Menczer: a gyermekek és a családok védelme az első

A kormány mindent megtesz a gyermekek, a családok védelméért és támogatásáért - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedden a Pest megyei Budajenőn.

2022. május 31. 12:42

Menczer Tamás a Budajenői Általános Iskola új természettudományos szaktantermének átadásán kiemelte: a kormány világossá tette, hogy mely értékek mentén végzi a munkáját, mi az, amit igazán értékesnek gondol: az első és legfontosabb a gyermek. Jelenleg a GDP 6,2 százalékát költi a kormány családokra, ez évente 3500 milliárd forint, ami 3,5-szöröse a 2010-es számnak. A családtámogatásnak sok eleme van - mondta, példaként említve az idei adóvisszatérítést a szülőknek, az otthonteremtési támogatást és a családi adókedvezményt.

A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, a gyermekvállalásnak ne legyenek anyagi akadályai; örvendetesen növekszik a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma pedig megduplázódott - sorolta.


Megjegyezte: az elmúlt éjszaka sikeres tárgyalásának eredménye, hogy az olajembargó Magyarországra nem vonatkozik, így nem kell tartani a 7-800 forintos benzináraktól, ami szintén fontos a családoknak is.

Azt is mondta: a térség országgyűlési képviselőjeként minden erejével támogatni kívánja a közösségeket, mint amilyen közösség egy iskola, egy település vagy akár egy nemzetiség.

Budajenőn folyamatosak a fejlesztések, megújult az óvoda, az iskola, az udvarház. Az új természettudományos tantermet és a környezetének infrastruktúráját 45 millió forint kormányzati támogatásból alakították ki - ismertette Menczer Tamás.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: Budajenő német nemzetiségű település, akkor is, ha a Budapestről kiköltözők miatt mára kisebbségbe kerültek a sváb családok. A német hagyományok, a nyelv őrzése és továbbadása azonban továbbra is kötelessége a közösségnek, és ebben a munkában fontos szerepe van az iskolának is - hangsúlyozta.


Tíz év alatt megnyolcszorozódott a nemzetiségi iskolák száma, országszerte száz iskolát tartanak fenn nemzetiségek, ezen belül a német nemzetiség a legnagyobb intézményfenntartó. Emellett több helyen - így Budajenőn is - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vagy egyházak tartanak fenn a nemzetiségi kultúrát ápoló iskolát - jelezte.

Soltész Miklós felidézte: sok év alatt az önkormányzat, a tervezők és a kivitelezők közös munkájával és a kormány támogatásával sikerült kialakítani a budajenői iskolát, ahol végre méltó környezetben tanulhatnak a diákok.

Budai István, a település független polgármestere elmondta: tíz éve álmodták meg azt az igazgatási és oktatási központot, amelynek utolsó megvalósult eleme a természettudományos tanterem. A régi posta épületében kialakított teremben mind a négy természettudományos tárgyat, fizikát, biológiát, földrajzot, kémiát tanulják majd a gyerekek.

MTI/Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Négy kisgyerek is végignézte a brutális vérengzést Tiszalökön - videó
A brutális támadást az áldozat négy kisgyereke is végignézte.
Molnár Andi ruha nélkül, az ágyából jelentkezett be közösségi oldalán
Ám nem volt egyedül.
Ez történne, ha Kijevre atombombát dobnának - Videó
Lemodellezték, mit okozna a nukleáris katasztrófa.
13 éves sofőrt üldöztek a rendőrök, "felelősségteljes" apja maga adta oda a kocsit
Azt hihették, nem nagy ügy. Az lett.
Kiütéssel nyert a TV2
Az idei ősz a TV2 sikerszezonjának nevezhető, hiszen legutóbb 20 évvel ezelőtt fordult elő, hogy a csatorna kiemelt ...
Csoda család
Több mint 100 dámszarvas, közel 300 fekete mangalica, egzotikus emuk és még muflonok is. Ezek az állatok nem egy vad...
Karácsonyi hercegnők a kastélyban
Zimány Lindának szusszanásnyi ideje sincsen. Mondhatni versenyt fut az idővel. A szőke szépségnek minden idejét lekö...
Eltüzelte a felhasogatott fát, betörték a koponyáját
A kaposvári férfival szemben az ügyészség most vádat emelt.
Így tesz tönkre a kiégés
Abebe Dániel fél évig képtelen volt a zongorához hozzáérni. Mc Hawer is úgy érezte, hogy elég. Mint mondja, egészen ...
Csoda, hogy túlélte
Ne képzeljék el, hogy milyen lehet arra ébredni az éjszaka közepén, hogy forróság van, majd arra eszmélni, hogy láng...
A brazil edzőt is megtáncoltatták a játékosok - videó
Összeverekedtek a Farm VIP játékosai
Nézegessen magyar meztelen szépségkirálynőket!
Magyar szépségkirálynők, akik megmutatták magukat teljesen meztelenül - képek
Kirohant egy eritreai migráns a menekültszállásról és megkéselt két német kislányt