2025. december 14. vasárnap, Szilárda
2°C Budapest

Napi tény: Ezért nem szabad átmosni a tésztát

Lehet, hogy sokan évtizedekig rosszul csinálták.
Tenyek.hu
2024. április 02., kedd 17:33
Vágólapra másolva!

Sokak esetében csuklóból jövő mozdulat, mások viszont egyenesen szentségtörésként értelmezik a tészta főzés utáni átmosását.

Nyilván, ahány ház, annyi szokás, az azonban a gyakorlott szakácsok előtt ismeretes, hogy a tészta leöblítése valóban hibának számít.

A legtöbben talán azért teszik, hogy ne maradjon ragacsos a köret, ugyanakkor így éppen a legfontosabb tulajdonságait száműzik vele. A víztől kihűl a tészta, a keményítőréteg lemosása miatt pedig a szósz nem fog rátapadni.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Egyetlen eshetőség van, amikor mégis megengedett, vagy még inkább javasolt a tésztát átmosni: ha hidegen szeretnénk tálalni keményítőt igénylő mártás nélkül, például saláta formájában. Ilyenkor azért is lehet hasznos az egyébként tiltólistás szokás, mert a víz megállítja a főzési folyamatot, így nem lesz túlfőtt a tészta.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk