2025. november 16. vasárnap, Ödön
10°C Budapest

Napi tény: Ezért ne melegítsük mikróban a kávét

Talán erre még nem is gondolt.
Tenyek.hu
2023. november 21., kedd 16:38
Vágólapra másolva!

Felmelegítve csak a töltött káposzta jó – szokták mondani a párkapcsolatokról. Viccet félre téve azonban van benne valami, ugyanis a kávét sem ajánlott újramelegíteni.

Szakértők szerint ugyanis semmi jó nem sülhet ki abból, ha a koffeintartalmú italunkat mikrohullámú sütőben forrósítjuk fel.

A kávé természetes formában tartalmaz bizonyos savakat – köztük klorogénsavat, kininsavat és kávésavat –, amelyek a főzés közben felszabadulva hozzák létre az ital jellegzetes, kesernyés ízprofilját.

Azonban, amikor a kávét mikróba tesszük, több történik annál, hogy felmelegítjük. Ilyenkor lényegében újraindítjuk a főzési folyamatot, ami azt jelenti, hogy még több keserűséget okozó vegyület képződik.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Bár az újramelegítése egészségügyi szempontból nem hordoz különösebb kockázatot, a fentiek miatt nem egészen olyan lesz az íze, mint amire vágyunk.

Így érdemes termoszt vagy termobögrét alkalmazni, mely nem csupán eredeti ízét, de hőmérsékletét is megőrzi a népszerű italnak.

A főzött kávé azonban 4-6 óra után veszít az aromájából és az erejéből, illetve értékes hatóanyagainak mennyisége is csökken.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk