, a kormány csütörtöki döntése értelmében a kis benzinkutaknak az üzemanyag árstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást adnak 3 hónapra. Ezért cserébe azt várják, hogy a kis benzinkutak ebben az időszakban ne hirdessenek üzemszünetet és tartsák meg munkavállalóikat.

Ezen felül elengedik az enerergiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra.

Arról is döntöttek, biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutanak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

Az állami és önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat pedig mentesítik a bérleti díj fizetése alól 2022 március és május között - tette hozzá az államtitkár.

György László elmondta, hogy mindezek mellett a kormány az egy héttel korábban hozott hat azonnali intézkedést is megerősítette.


Ezek az intézkedések az államtitkár közösségi oldalán olvashatóak: beveztik a hitelmoratóriumot, január 1. és május 31. között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 foglalkoztatottig. Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kis benzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. Bevezetik a 0 százalékos áthidaló hitelt, valamint elengedik a készletezési díjat.

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleményében megerősítette, hogy a kormány elfogadta azt a megállapodás- csomagot, amit az ITM és az FBSZ dolgozott ki, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) támogatásával.

A szövetség célja, hogy az országban található mintegy 1000 független benzinkút számára szakmai egyeztető fórumot biztosítson, és segítse jogos, közös érdekeik érvényesítését - olvasható a FBSZ közleményében.

György László a múlt héten tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel.

MTI/A címlapfotó illusztráció

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...