Verhofstadt szerint az európaiaknak is szenvedniük kell a szankciók miatt - Videó

Bár ismert, hogy milyen katasztrofális hatása lenne az európai gazdaságra az orosz energiahordozók totális embargójának, mégis ezt szorgalmazza Guy Verhofstadt. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője ráadásul úgy sürgeti az orosz földgáz és kőolaj szállításának azonnali leállítását, hogy tudatában van e lépés lehetséges következményeinek, sőt még azt hangoztatja, hogy az európaiaknak igenis szenvedniük kell az Ukrajnával vállalt szolidaritás jegyében - írta meg a Magyar Nemzet.

2022. szeptember 17. 11:23

Az európai emberek szenvedését várja az Oroszország elleni szankciós politikától Guy Verhofstadt. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője az ukrajnai háború kirobbanása óta követeli, hogy az európai uniós országok azonnal állítsák le az Oroszországból érkező energiahordozók szállítását.

Márpedig ez katasztrofális következményekkel járna, hiszen kontinensünk számos államának gazdasága – köztük Németországé is – az orosz földgázra és kőolajra alapul, s ezek kimaradása középtávon is pótolhatatlan lenne, így akár különböző termelési szektorok is leállhatnának, nem is beszélve arról, hogy a lakosság fűtésellátásában is súlyosabb kimaradásokkal lehetne kalkulálni.


Az egykori belga miniszterelnök tudatában van annak, hogy milyen hatása lenne a felvetéseinek, hiszen több alkalommal is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritás az európai lakosság oldalán szükségképpen szenvedésként csapódik le. – Állítsuk meg Putyin hadigépezetét! Igen, szenvedni fogunk az orosz olaj és gáz betiltása miatt (…), de túléljük – fogalmazott Verhofstadt március 9-én.

A hazánkat is rendszeresen támadó liberális politikus még radikálisabban adott hangot ennek az álláspontjának egy héttel később, amikor arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy "természetesen szenvedni fogunk. Nem lehet szolidárisnak lenni Ukrajnával, és egyben azt gondolni, hogy nem fogunk szenvedni, ez nem szolidaritás. Tehát azonnal meg kell tennünk ezt az embargót. (…) Európa gyenge pontja az, hogy még mindig az orosz olajtól, gáztól és széntől függ, és ez a gyenge pont. Számos EP-beli kollégámmal azt javasoltam az Európai Tanácsnak írt levélben, amelyet száz EP-képviselő írt alá, hogy azonnali embargót kell bevezetni minden Oroszországból érkező gázra és szénre."

A fotó illusztráció: Guy Verhofstadt Hivatalos Facebook-oldala

Az energetikai szakemberek és a fejlettebb valóságérzékkel rendelkező politikusok már a fegyveres konfliktus február 24-i kirobbanása óta folyamatosan kongatták a vészharangot, hogy az orosz energiahordozók embargójával Európa saját magát lőné lábon, hiszen amellett, hogy nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak, a szankciók jócskán fel is verik az energiahordozók árát, ami a háborúja folytatásához jelent extra bevételt Vlagyimir Putyin elnöknek. A józan ésszel könnyen belátható érvek és figyelmeztetések ellenére Guy Verhofstadt hónapokkal később is ugyanazt az öngyilkos politikát hirdette.

"A helyes megközelítés az orosz fosszilis tüzelőanyagok azonnali betiltása lenne, és igazi szolidaritás szükséges a tél előtt" – hangoztatta az egykori belga kormányfő június végén.

Bár egyelőre nem állt le, csak csökkent az Európába érkező orosz energiahordozók volumene, már így is az egekbe szökött a földgáz és a villany ára a kontinensen.

Ironikus, hogy míg Verhofstadt a szobahőmérsékletűre fűtött lakás alapvető komfortját is megvonná az európaiaktól, addig például az ő luxusingatlanját közpénzből újították fel. Mint a Magyar Nemzet megírta, a liberális politikus összesen 327 784 euró – vagy több mint 130 millió forint – értékben kapott támogatást a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától a XVII. században épült, folyóparti villája felújításához.

Gyermekekre nagyon veszélyes terméket hívott vissza egy áruházlánc
A népszerű termék májkárosító és rákkeltő anyagot tartalmazhat.
Eszméletlenre vert egy 3 éves gyereket, majd kést ragadott a borsodi férfi
Minden ok nélkül bántalmazta a gyermeket, aki eszméletlen állapotban feküdt az udvaron anyja visszaérkezésekor.
Áll a bál: Pedofília és nemi erőszak miatt kell felelni egy parlamenti képviselőnek
A baloldali politikus egy kiskorú fiúval kerülhetett közeli kapcsolatba.
Digitális oktatás közben zaklatta szexuálisan lányát, mindenki élőben látta
A diák tanára és 39 osztálytársa is szemtanúi voltak az esetnek.
Hirtelen összeesett egy tanárnő, azonnal mentőt hívtak hozzá
A fiatal nő minden előzmény nélkül egyszer csak összeesett.
„Vágyom már a szerelemre”
Vágyik a mindent elsöprő szerelemre és szeretne már családot alapítani. Zimány Linda ügyvédi karrierje csúcsán van, ...
50 évesen lett nagy családja
Besenczi Árpád vajon mit csinált 49 éves koráig? Nem telt el olyan sok idő azóta és közben megnősült, majd pikk-pakk...
Bravúr: 100 kilót fogyott az énekesnő
Házasság, emberrablás, válás. Az egykori Fekete Vonat mindhárom tagja megélt csúcsot és mélységet is bőven az elmúlt...
Rémálmok a katasztrófa után
Önök emlékeznek rá, hogy mit csináltak, hol voltak 12 évvel ezelőtt ezekben a napokban? Aki Kolontáron, Devecseren, ...
70 éves eszméletlen férfi feküdt Pécsváradnál az út szélén, hajszálon múlt az élete
Az egyik arra közlekedő pár talált rá véletlenül.
Súlytalanságban is fogyasztható űrpezsgőt fejlesztettek ki
Éjjel is lát a Xiaomi biztonsági kamerája
A spanyol világbajnok focista lett a Leverkusen új edzője
Orbán Viktor elutazott Prágába a rendkívüli EU-csúcsra
Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra