Olaf Scholz: a következő EU-csúcson újabb döntéseket hoznak Ukrajna lőszerellátásáról

Az EU újabb döntéseket hoz az orosz támadás ellen védekező Ukrajna folyamatos lőszerellátásának további javításáról a tagállami vezetők következő találkozóján - mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A kancellár a tagállami állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 23-án kezdődő kétnapos tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertetve aláhúzta, Németország az európai partnereivel együtt gondoskodik arról, hogy Ukrajna továbbra is megkapja az orosz támadás elleni védekezéshez szükséges fegyvereket és egyéb hadifelszerelést.

Különösen fontos a gyors lőszerutánpótlás, ezért az EU-csúcson intézkedéseket fogadnak el Ukrajna folyamatos, és az eddiginél is jobb lőszerellátásáról.

Németország a közös cél érdekében hajlandó megnyitni közbeszerzési programjait más tagállamok előtt 

- ismertette Olaf Scholz.

Az EU a nemzetközi jogot sértő agresszió miatt Oroszországra kifejtett "szankciós nyomást" is fenntartja, és "arra is figyelünk közösen, hogy harmadik országok ne kerülhessék meg szankcióinkat" - tette hozzá.

Aláhúzta, hogy Németország az orosz támadás kezdetétől számított egy évben 14 milliárd euró pénzügyi segítséget nyújtott Ukrajnának kétoldalú megállapodások révén, és az EU közös támogatási programjaiban is részt vesz, amelyekre csak az idén 18 milliárd eurót fordít.

Kifejtette, hogy Németország az ukrajnai menekültek befogadásának terheiből is a méretének és erejének megfelelő mértékben veszi ki a részét. Ebben a munkában nagyszerűen teljesítenek a tartományok és a helyi önkormányzatok - utalt a több mint egymillió menekült elhelyezésének feladataira.

Fotó: Olaf Scholz hivatalos Facebook-oldala

Hangsúlyozta, hogy hazája továbbra is támogatja Ukrajnát "politikailag, erkölcsileg, humanitáriusan és fegyverekkel is, és ezt a támogatást addig folytatjuk, amíg csak szükséges".

Hozzátette, hogy Németország sikeresen végrehajtotta az Oroszország háborúja miatt szükségessé vált energetikai szerkezetváltást. Ez azt jelenti, hogy "nyolc hónap alatt függetlenítettük magunkat az orosz gáztól, az orosz olajtól és az orosz széntől", méghozzá úgy, hogy "senkinek sem kellett fáznia, nem volt gazdasági összeomlás, és nem kellett kényszerhelyzet miatt leállíttatni üzemeket" - mondta Olaf Scholz, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára már az Ukrajna elleni orosz támadás előtti szinten van.

Az eredmények annak tulajdoníthatók, hogy "mindenki összefogott", "az ország összetartott". Ez azt mutatja, hogy Németország képes gyorsan és jelentősen megváltozni, ha arra van szükség, ami jó jel az ország előtt álló kihívásokat tekintve.

A lendületes átalakulásnak "jó vége lesz", az egész ország javát szolgálja, és "rossz vége lesz" az Alternatíva Németországnak (AfD) párt számára, hiszen nem lesz többé mire építenie politikáját - jegyezte meg a kancellár a legnagyobb ellenzéki erőtől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló ellenzéki párttal kapcsolatban.

Forrás: MTI

2023. március 16. 11:11
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Pandakölykökért rajonganak a neten
Vidáman játszanak bambuszágakkal a kis pandakölykök egy délnyugat-kínai óráspanda rezervátumában. A tavaly év végén ...
Leáldozhat a hagyományos sörnek, a régi jó csapolt a múltba veszhet
A németek gazdaságos ötlettel rukkoltak elő.
Dávid szobor miatt rúgták ki a tanárt
Hatalmas botrány tört ki Michelangelo ikonikus Dávid szobra miatt Floridában, az Egyesült Államokban. Egy művészeti ...
„Gyurcsány egy bunkó paraszt”
Gyurcsány Ferenc egy bunkó paraszt, érted!? - így fogalmazott Gansperger Gyula egy, a Városháza eladásáról szóló egy...
Kórházba szállították Ferenc pápát
Az egyházfő már elkészítette a lemondólevelét is.
Reagált a közkedvelt androidos mobilgyártó: távozik Európából vagy sem?
Csecsemő kislánynak nevezteti magát egy 65 éves férfi, aki pelenkákat lopott magának egy bölcsődéből
Hatalmas örömhírt jelentett be Harry Kane
Szijjártó Péter: Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik
Ezt tegye, ha az orrdugulás miatt nem tud jól aludni