
Álomotthonát keresi a Szerencselány, a Lakásvadászok segítségét kérte
Áfonya
Magas antioxidánstartalmának köszönhetően gyakran „agybogyónak” nevezik, ezért talán nem meglepő, hogy az áfonya a szakértők által ajánlott élelmiszerek egyike az agy egészségének támogatására.
A tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát és késlelteti a rövid távú memóriavesztést. Elősegítik az agy új információkhoz való alkalmazkodását, valamint a koncentráció fokozását is.
Zsíros halak
A zsíros halak, például a lazac, a makréla, a pisztráng és a szardínia tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladást és javítják az agy véráramlását.
Az omega-3 zsírsavak hiánya összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással, a hangulatingadozással és még olyan állapotokkal is, mint az Alzheimer-kór. A vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatók számára a szakértők a lenmagot, a chia magot és a diót ajánlják jó omega-3 forrásként.
Brokkoli
A brokkoli tele van az agy számára egészséges tápanyagokkal, beleértve az antioxidánsokat és a K-vitamint. A zöldség magas rosttartalma segít a vércukorszint stabilizálásában is.
Ez azt jelenti, hogy az agy folyamatos energiaellátással rendelkezik, ami szintén segít a koncentráció javításában.
Tökmag
A tökmag apró tápanyag, ami magnéziumot, cinket és vasat tartalmaz.
Az alacsony magnéziumszint számos neurológiai betegséghez kapcsolódik, beleértve a migrént, a depressziót és az epilepsziát, míg a vashiány kognitív károsodáshoz vezethet.

A fotó illusztráció: Shutterstock
Étcsokoládé
Az étcsokoládé flavonoidokban, koffeinben és antioxidánsokban gazdag, amelyek mindegyike hozzájárul az agy egészségéhez.
Ezek javítják a memóriát, a kognitív funkciókat, és megvédik az agyat az életkorral összefüggő hanyatlástól, valamint növelik az éberséget és javítják a hangulatot.
Diófélék
A diófélék, különösen a dió, gazdag egészséges zsírokban, antioxidánsokban és E-vitaminban. Esszenciális zsírsavakat, fehérjéket és egyéb tápanyagokat is tartalmaz.
A diófélék rendszeres fogyasztása szintén javítja a memóriát, jobb problémamegoldó készségeket biztosít és csökkenti a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.
Narancs
A narancs jól ismert magas C-vitamin-tartalmáról, amely kulcsfontosságú az agy egészségéhez. A C-vitamin segíti a neurotranszmitterek termelését, amelyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek közötti információáramláshoz.
Továbbá az agyszövet helyreállításában és védelmében is kiemelkedő szerepet játszik.

Álomotthonát keresi a Szerencselány, a Lakásvadászok segítségét kérte

Elcsukló hangon adott interjút Rudolf Péter a Mokkában, így emlékezett meg Kálloy Molnár Péterről

Nagy dobásra készül Barta Sylvia, tanítványaival nemes célért küzdenek

Előkerültek a halála előtt készült utolsó képek Kálloy Molnár Péterről

Meghalt Kálloy Molnár Péter

Cooky a többkulcsos adórendszer bevezetése ellen: Ha valami jól működik, ne nyúlj hozzá!

„Egy királylányt vittem táncba” – Videón Demcsák Zsuzsa és szalagavatós lánya

Kiderült, mire költi nyereményét Lengyel Johanna

Újabb énekes távozott a Sztárban Sztár All Starsból, megvannak a döntősök

Újabb sztárok lepik el a TV 2 színpadát, vasárnap este minden kiderül

Lekerül a képernyőről a TV 2 sikerműsora, jövő héten már nem látható

Lezárult a Lakásvadászok első heti versenye, kiderült, kinek köszönheti győzelmét a nyertes