Milyen kapcsolati erőszakot ábrázol a Varga Judit által megosztott videó? – szakértő válaszolt a Mandinernek

„A bántalmazókról gyakran nem is sejti a külvilág, hogy bántalmazók. Példás házastársként, szülőként, szomszédként tetszelegnek” – véli Boglacsik Tímea kapcsolati erőszak és emberkereskedelem-szakértő, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat volt szakmai felügyelője - írta meg a Mandiner.

Mikor beszélhetünk kapcsolati erőszakról?

A kapcsolati erőszak fogalma az elmúlt években sokkal komplexebbé, kifejezőbbé vált a korábbi definíciókhoz, körülírásokhoz képest.

Az egyik, ha nem a legfőbb jellemzője a kapcsolati erőszaknak, az az emberi méltóság folyamatos, rendszeres megsértése, amelynek több formáját is ismerjük.

A bántalmazás lehet szóbeli, lelki, fizikai, szexuális, gazdasági, társadalmi, de ami mindegyikben közös, az az a fajta alá-fölé rendeltségi viszony, amely valóban kiszolgáltatottá teszi az áldozatokat. Fontos kihangsúlyozni: nem csak a jelenlegi, hanem a volt házastársak, élettársak között is kialakulhat kapcsolati erőszak, illetve idetartozik tulajdonképpen minden bántalmazási forma, amely a háztartáson, családon belül valósul meg.

Ha egyszer megjelenik az erőszak egy kapcsolatban, arra lehet számítani, hogy egyre rosszabb lesz?

A súlyosságát tekintve széles skálán mozoghat a cselekmény, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy

az a fajta dinamika, amely megjelenik ezekben a kapcsolatokban, idővel nem csak lerövidíti a két bántalmazás közötti időt, de súlyosabbá is teheti annak mértékét.

Magyarországon mennyire gyakoriak a bántalmazó kapcsolatok? Mit tehetünk a javulás érdekében?

Hazánkban rendkívül gyakori jelenségről van sajnos szó, kifejezetten társadalmi probléma, és azzal, hogy minél többet beszélünk erről, talán csökkenthető a látencia, jobban felvállalják az áldozatok, ha látják, van megoldás a kialakult helyzetre.

Milyen hatással van a bántalmazás a bántalmazottakra lelkileg és testileg?

A bántalmazottat, legyen az nő, férfi vagy gyermek, a bántalmazás súlyosságától, gyakoriságától, illetve a bántalmazott lelki sérülékenységétől függően egészen széles skálán viselheti meg a kapcsolati erőszak.

Bármennyire is döbbenetesen hangzik, nem egy alkalommal hallottam már azt nőktől, hogy sok év után azért menekültek el a párjuktól, mert 'az utolsó már nem az a normális pofon volt'.

Ha tehát kiindulunk abból, hogy rengetegen úgy szocializálódtak, hogy – a közbeszédből egyébként kigyomlálhatatlan – a nevelés jelleggel kiosztott pofon belefér, vélhetően ez az a szint, amely egy vízválasztó lehet sokak számára a bántalmazás elviselésében. Ennél azonban sokkal súlyosabb esetekkel is találkozhatunk, és sokszor a lelki, verbális bántalmazást élik meg borzasztóbbnak az áldozatok.

Boglacsik Tímea – Fotó: Szakál Szilvia

A hosszú ideig fennálló, ilyen környezetben való élés lelkileg és testileg is okozhat maradandó károkat, sérüléseket. Gondoljunk bele! Ha valaki éveken, évtizedeken keresztül azt hallja, hogy alkalmatlan bármire, hogy nem lehet semmit rábízni, tehetségtelen, önállóan képtelen lenne élni, micsoda pusztítást tud okozni a lelkében, személyiségében! Egyébként ez az egyik legnehezebb megoldandó probléma egy több éves bántalmazó kapcsolatból menekült áldozatnál: elhitetni vele, hogy képes a saját lábán, saját döntéseit meghozva élni.

A fizikai bántalmazás nyomai pedig szörnyűek tudnak lenni: hajkitépés, csikknyomok, ütések-zúzódások, véraláfutások, megcsonkított testrészek. És ezek csak a látható jelei az erőszaknak.

A belső sérülések, kezeletlen törések, az idő közben esetlegesen kialakult szenvedélybetegségek, éheztetés/éhezés lenyomatai hosszabb távon fejtik ki hatásukat, és nem egy esetben okoztak már halált.

A kapcsolati erőszak problémája iránt többek között annak kapcsán kezdtek el sokan érdeklődni a közelmúltban, hogy a volt igazságügyi miniszter kirakott a Facebook-oldalára egy kapcsolati erőszakot bemutató érzékenyítő videót, amellyel gyakorlatilag üzent a volt férjének, aki már hetek óta védekezik azzal szemben, hogy erőszakos, elnyomó, a vadabb szóbeszédek szerint bántalmazó fél lett volna a házasságukban. Hogyan kommentálná a jelenséget?

A bántalmazókról gyakran nem is sejti a külvilág, hogy bántalmazók. Példás házastársként, szülőként, szomszédként tetszelegnek. Ebben az esetben, az eddigi pro- és kontra információk alapján nehéz lenne helytálló szakvéleményt megfogalmazni, de

amennyiben ezzel kapcsolatban esetlegesen egy eljárás, vizsgálat indul, úgy remélhetőleg ki fog derülni az igazság.

Milyen személyiségjegyei vannak általánosságban a bántalmazó félnek? Honnan lehet megismerni, ha valaki bántalmazó és honnan, ha bántalmazott?

– A bántalmazó egyik legfőbb ismérve a kontrollhoz, hatalomhoz való ragaszkodás.

A leuralása a másik félnek. Amikor megfosztja a bántalmazottat a szabad döntés lehetőségétől, vagy amikor visszaél erőfölényével. Ennél persze szofisztikáltabb „megoldások” is rendelkezésre állnak egy bántalmazónál, amelyek inkább próbálják elhitetni az áldozattal, hogy ő a felelős a kialakult helyzetért, hovatovább ő volt az, aki kiprovokált egy esetleges verést. („Kihozod belőlem az állatot!”, „Nem hagysz más választást, pedig tudod, hogy szeretlek.”)
Személy szerint ebben a vonatkozásban kétféle bántalmazót szoktam megkülönböztetni:

az egyik az a fajta bántalmazó, aki akár lehet a társadalom megbecsült tagja is, udvariasnak, kedvesnek ítéli meg a környezete, ám, ha otthon becsukódik az ajtó, egy teljesen más emberré válik. A másik pedig az a fajta bántalmazó, akit semmilyen körülmény nem tud kibillenteni, akár az utcán, vagy a hatóságok előtt is erőszakosan viselkedik.

A bántalmazottak gyakran nem is sejtik, hogy egy ilyen kapcsolatban élnek, hiszen fokozatosan tolódnak ki azok a határok, amelyek korábban akár egy „piros zászlós” demarkációs vonalnak számítottak. Fentebb említettem a pofon kérdését. Azt hiszem, sokunknál ez az a határ, amelynek átlépése azonnali kilépést jelentene a kapcsolatból, mégis, ha ez megtörténik, gyakran esélyt adunk arra, hogy jóvátegye a bántalmazó. Mert hisszük, hogy megváltozhat, hogy csak egyszeri alkalom volt. Tapasztalataim szerint, erre igen csekély az esély. Az áldozatokra egyébként jellemző a bezárkózottság, nem mernek beszélni a problémáról, félnek az esetleges következményektől, bizalmatlanok, hiszen a bántalmazó jó eséllyel elhitette már velük, hogy mindenhol rendelkezik kapcsolati tőkével, és jellemzően más helyzetekben is valamiféle alárendeltséget mutatnak az áldozatok. Nem könnyű megállapítani valakiről, hogy valóban bántalmazás állhat a megváltozott viselkedése háttérében, annyi viszont bizonyos, hogy ha látjuk, valami nincs rendben az ismerősünkkel, hozzátartozónkkal, munkatársunkkal, akkor jelezhetjük felé ezt, illetve azt is, hogy ha beszélni szeretne valakivel, akkor hozzánk bátran fordulhat.

A tényleges fizikai erőszakon kívül milyen formákat ölthet még a kapcsolati erőszak?

Ahogy azt a fogalmánál is beszéltük, több formában is megjelenhet a kapcsolati erőszak:

legjellemzőbb a lelki, szóbeli bántalmazás, de számos esetben előfordul a gazdasági bántalmazás is,

tehát amikor a bántalmazó rendelkezik kizárólag a család jövedelmével, ő határozza meg, mire, mennyit lehet költeni, vagy nem engedi dolgozni az áldozatot, illetve idős hozzátartozók esetében a nyugdíj elvétele is ide tartozhat. Ezen túl a szexuális erőszak talán a legkevésbé látható probléma, miközben rendszerint ezzel is találkozunk, és amely a nem vágyott együttlétektől egészen a szexuális tevékenységre kényszerítésig terjedhet. Ami igazán jelzés értékű lehet a hozzátarozóknak, barátoknak, az a társadalmi elszigetelés. Amikor a bántalmazó határozza meg azt is, hogy mikor, kivel, mennyi időt tölthet az áldozat, amikor elvágja a családi, baráti szálakat. Ez nem csak ott és akkor okoz pillanatnyi fájdalmat a bántalmazottnak, hanem hosszú távon is, hiszen a módszeresen leépített emberi kapcsolatok azt eredményezhetik, hogy egy kilépési kísérletnél az áldozat számára nem lesz olyan természetes támasz, amelyet segítségül hívhat.

A bántalmazás melyik fajtáját mutatta be a Varga Judit által megosztott videó?

Az elfelejtett tejföl című kisfilm a lelki bántalmazás egy nagyon súlyos formáját mutatja be.

Jól példázza azt a módot, amelyet fentebb említettem: az áldozatot úgy állítja be a bántalmazó, mintha valóban alkalmatlan lenne a legegyszerűbb feladat elvégzésére is, nélküle egy „senki” lenne.


Hova fordulhatnak Magyarországon a kapcsolati erőszak áldozatai?

Szerencsére több lehetőség is a rendelkezésükre áll a kapcsolati erőszak áldozatainak. Talán a legkézenfekvőbb megoldás az éjjel-nappal ingyenesen hívható Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), amely kifejezetten kapcsolati erőszak és emberkereskedelem áldozatainak létrejött szolgáltatás, és amelyet a +3680/20-55-20-as számon érhetnek el a bántalmazottak. Itt segítséget kaphatnak arra vonatkozóan, hogy egyáltalán beazonosíthassák a problémát, és átbeszélhetik a megoldási módokat is.

Szükség esetén (amikor nincs más megoldás) krízisközpontokban, titkos menedékházakba is tudják menekíteni a rászorulókat.

Az ország több pontján működő krízisambulanciák is várják azokat a bajba jutottakat, akik úgy érzik, valami nincs rendben a kapcsolatukban, és szeretnék megelőzni azt, hogy egy sokkal súlyosabb helyzet álljon elő. A krízisambulanciák elérhetőségei megtalálhatók az interneten. A bűncselekmények (ilyen a kapcsolati erőszak is) áldozatainak létrejött Áldozatsegítő Vonalon (0680/225-225), illetve az ország számos pontján megtalálható Áldozatsegítő Központokban is segítséget kaphatnak az áldozatok.

Bár előfordultak sajnálatos kimenetelű ügyek, én mégis bízom abban, hogy az azonnali beavatkozást igénylő ügyeknél a 112-es segélyhívót érdemes tárcsázni. Több civil szervezet is foglalkozik bántalmazottakkal, érdemes őket is felkutatni a világhálón, könnyen lehet, hogy náluk találhatunk a problémánkra speciális segítséget.


Címlapfotó: YouTube/Az elfelejtett tejföl

2024. március 23. 14:49
Két ember halála miatt hajtóvadászat indult utána
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki seg...
Halálos tragédia történt egy budapesti hétvégi házban
Meghalt egy ember egy hétvégi házban keletkezett tűzben a fővárosi Kőérberki dűlőn vasárnap hajnalban - közölte az O...
Lelőtte feleségét, majd üldözte a nőt szállító mentőautót
Elképesztő esetre derült fény.
Ráthonyi-Palácsik Tímea végleg feladta, megtört sorokat írt a leendő édesanyákhoz
„Már nem tudom, hogy nekem valaha megadatik-e ebben az életben” - írta.
Hihetetlen átváltozásáról mutatott fotót a TV2 sztárja
Szinte rá sem lehet ismerni.
Féltek tőle, mert rákos lett
Az iskolában azt hitték róla, hogy lusta, mert mindig ő volt az utolsó a futásnál a testnevelés órákon. Hiába mondta...
Halálra rémült tinit zaklatott egy ittas férfi a miskolci villamoson
Ordibált vele és lökdösni kezdte.
Tények teljes adás, 2024. április 21., vasárnap
TŰZHALÁL - Élettársa halotti torán halt meg egy férfi Budapesten - a faház, ahol a búcsúztatót tartották tízméteres ...
Megszöktem a pokolból!
Eltörte a csuklóját, kukákból kellett ennie és még a cipőjét is lelopták róla. Nem a világ legpechesebb emberéről va...
Túléltem a zuhanást!
Csendre és nyugalomra van szükségünk. Ezzel az üzenettel búcsúzott családja attól a pilótától, aki Ráckeresztúron eg...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.