Megjelent a Magyar Konyha Balaton 2023 Gasztrokalauza

Megjelent a Magyar Konyha magazin idei Balaton Gasztrokalauza, amely 300 éttermet, bisztrót, strandbüfét, kávézót, romkocsmát és egyéb vendéglátóhelyet ajánl az olvasók figyelmébe.

 

A Magyar Konyha gasztrokalauza immár 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül; a 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét - közölte a kiadó az MTI-vel.

A gasztrokulturális magazin szerkesztősége idén is "körbeette" a tavat, ennek eredménye a több száz ajánlás. Az így elkészült kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv - hangsúlyozza a közlemény.

A kötet az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is.

Külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában - például kikötői étterem, strandbisztró, cukrászda és fagyizó - Top 10-es listák hívják fel a figyelmet a balatoni régió legjobbjaira.

Mint a közlemény kiemeli, a Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön lista olvasható a Balaton Gasztrokalauzban.

A szerkesztőség összegzése szerint a balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a "régi, nagy bástyák" kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott.

Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma; a választék immár széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók ezért éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.

"Ettől persze még kaotikus a felhozatal" - figyelmeztetnek a szerkesztők: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható.

Ugyanakkor a hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára - összegezték a kiadvány szerzői.

A Balaton 2023 Gasztrokalauz az újságárusoknál elérhető a Magyar Konyha nyári dupla számának ingyenes mellékleteként.

Forrás: MTI / A címlapfotó illusztráció: MTI

2023. július 07. 08:15
Ukrajna immár nyíltan zsarolja hazánkat létfontosságú energiabeszerzési útvonalának elvágásával, ha továbbra sem tám...
Éles diplomáciai feszültség alakult ki Franciaország és Olaszország között, miután Matteo Salvini olasz minisztereln...
Kocsis Máté szerint „a brüsszelita MANöken teljesen elvesztette a fonalat a kamuzásban. Kár folytatnod a blöffölést,...
Migránsellenes tüntetések söpörnek végig az Egyesült Királyságon: Liverpooltól Bristolon át Newcastle-ig tiltakoznak...
BRUTÁLIS CSECSEMŐGYILKOSSÁG! - Sokkolta az országot a nagydorogi tragédia, brutálisan összevert csecsemő-holttestet ...
family
TRAGÉDIA - Megfulladt az utas és a kutyája, miután vízelvezető csatornába csúszott egy autó Bugyinál. A sofőr ki tud...
Kapu Tibor szó szerint világsztár lett. Megállítják az utcán, fotózkodnak vele úton-útfélen, autogramot, szelfit kér...
family
Himnuszgyalázás, szégyen, botrány - ilyen és ehhez hasonló megjegyzések röpködnek most a neten, hatalmas port kavart...
family
Ki a bűnös? Mit műveltek pontosan a csecsemővel és ki az, akinek rács mögött kell majd ülnie a tragédia után? Az egé...
family