Varga Mihály: Közép-Európa újraindítása erősebb lesz, mint az uniós átlag

A Kárpát-medence, valamint Közép-Európa gazdasági újraindítása erősebb lesz, mint az EU átlaga - jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Sátoraljaújhelyen.

2021. július 22. 18:33

Varga Mihály a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem gazdasági panelbeszélgetését követően újságírókkal közölte, hogy a kabinet számításai szerint a következő időszakban nagyon komoly gazdasági növekedés indul a régióban. A térség gazdaságai a járvány előtti szintet meghaladó mértékben nőhetnek, ennek következtében bővül a foglalkoztatás - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a kereslet várható ugrásszerű növekedése miatt emelkedni fognak a fogyasztói árak, ami kedvezőtlenül befolyásolja majd az inflációt. Emiatt a jegybankok egyre inkább gondolkodnak az infláció fékezésének lehetőségeiről - jegyezte meg.

Varga Mihály hangsúlyozta, az az alap, amelyet a kormány a 2021-es és 2022-es költségvetésben létrehozott, működni fog, a beruházások ösztönzésére, a meglévő munkahelyek megvédésére és újak létrehozására több mint 2 ezer milliárd forint áll rendelkezésre. Megjegyezte, a kabinet abban bízik, hogy az elmúlt években tapasztalható jövedelemnövekedés folytatódni fog, vagyis tovább emelkednek a bérek és a nyugdíjak, ezzel pedig az emberek is jobban fognak élni. Varga Mihály a kerekasztal-beszélgetésen az újraindítás gazdasági folyamatait és a térséget érintő kihívásait részletezve arról beszélt, ha folytatódik az erős újraindítás, a növekedés mértéke 5 százalék fölötti lesz mindenhol, a magyar növekedés pedig az elsők között lesz, köszönhetően a következő időszakban folytatódó adócsökkentéseknek és a beruházások további támogatásának.

A pénzügyminiszter az újraindítás következő tényezőjeként a válságkezelés miatt megugró hiány- és adósságszinteket jelölte meg. Mint mondta, a járvány elleni védekezés miatt lazítani kellett a fiskális politikán, ami az államháztartás hiányát és az államadósságot növelte: előbbi a tavalyi 8,1 százalékról mára 7,5 százalékra csökkent, az adósságszint pedig 65 százalékról 87 százalékra ugrott, de ez a tendencia minden országra jellemző volt az Európai Unióban.

A fotó illusztráció: facebook.com/@VargaMihalyKepviselo

Az Eurostat frissen megjelent elemzései szerint ebben a két mutatóban Magyarország "belesimul" az európai átlagba, míg az EU átlag adósságállomány-szintje 92,9 százalék, az eurózónáé pedig 100,5 százalék, addig a magyar mélyen ezek alatt az adatok alatt van - ismertette a miniszter, jelezve, a hiány tekintetében sem várható nagyobb fordulat a következő hónapokban. Varga Mihály szerint a visszatérő munkaerőhiány ismét tartós kihívás lehet az európai országokban. Emlékeztetett, 4,5 millió ember dolgozik jelenleg Magyarországon, a munkanélküliségi ráta 4 százalék alá esett, egyes szektorok viszont munkaerőhiánnyal küzdenek.

A várhatóan megugró munkabérekről és a növekvő fogyasztásról szólva azt mondta, hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az online kasszák napi forgalmi adatait nézve ez már magasabb adat, mint 2019-ben. Megjegyezte, az infláció emelkedésére a növekvő bérek és a kereslet mellett a nemzetközi folyamatok - például a szállítási- és értéklánc problémák - is hatással vannak, utóbbi remélhetően nem fog tartós inflációs hatást okozni. A beszélgetésen Marek Matraszek, a CEC Government Relations elnöke hozzászólásában kulcsfontosságú kihívásnak nevezte Közép-Európa számára azt, hogy a világjárvány utáni környezetben milyen mértékben tud hatékonyan versenyezni Nyugat-Európával.

Franciaország és Németország a saját gazdasága és ipara számára akarnak előnyöket az Európai Unión belül, az Északi-áramlaton keresztül érkező olcsó orosz gázzal például a német vegyipar fog hatékonyabban versenyezni az európai piacon - vélekedett a szakértő. Marek Matraszek megjegyezte, további fontos kérdés, hogy Közép-Európa kormányai hogyan tudnak együttműködni egymással a zöld energia, illetve a megújuló energiák felhasználásának kérdésében. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, az elmúlt öt évben a magyar kormány által indított Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátalján támogatták vállalkozások indítását. Kárpátalján az idegenforgalom és a mezőgazdaság területén igen szép eredményeket értek el, közel tízezer új vállalkozás kezdhette meg működését - tette hozzá a KMKSZ elnöke.

 

MTI/A címlapfotó illusztráció: facebook.com/@VargaMihalyKepviselo

Emberi ujjat találtak egy gyorséttermi hamburgerben
A vendég már jóízűen falatozott, amikor az ételből egy emberi ujj került elő.
Kegyetlenül meggyilkolták a kóbor állatokat etető, idős nőt
A nyugdíjas nő minden reggel korán felkelt, hogy megetesse az otthontalan állatokat.
„Egészségünkre” - hangzik a magyar származású világsztár szájából egy reklámban
Az Oscar-díjas Adrien Brody szinte tökéletes kiejtéssel mondja ki a magyar szót.
Háromszázmilliót csalt ki, mindezért nyolc évet kapott
Közvetítőként huszonkét sértettől csaknem 300 millió forintot csalt ki, amit saját céljaira, illetve tartozásainak k...
Megmentették a sírásó életét a szabolcsi temetésen
A szabolcsi temetésen összeesett a sírásó, a lelkész a sírok között sietett a segítségére.
Már nem érdekli, hogy mit gondolnak róla
Számtalan sikerműsor, boldog párkapcsolat és egy családi vállalkozás. Ez csak néhány dolog abból, amit Ördög Nóra el...
Összeomlott az anya a temetésen
Az egész országot megrázta annak a 16 éves vajai fiúnak a története, aki nemrég az iskolai zaklatások miatt dobta el...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 17., péntek
GYÁSZ - Eltemették a vajai fiút, aki az iskolai zaklatás miatt lett öngyilkos. Anyja és az osztálytársai egymást öle...
Gyászol a zenei világ: elment a legenda
68 éves korában elhunyt Póka Egon, a magyar blues és a rock zene megkerülhetetlen alakja. A legendás zenész, aki a 7...
Majkától félnek, de dolgoznának vele
Izgalmas tehetségeket láthattunk a Sztárban sztár leszek! múlt hétvégi adásaiban. Horváth Szilvi szó szerint elsülly...