Semjén Zsolt: világviszonylatban is rendkívül elismert a Magyar Állatorvostudományi Egyetem

Önök büszkék lehetnek egyetemükre, amely világviszonylatban is rendkívül elismert és sikeres - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten, a Magyar Állatorvostudományi Egyetem doktorrá avató és diplomaosztó ünnepségén.

A miniszterelnök-helyettes szerint a sikeres modellváltás tovább növelte az intézmény lehetőségeit, majd kijelentette: Magyarország kormánya továbbra is elkötelezetten támogatja az egyetem fejlesztését.

Semjén Zsolt szerint az egyetem világban való tekintélyét mutatja az is, hogy a hallgatók mintegy 67 százaléka külföldi. Úgy vélte, a világ különféle pontjairól érkező hallgatók a diploma után Magyarországnak és a szakmának egyfajta nagykövetei lesznek.

"Önök, akik a nagyvilágból jöttek hozzánk nagykövetei és hídfőállásai a gyümölcsöző nemzetközi szakmai kapcsolatoknak" - jelentette ki Semjén Zsolt, majd felhívta a figyelmet a Magyar Állatorvosok Világszervezetére, amely összefogja a hazánkban diplomázott állatorvosokat.

A Kárpát-medencéből érkező hallgatókhoz szólva a miniszterelnök-helyettes felidézte Trianon tragédiáját. Mint mondta, annak idején úgy fogalmazták meg, hogy "nem a magyar állatorvosok hagyták el a határokat, hanem a határok hagyták el a magyar állatorvosokat".

Semjén Zsolt úgy vélte, hogy Trianon után száz évvel is mindegyik generáció kötelezettsége a nemzetegyesítés, amely elsősorban a magyar nyelv művelésén múlik. Kijelentette, hogy Magyarország feladata a határon túli magyaroknak is biztosítani, hogy az anyanyelvükön gondolkodhassanak és tanulhassanak.

Semjén Zsolt szerint Magyarországon az agrárium tekintetében az állatorvosi tudás megkerülhetetlen, de a magyar gazdaság szempontjából is létfontosságú. Mint mondta, a társállatok és háziállatok vonatkozásában is nagy munkát végeznek az állatorvosok, hiszen sok esetben egy kutya vagy macska az ember egyetlen társaként segít át a nehézségeken.


A közel kétszáz éve nagy hagyományokkal rendelkező egyetem az állatorvosi tudományterület világrangsorában jelenleg a 150. helyen áll - hívta fel a hallgatók figyelmét Hankó Balázs, a KIM felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, kiemelve azt, hogy az intézmény az elmúlt két évben 35 százalékkal erősítette a tudományos imputját.

Hankó Balázs azt mondta, az egyetem kétezres hallgatói közösségéből minden három hallgatóból kettő külföldről érkezett, angolul vagy németül tanul, de a nemzetközi beágyazottságot jelzi az is, hogy az intézmény 77 élő, nemzetközi együttműködéssel rendelkezik.

Az államtitkár hangsúlyozta: céljaik között szerepel, hogy 2030-ra legyen olyan magyar egyetem, amely a világ legjobb 100 egyeteme között van és legyen legalább három olyan intézmény, amely Európa legjobb 100 felsőoktatási intézménye között foglal helyet.

Reményeik szerint e négy egyetem közül az egyik az állatorvostudományi egyetem lesz - mondta, kiemelve: mindent meg tesznek azért, hogy a háborús infláció ellenére is az idei év campus-fejlesztési költségét biztosítani tudják.

Hankó Balázs szerint az elmúlt években versenyképességi fordulat valósult meg a felsőoktatásban. Mint mondta, az állatorvostudományi egyetem mellett még tíz magyar intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb 5 százalékba.


Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2021-ben 26 százalékkal növekedett a legnívósabb nemzetközi szakmai lapokban megjelent tudományos közlemények száma. Az állatorvostudományi egyetemnek is köszönhetően az elmúlt 10 évben megduplázódott a nemzetközi hallgatók létszáma, amely idén már meghaladja a 41 ezer 700 főt - tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs szerint ma tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjas, de nő az ösztöndíjprogramok száma is: jelenleg 33 ösztöndíj 180 ezer hallgatót ér el évi 72 milliárd forint összegben.

Az államtitkár a modellváltás sikerének nevezte azt is, hogy a fenntartó alapítványok és kuratóriumok még további tízezer hallgatónak biztosítanak egyedi kiválóság, kiemelt területek alapján ösztöndíjat. A Marek József Alapítvány ösztöndíja a haszonállottenyészet és az élelmiszerlánc-biztonság területén támogatja az állatorvostudományi egyetem hallgatóit - mondta.

Sótonyi Péter rektor arról beszélt, hogy immár 236-ik alkalommal adnak át doktori címet és diplomát, idén 85 magyar és 105 angol nyelvű állatorvos hallgató kapja meg az oklevelet.

Az egyetem rektora szerint az állatorvosi diploma hagyományosan magas színvonalat képvisel, de jóhírét a több mint 60 országból érkező, idegennyelvű képzésben végzett állatorvosok is öregbítik szerte a világban.

Az ünnepségen az állatorvos doktori oklevél mellé felsőfokú vadászati és vadgazdálkodási végzettséget igazoló tanúsítványt is kap 23 hallgató, akik elvégezve a vadgazdálkodási szakirányú képzést hozzájárulnak a vadászok és az állatorvosok szakmai együttműködéséhez - hangsúlyozta Sótonyi Péter.

Forrás: MTI/ Fotók: MTI/ Illyés Tibor

2023. február 24. 15:44
Békéscsabai Extrém sportpálya - kihívás, adrenalinfröccs, jó közösség
Az extrém sportok szerelmesei számára új közösségi tér alakult ki Békéscsabán. A megújult Extrém Sportpályán garantá...
Menczer Tamás: A baloldal szerint a fideszesek állatok, adjunk csattanós választ a sértegetőknek június 9-én
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában hívta fel a figyelm...
Defektet kapott egy busz a hőség miatt, több halott
A halálos áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Mentőhelikopter landolt Hajdúnánásnál, több gyermek is megsérült - fotókkal
Több egységet riasztottak a helyszínre.
Újabb vízidráma: elragadott a vihar két horgászt a Balatonon
A tó túlsó partján találtak rájuk.
Fel kell számolni a józsefvárosi káoszt
Nem tartotta be az ígéreteit Pikó András baloldali polgármester a 8. kerületben. Erről beszélt Józsefváros fideszes ...
Állatoknak hívta a fideszeseket Magyar
Állatoknak nevezte a Fidesz szavazóit Magyar Péter az egyik utcai fórumán. A Tisza Párt alelnöke azt mondta, idézem:...
A körúti autózást is tiltaná Karácsony
A nagykörúton belül is megtiltaná az autózást Karácsony Gergely. A főpolgármester új terve szerint az útszakaszra cs...
A sorkatonaság bevezetését tervezik Magyar Péter csoportjában
Akár a nőkre is kiterjedő sorkatonaság bevezetéséről tárgyalnak Magyar Péter programalkotást segítő csoportjának tag...
Orbán Viktor meglátogatta a legidősebb támogatóját, a 100 éves Marci bácsit
Marci bácsit személyesen látogatta meg születésnapján a miniszterelnök.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.