Pintér Sándor: januártól tovább emelkedik a pedagógusok bére

A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán.

A miniszter hozzátette: ennek a célnak az elérése érdekében nélkülözhetetlen a pedagógusok társadalmi elismertségének növelése, bérük jelentős emelése differenciáltan, a teljesítmény figyelembevételével megvalósuló bérezési rendszerben. Hozzátette: mindezekre figyelemmel készült el az új pedagógus-életpályáról szóló törvény.

Beszámolt róla: bevezették az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, amivel a tanárok nagy része is egyetért. Jelezte: a pedagógusok 70 százaléka azt mondta, a bérek megállapításakor vegyék figyelembe a teljesítményt, ezért nem fog mindenkinek a bére emelkedni. Az új törvény rendezte a nyugdíjba vonuló pedagógusok alkalmazásának kérdését, a felzárkózó településeken tanítók bérét pedig 20 százalékkal magasabban állapíthatják meg ezzel segítve, hogy több tanár vállaljon munkát ezeken a településeken.


Az adminisztratív terhek csökkentése érdekében megszüntették a pedagógusok önértékelését és csak a pedagógus I. fokozat megszerzése maradt kötelező. Átalakították a tanév rendjét, és az igazgatók a gyermekek fáradtságát figyelembe véve meghosszabbíthatják a téli vagy a tavaszi szünetet. A köznevelési intézmények nyitvatartási rendjét 17-ről 18 órára tolták ki.

Kiemelte: cél a tehetséggondozás megerősítése, ebben nagy szerepe van a Nemzeti Tehetség Programból biztosított iskolai versenyeknek, de nemcsak a szellemi tárgyaknál tartják ezt fontosnak, és példaként említette a diákolimpiák bevezetését.

Hangsúlyozta az oktatási rendszer digitalizációjának fontosságát, ehhez a pedagógusoknak már kiosztottak 55 ezer notebookot, valamint a diákoknak 65 ezret, idén pedig további 140 ezret fognak kiadni a tanulóknak. Emellett okostankönyveket, digitális tartalmakat készítenek, kötelezővé teszik a KRÉTA-rendszer használatát, hogy a szülők naprakészek lehessenek gyermekük iskolai teljesítményével kapcsolatban. Bővítik az iskolai wifi-rendszereket is. 2022-2023 folyamán 10 milliárd forintot költöttek az iskolai elektromos hálózatok fejlesztésére, 180 iskolában alakítottak ki okostantermet.


Pintér Sándor szólt arról is, meg kell vizsgálni, jogosak-e a Nemzeti alaptantervet ért kritikák, és ezt a jövő egyik központi kérdésévé szeretné tenni. Jelezte: az óvodai, általános iskolai, középiskolai nevelés és a diplomát adó nevelés közötti összhang megteremtése érdekében nevelésügyi kormánybizottság jön létre a miniszterelnök vezetésével.

Az orosz-ukrán háború miatt 5200 tanköteles ukrán gyermek iskolai ellátását is biztosították. Kiemelte: a köznevelési intézmények megőrizték pénzügyi stabilitásukat, nem adósodtak el.

A miniszter Kálmán Olga (DK) felvetésére, hogy "üzemszerűen" hamisítják a tanárok a helyettesítéseket a KRÉTÁ-ban, azt mondta, ez bűncselekmény.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdésére elmondta, a PISA-felmérés eredményeit kedden hozzák majd nyilvánosságra, és úgy vélte, "elég meglepő lesz az eredmény".

Mint mondta, úgy hiszi, a koronavírus előtti időszakához képest nagy valószínűséggel lesz csökkenés a magyarországi eredményekben, de úgy véli, a koronavírus-járvány alatt meghozott intézkedések miatt a visszaesés mértéke az európai átlag alatt marad majd.

Tóth Endre (Momentum) azt kérdezte, van-e pedagógushiány. Pintér Sándor elmondta: a munkaviszonyban foglalkoztatott pedagógusok száma 165 ezer, az egy pedagógusra jutó gyerekek száma 2010-ben 11,5 volt, 2021-ben 10,6, miközben az uniós átlag 12,1, Hollandiában pedig 16. A képviselő kérdésére kiemelte, minden iskolában szaktanárnak kell lennie, de "egy új gondolat" bizonyos tárgyak összevont oktatására tesz javaslatot és ez az összevont oktatás az egyetemeken már elkezdődött, tavaly 20 ilyen hallgató kezdte meg tanulmányait, idén 500 körüli.


Hiller István (MSZP) elhibázottnak, "alapvető tévedésnek" nevezte, hogy a kormány és a belügyminiszter a brüsszeli politikai, szakmai döntésekhez köti a magyar pedagógusok bérének emelését, azt - szavai szerint - a magyar központi költségvetésnek kell állnia, ez nemzetstratégiai kérdés.

A miniszter válaszában elmondta: 2024 januárjában a korábbi ígéretnek megfelelően biztosan meglesz a pedagógusok 10 százalékos béremelése.

Kállai Mária (Fidesz) kérdésére kiemelte, az iskolaőrök beváltak, Vinnai Győző (Fidesz) kérdésére pedig hangsúlyozta, a digitalizáció a BM egyik fő célkitűzése.

Szabadi István felvetette a duális képzés problémáit, hogy a közismereti tárgyak a BM-hez, a szakképzésiek pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartoznak. Pintér Sándor jelezte: a nevelésügyi kormánybizottság ezeket a vélt vagy valós anomáliákat meg fogja szüntetni. Szabó Szabolcs (Momentum) arra volt kíváncsi, javasolná-e a miniszter egy önálló oktatási minisztérium létrehozatalát, de erre a belügyi tárca vezetője azt válaszolta, nem az a fontos, mekkora a minisztérium, hanem, hogy hogyan vezetik és milyen eredményeket érnek el.

A miniszter szólt további célkitűzéseiről is, itt megemlítette mások mellett a tanárok teljesítménymérésének és a tankerületi intézményrendszernek a felülvizsgálatát, valamint a diplomával rendelkezők számára a rövid ciklusú tanári képzés lehetőségének kiszélesítését.

MTI/A fotók: MTI/Kovács Attila

2023. december 04. 18:31
Meghalt Nyikolaj Rizskov
Ő vezette a csernobili nukleáris baleset következményeinek felszámolásával foglalkozó központot.
Beindították a légvédelmi rakétarendszert Kecskeméten, egy vadászgép is felszállt
További részleteket árult el a Magyar Honvédség.
Szavazzon! – Ön kit látna szívesen a Megasztár zsűrijében?
Voksoljon kedvenceire.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Tények teljes adás, 2024. február 28., szerda
DRÁMAI - Lebénult és nem tud beszélni. Félrenyelt egy répát az óvodában egy kisgyerek a 15. kerületben. A szülők per...
Nincs visszaút!
Volt fönt, aztán lent, aztán még lejjebb. Majd eljött az a pont az életében, amikor minden megváltozott! 120 kilóról...
A fél ország süket?
Kökény Attila, Trap kapitány, Oláh Gergő, Szikora Robi... mindenki kiakadt. Egyszerűen nem tudnak elmenni amellett, ...
Ez az én életem!
Eddig őt nem hallottuk beszélni! Papp Máté Bencét úgy ismeri ma az ország, hogy ő Tóth Gabi szerelme. Eddig nem ült ...
Válás lefújva!
Kibékültek, rendbe hozták, amit kellett, nincs többé harc, nincs válás! Megmentette a házasságát Király Viktor és a ...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.