Orbán Viktor: Ennek a háborúnak nem lehet győztese

Háború, meggyengült Európa, szankciós infláció, Magyarország képviseli az egyedüli józan hangot – ezek voltak Orbán Viktor Balatonfüreden elmondott beszédének legfontosabb gondolatai. A Fidesz elnöke ezúttal is világos politikai utat jelölt ki képviselőtársainak, lefektetve a következő politikai szezon alappilléreit - írta meg a Magyar Nemzet szerdán.

Szombati évértékelő beszédét követően Orbán Viktor szerdán a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjaihoz szólt Balatonfüreden a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszak előtt. Kérdés volt, hogy a Fidesz pártelnöke szombati évértékelője után tud-e újat mondani, illetve szükséges-e, hogy újat mondjon képviselőtársainak.

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor egyértelmű, világos alapokat fektetett le a következő időszakra.

A miniszterelnök beszédének leghangsúlyosabb része lapunk értesülése szerint a háborúról szólt. Orbán Viktor elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson. Beszámolója szerint a kormány arra a döntésre jutott, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból.

A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz – erősítette meg a miniszterelnök. Értesüléseink szerint Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese. Véleménye szerint nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki. A Fidesz pártelnöke újra megerősítette, hogy álláspontja szerint az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek.

Európa meggyengült

A kormányfő értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására. A háborúra adott válaszok, a szankciócunami elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti.

Végül arról beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak.

A fotó illusztráció (MTI)

Összességében tehát Orbán Viktor szerint Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben a miniszterelnök szerint Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból. A kormányfő szerint ehhez három dolgot kell megtenni:

meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben.

A második pont szerint meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, ami azt jelenti, az infláció ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket, meg kell védeni a családokat és az időseket, illetve a munkából élőket. És végül, de nem utolsósorban, erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell.

Betegség, szankció a neved

A szombati évértékelőhöz hasonlóan a Fidesz elnöke ez alkalommal sem hagyta szó nélkül az infláció kérdését. Orbán Viktor megerősítette: a bajt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció.

A szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Európát találták el.

A kormányfő véleménye szerint azonban a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt. Orbán Viktor beszédében világossá tette, hogy extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél. Ebből a pénzből van a rezsivédelmi alap, ebből tudják fenntartani a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig. Információink szerint a kormányfő fontosnak tartotta és világosan leszögezte: „mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek.”

Három ellenfél

A politikai szezon indítása természetesen nem maradhatott el anélkül, hogy a pártelnök megnevezte volna a Fidesz–KDNP ellenfeleit. Az elmondottak alapján három csoportot nevezett meg: a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak, a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek.

Harmadik csoportként pedig a nemzetközi spekulánsokat nevezte meg, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni.

Ők pénzelik a dollárbaloldalt, emblematikus alakjuk Soros György, aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat. Beszédét végül azzal zárta Orbán Viktor, hogy a Fidesz–KDNP-szövetséget az elmúlt években nem tudták megtörni, mert helyén volt a szívük. Szavai szerint 2023-ban is azt várja el képviselőtársaitól, amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és bátorságot.

2023. február 22. 21:22
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Megválik az örökségétől Vajna Tímea, új életet kezdhet
A pletykák szerint Andy Vajna özvegye fel akarja számolni az összes magyarországi üzleti kötődését. Az üzletasszony ...
Egy bicikliért ölt meg brutálisan egy férfit három gyerek
Megkötözték a kezét, földet tömtek a szájába és levetkőztették azt a 81 éves idős férfit, akinek a holttestét a mező...
Újabb iskolai lövöldözés, egykori diáklány rendezett halálos vérfürdőt
Az iskola korábbi diákja volt a Nashville-i iskolai lövöldöző, aki három diákot és az iskola három dolgozóját, köztü...
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Marco Rossi: Ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor...
Vasércet szállító vonat siklott ki Kaliforniában
A hídnak ütközött és felgyulladt egy busz Szaúd-Arábiában, rengetegen meghaltak
Elképesztő kincset talált egy amatőr aranyásó
Egy hónapja keresnek egy székesfehérvári gyereket
Merész mutatvánnyal ünnepelte a 45. születésnapját Mariah Carey - videó