7 étel, melyek javítják a memóriát és a koncentrációt

Az agyműködést nagymértékben befolyásolhatja az étrendünk. Míg egyes élelmiszerek gátolják, addig más tápanyagok serkentik azt - állítja egy friss tanulmány a Mirror szerint.

Áfonya

Magas antioxidánstartalmának köszönhetően gyakran „agybogyónak” nevezik, ezért talán nem meglepő, hogy az áfonya a szakértők által ajánlott élelmiszerek egyike az agy egészségének támogatására.

A tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát és késlelteti a rövid távú memóriavesztést. Elősegítik az agy új információkhoz való alkalmazkodását, valamint a koncentráció fokozását is.


Zsíros halak
 

A zsíros halak, például a lazac, a makréla, a pisztráng és a szardínia tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladást és javítják az agy véráramlását.

Az omega-3 zsírsavak hiánya összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással, a hangulatingadozással és még olyan állapotokkal is, mint az Alzheimer-kór.  A vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatók számára a szakértők a lenmagot, a chia magot és a diót ajánlják jó omega-3 forrásként. 


Brokkoli

A brokkoli tele van az agy számára egészséges tápanyagokkal, beleértve az antioxidánsokat és a K-vitamint. A zöldség magas rosttartalma segít a vércukorszint stabilizálásában is.

Ez azt jelenti, hogy az agy folyamatos energiaellátással rendelkezik, ami szintén segít a koncentráció javításában.


Tökmag

A tökmag apró tápanyag, ami magnéziumot, cinket és vasat tartalmaz.

Az alacsony magnéziumszint számos neurológiai betegséghez kapcsolódik, beleértve a migrént, a depressziót és az epilepsziát, míg a vashiány kognitív károsodáshoz vezethet. 

A fotó illusztráció: Shutterstock

Étcsokoládé

Az étcsokoládé flavonoidokban, koffeinben és antioxidánsokban gazdag, amelyek mindegyike hozzájárul az agy egészségéhez.

Ezek javítják a memóriát, a kognitív funkciókat, és megvédik az agyat az életkorral összefüggő hanyatlástól, valamint növelik az éberséget és javítják a hangulatot.

Diófélék

A diófélék, különösen a dió, gazdag egészséges zsírokban, antioxidánsokban és E-vitaminban. Esszenciális zsírsavakat, fehérjéket és egyéb tápanyagokat is tartalmaz.

A diófélék rendszeres fogyasztása szintén javítja a memóriát, jobb problémamegoldó készségeket biztosít és csökkenti a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.


Narancs 


A narancs jól ismert magas C-vitamin-tartalmáról, amely kulcsfontosságú az agy egészségéhez. A C-vitamin segíti a neurotranszmitterek termelését, amelyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek közötti információáramláshoz.

Továbbá az agyszövet helyreállításában és védelmében is kiemelkedő szerepet játszik.

2024. július 25. 16:06
A szerdán eltűnt két hetes csecsemőt holtan találták meg Nagydorog határában.
Az augusztus 20-ai fővárosi rendezvényeken a mentők 160 embernek nyújtottak segítséget az esti órákig - tájékoztatta...
Szolgálatot teljesítő készenléti rendőrök és három helyi összefogásának, valamint a gyors újraélesztésnek köszönhető...
Alig vártuk ezt a napot. Hétfői hazatérése után exkluzív interjút adott Kapu Tibor. Az ország második kutató űrhajós...
family
Műtét, felépülés és a rajongók reményei – Demjén Ferenc állapota napról napra javul! A Kossuth-díjas énekest nemrég ...
family
Ezzel a kiáltással rohant oda egy fiú a kunszentmiklósi strand büféjében apjához, aki már csak messziről látta, ahog...
Megkezdődött a negyedik történelmi íjász-világbajnokság Gyulán. A versenyre a világ minden tájáról neveztek, 23 orsz...
Javában tart az Ökumenikus Segélyszervezet kampánya, amelyben 2000 rászoruló gyerek iskolatáskáját szeretnék megtölt...