
Titokzatos óriás szelte át az eget Kecskemét felett
A Magyar Konyha gasztrokalauza immár 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül; a 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét - közölte a kiadó az MTI-vel.
A gasztrokulturális magazin szerkesztősége idén is "körbeette" a tavat, ennek eredménye a több száz ajánlás. Az így elkészült kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv - hangsúlyozza a közlemény.
A kötet az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is.
Külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában - például kikötői étterem, strandbisztró, cukrászda és fagyizó - Top 10-es listák hívják fel a figyelmet a balatoni régió legjobbjaira.
Mint a közlemény kiemeli, a Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön lista olvasható a Balaton Gasztrokalauzban.
A szerkesztőség összegzése szerint a balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a "régi, nagy bástyák" kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott.
Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma; a választék immár széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók ezért éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.
"Ettől persze még kaotikus a felhozatal" - figyelmeztetnek a szerkesztők: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható.
Ugyanakkor a hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára - összegezték a kiadvány szerzői.
A Balaton 2023 Gasztrokalauz az újságárusoknál elérhető a Magyar Konyha nyári dupla számának ingyenes mellékleteként.
Forrás: MTI / A címlapfotó illusztráció: MTI

Titokzatos óriás szelte át az eget Kecskemét felett

Navracsics Tibor: a kormány 3,5 milliárd forinttal segít hét városnak

Épülnek a napelemparkok, egyre több tárolóra van szükség

Megrázó eset egy budapesti uszodában: A víz alatt egy hároméves kisfiút találtak

Hegyi Zsolt: 2029-re megújul a szentendrei HÉV

Hétvégétől olcsóbb lesz a üzemanyag Magyarországon, de nem mindenkinek

Döbbenetes létesítményre bukkantak a föld alatt Baranya vármegyében, ellepték a rendőrök a helyszínt

Drámai eset a Szent István-bazilikánál, a karácsonyi vásáron ledermedt a tömeg

Megtalálták az autista kisfiút, aki meztelenül rohant ki egy alsólajosi házból

12 centiméteres hótakaróval ébredt az egyik legszebb magyar vidék, gyönyörű fotók készültek

Ránk rúgja az ajtót a tél, figyelmeztetést adtak ki

Brutális állatkínzás Kecskeméten: összevesztek, majd a nyúl repült az erkélyről