
Lakásfelújításba kezdenek Molnár Tamásék: így néz ki most új közös otthonuk!
Áfonya
Magas antioxidánstartalmának köszönhetően gyakran „agybogyónak” nevezik, ezért talán nem meglepő, hogy az áfonya a szakértők által ajánlott élelmiszerek egyike az agy egészségének támogatására.
A tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát és késlelteti a rövid távú memóriavesztést. Elősegítik az agy új információkhoz való alkalmazkodását, valamint a koncentráció fokozását is.
Zsíros halak
A zsíros halak, például a lazac, a makréla, a pisztráng és a szardínia tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladást és javítják az agy véráramlását.
Az omega-3 zsírsavak hiánya összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással, a hangulatingadozással és még olyan állapotokkal is, mint az Alzheimer-kór. A vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatók számára a szakértők a lenmagot, a chia magot és a diót ajánlják jó omega-3 forrásként.
Brokkoli
A brokkoli tele van az agy számára egészséges tápanyagokkal, beleértve az antioxidánsokat és a K-vitamint. A zöldség magas rosttartalma segít a vércukorszint stabilizálásában is.
Ez azt jelenti, hogy az agy folyamatos energiaellátással rendelkezik, ami szintén segít a koncentráció javításában.
Tökmag
A tökmag apró tápanyag, ami magnéziumot, cinket és vasat tartalmaz.
Az alacsony magnéziumszint számos neurológiai betegséghez kapcsolódik, beleértve a migrént, a depressziót és az epilepsziát, míg a vashiány kognitív károsodáshoz vezethet.

A fotó illusztráció: Shutterstock
Étcsokoládé
Az étcsokoládé flavonoidokban, koffeinben és antioxidánsokban gazdag, amelyek mindegyike hozzájárul az agy egészségéhez.
Ezek javítják a memóriát, a kognitív funkciókat, és megvédik az agyat az életkorral összefüggő hanyatlástól, valamint növelik az éberséget és javítják a hangulatot.
Diófélék
A diófélék, különösen a dió, gazdag egészséges zsírokban, antioxidánsokban és E-vitaminban. Esszenciális zsírsavakat, fehérjéket és egyéb tápanyagokat is tartalmaz.
A diófélék rendszeres fogyasztása szintén javítja a memóriát, jobb problémamegoldó készségeket biztosít és csökkenti a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.
Narancs
A narancs jól ismert magas C-vitamin-tartalmáról, amely kulcsfontosságú az agy egészségéhez. A C-vitamin segíti a neurotranszmitterek termelését, amelyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek közötti információáramláshoz.
Továbbá az agyszövet helyreállításában és védelmében is kiemelkedő szerepet játszik.

Lakásfelújításba kezdenek Molnár Tamásék: így néz ki most új közös otthonuk!

Rendőrségi jegyzőkönyvvel bizonyította igazát ByeAlex

Németh Kristóf venné át Szépréthy Roland helyét a Megasztárban? Itt van Ördög Nóra válasza!

Újabb fejlemény ByeAlex drogügyében: megszólalt a rendőrség

Nagy bejelentést tett Veréb Tomi, ilyen elismerésben még soha nem részesült!

Hihetetlen duettekkel jön vasárnap este a Sztárban Sztár All Stars

Újabb gyermeke születik a botrányhős Mandula Ádámnak

Gólyahír! Megszületett a Ganxsta Zolee és a Kartel zenészének első gyermeke

Miló Viki váratlan helyre vitte a férjét: Attila lefagyott, amikor meglátta

Felgyújtották Aurelio udvarát, a realitysztár üzent az ismeretlen támadónak!

Kiderült, mennyi kokain volt ByeAlexnél, amikor lecsapott rá a rendőrség - ez már komoly mennyiség

Gerard Butler magyarul beszélt a kamerába: Noszály Sándor videójától felrobbant az internet