Teljes pompájában tündököl a frissen átadott Budapesti Kézilabda Aréna

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar építőipar a "szebbik arcát mutatta" a csütörtökön átadott Budapesti Kézilabda Aréna felépítésével, amely kiváló színvonalon, határidőre készült el.

2021. december 16. 18:35

A népligeti multifunkcionális csarnok avatóünnepségén Gulyás Gergely úgy fogalmazott, aki nem szereti a sportot, az is örülhet az új létesítménynek, amely a nemzetközi sportélet mellett a turizmusban és az idegenforgalomban is fellendülést hozhat Budapesten és az ország egészében. Hozzátette, a főváros kulturális élete olyan sokat fejlődött, hogy a Papp László Budapest Sportaréna számos alkalommal kicsinek és kevésnek bizonyul, márpedig Budapest vonzó központja lett a nagyszabású kulturális produkcióknak és koncerteknek is.

"Bízom abban, hogy nagyon sok kulturális és sportélményben lesz részünk, és az új aréna nagyon sok magyar sportsikernek ad otthont" - mondta Gulyás Gergely, és köszönetet mondott Fürjes Balázs kormánybiztosnak az előkészítésben, valamint Mager Andrea miniszternek a kivitelezésben nyújtott közreműködéséért. A miniszter felidézte, amikor megszületett a kormánydöntés arról, hogy 2018-ban Magyarország - Szlovákiával közösen - pályázik a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére, tudták, hogy meg kell építeniük a vidék és az ország legnagyobb csarnokát is. Előbbi a múlt héten átadott 8500 férőhelyes szegedi Pick Aréna, utóbbi pedig 20 022 ember befogadására képes, Európa egyik legnagyobb arénája.

Elismerően beszélt a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) egyedülálló fejlődéséről az infrastruktúra területén, és azt mondta: "A sportinfrastruktúrába történő befektetés azt a célt is szolgálja, hogy minél többen érezzék úgy, a mindennapok részének kell lennie a sportolásnak, márpedig jó profi sport, jó versenysport nélkül aligha lesz népszerű a tömegsport". A miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre többen döntenek majd úgy az ilyen csarnokok láttán, hogy gyermekként, fiatalon kézilabdázni kezdenek.

Az 50 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény építése 27 hónappal ezelőtt kezdődött.
Kocsis Máté, az MKSZ elnöke úgy fogalmazott, ennek a "nagyszerű, fantasztikus, lenyűgöző" létesítménynek az átadása óriási ünnepnap a magyar és az európai kézilabdasport életében, egyben a mögöttük hagyott sikeres évek megkoronázása. "Számos sportesemény van mögöttünk, de a nagyobbak még csak most következnek" - szögezte le. Kocsis arra utalt, hogy Magyarország még soha nem rendezett felnőtt férfi világversenyt kézilabdában, de januárban erre is sor kerül, majd 2024-ben női Európa-bajnokságnak, 2027-ben pedig női világbajnokságnak ad otthont az ország.
"Szeretném megköszönni a magyar kormánynak ezt a létesítményt és az elmúlt évek támogatását is. Szövetségi vezetőként az a tapasztalatom, hogy ha a kézilabda sportág szeretne valamit, akkor a kormány partner, ezért köszönettel tartozom" - mondta Kocsis Máté.

A fideszes politikus hozzátette, a létesítmény 26 sportág mérkőzéseinek, versenyeinek lebonyolítására alkalmas. Reményei szerint a következő időszakban a sport felé forduló gyerekek száma nőni fog, és ezzel a csarnokkal, illetve ezzel az Európa-bajnoksággal is közelebb lehet hozni a sportot az emberekhez. "Minden magyar büszke lehet erre a létesítményre, egyszerűen azért, mert Magyarország erejét mutatja meg, és azt, hogy a magyarországi teljesítmények alapot adnak ahhoz, hogy Európa-szintű dolgokat tegyünk. Ez Európa legmodernebb, és egyik legnagyobb arénája, amely Európa egyik legnézettebb sporteseményének ad majd otthont, és nemcsak Magyarországot teszi többé, hanem Európát, az európai kézilabdát is" - zárta szavait Kocsis.

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke kijelentette, számára mindig nagyszerű dolog Magyarországra jönni a kézilabda kapcsán, de ez egy különleges nap. "Szerte Európában nagyon sok létesítményben jártam, de ez még azokhoz képest is gyönyörű, nagy és vonzó épület" - szögezte le. Hozzátette, az MKSZ hosszú évek óta azon dolgozik, hogy építse a sportágat és bevonzza a nézőket a csarnokokba, márpedig az EHF európai szinten pontosan ezért dolgozik. Az avatóünnepség folytatásaként Mikler Roland, a magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya szimbolikusan átvette az EHF elnökétől a januári Európa-bajnokság hivatalos labdáját.

A 24 csapatos kontinenstornán január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. A magyar válogatott a B csoportban 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkozik az új népligeti csarnokban. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe. Az új aréna az egyik középdöntős csoportnak, majd az elődöntőknek, a döntőnek és a helyosztóknak is otthont ad.

 

MTI/fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Tömegeket vonzott a tengerpartra egy több tonnás óriás tetem
Több száz ember lepte el a tengerpartot, miközben nagy erőkkel dolgoztak az illetékesek a tetem elszállításán.
A falak és a föld is csupa vér volt - brutális látvány fogadott egy biztonsági őrt Somogy megyében
Sokkoló fotók érkeztek a pár napja történt vérengzésről.
Valóságos borzalom fogadta a rendőröket egy csepeli háznál
Elszörnyedtünk a videón láttán. Csak erős idegzetűeknek!
Végleg betelt nála a pohár, kikelt magából G.w.M
A zenészt megviselték az elmúlt pár nap történései.
Kizárták Bangóné Borbély Ildikót az MSZP-ből
Diplomabotránya miatt kizárta az MSZP a volt országgyűlési képviselőt.
19 évesen repülte körbe a Földet
19 évesen repülte körbe a Földet egy fiatal lány, Zara Rutherford, ezzel pedig ő lett a világon a legfiatalabb nő, a...
Turisták rekedtek a romvárosban
Több száz turista rekedt Machu Picchu romvárosában, azután, hogy sárlavina pusztított a vidéken. Az elmúlt napok hev...
Hármas ikrek születtek Gyöngyösön
Teljesen egészségesek és jól vannak a hármas ikrek, akik Gyöngyösön születtek január 22-én. Édesanyjuk elmondta, hog...
Napokon belül tetőzik a járvány
Napokon belül tetőzhet az ötödik járványhullám. Egy hét múlva már kevesebb koronavírus fertőzöttel számolnak a szake...
Templomban gyújtogatott, börtönbe mehet
Motorolajjal és alkohollal gyújtotta fel a gödöllői templomot egy 28 éves férfi. A rongálást ráadásul a gyújtogatás ...