Már Karácsony lehetséges utódjáról beszélnek a baloldalon

A szocialisták szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek.

A fővárost irányító baloldali pártok soraiban megjelent az elbizonytalanodás Karácsony Gergely személyét illetően. A Magyar Nemzet forrásai szerint többen tartanak attól, hogy előállhat olyan helyzet, mint a 2021-es előválasztási kampányban, amikor Karácsony önként visszalépett. Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek. Úgy fest, megindult a háttérben a baloldali ötletelés.

"Az elmúlt hónapban szinte a teljes kampány a közlekedésszervezési kérdésekre redukálódott, ami a jelenlegi egyetlen színpadon lévő kihívó személye és szakmai múltja miatt nagyon előnytelen számunkra" – kommentálta a lapnak Vitézy Dávid lehetséges jelöltként való felbukkanását és az elmúlt hetek fejleményeit egy MSZP-közeli forrás. Ráadásként említette, hogy a médiában naponta szó esik a „szinten tartott ügyekről”, ilyen például Karácsony előválasztási kampányának finanszírozása, újra és újra felbukkan a Városháza-gate, illetve ott van a guruló dollárok botránya. "Ezek mellett vannak ki nem kényszerített hibák és ügyek" – fogalmazott forrásuk. Ilyen témák például a járatritkítás, vagy Walter Katalin „pulykázós” esete. "Ezek komoly lehetőséget kínálnak az ellenfeleknek, de különösen Vitézy Dávidnak, aki láthatóan le is csapja a magas labdákat" – mondta a lap beszélgetőpartnere.

"Mindezt értetlenséggel fogadja az MSZP, de a többi párt is. Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen irányt vették az események, jó-e ez nekünk" – emelte ki forrásuk. Ez utóbbi kapcsán a válasz egyértelműnek tűnik, tekintettel arra, hogy az MSZP-s Őrsi Gergely II. kerületi polgármester is kikelt a járatritkítások ellen. 


Walter Katalin, a védett személy

A járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele” – fogalmazott korábban Walter Katalin BKK-vezér egy sajtó-háttérbeszélgetésen. Több megkérdezett egybehangzó állítása szerint a kijelentés nemcsak Vitézy Dávid vagy a jobboldal köreiben okozott felháborodást, hanem baloldali szereplők is Walter fejét követelték Karácsonytól. "A főpolgármesternek meg kellett volna köszönnie a munkáját és elengedni a kezét" – hallották a háttérbeszélgetéseiken. Szintén több forrástól származó állítás, hogy a Walter-ügy Karácsony kabinetjében is viták kereszttüzébe került.

"A pártok formálisan nem jelezték rosszallásukat, mert mindenki tudja, hogy vannak „szent tehenek”, amelyeket nem bántunk, ezek közé tartozik Walter Katalin is" – fogalmazott egy Momentum-közeli forrás, az állítást pedig, hogy Walter érinthetetlen, több helyről is hallották. Köztudott, hogy a BKK-vezér Bajnai Gordon egyik bizalmasa: a volt miniszterelnök kabinetfőnökeként is dolgozott egy darabig, amikor Bajnai megpróbált visszatérni a politikába 2013-ban és 2014-ben az Együtt nevű pártjával, de az üzleti életben is volt közöttük közreműködés.


Elbizonytalanodás

A jelenleg rendkívül rossz irányba tartó kampány miatt érezhető a baloldali pártok és szereplők részéről egyfajta elbizonytalanodás Karácsony Gergellyel kapcsolatban – hallotta a Magyar Nemzet egyes szereplőktől, amellyel kapcsolatban több forrásunk úgy fogalmazott: a pártok mentik a menthetőt, mindenki igyekszik olyan témákról beszélni, ami nem közlekedésszervezés. A problémát a főpolgármesteri kabinetben észlelték, de a cselekvést nem látni. MSZP-s forrásuk megjegyezte: tudomása szerint informálisan a pártja is jelezte Karácsonyék felé azt a véleményt, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Mint azt a lap megírta, Gyurcsány Ferenc például azt a stratégiát követi, hogy bár nem támadják Karácsonyt, de nem is dicsérik. Általánosságban pedig elmondható, hogy a baloldal minden szereplője aggódik a korábban sima győzelemként elkönyvelt főpolgármester-választás kapcsán.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A baloldalon a villamosra várnak?

Kérdésükre, hogy mindez vezethet-e ahhoz, hogy az ellenzéki pártok még a választás előtt lecserélik Karácsonyt egy másik jelöltre, MSZP-s forrásunk nyomatékosította: „politikailag már lehetetlen lecserélni”. Az, hogy összeülnek a pártok elnökségei és megszavazzák, hogy „lépjél vissza kedves Gergő”, nos, ha van is ilyen szándék, ez lehetetlen – hallották több beszélgetőpartnerüktől is. Karácsony pástról való lelépése egyetlen módon történhet meg. "Ha elkezd fogyni a levegő, azt legelőször az érintett veszi észre..." – vázolta fel egyik forrásuk, kiemelve, hogy ennek bekövetkeztét nem lehet teljesen kizárni.

Az azonban biztos, hogy a baloldali pártok fel szeretnének készülni mindenre. "Az ellenzéki vezetők közötti óvatos latolgatás során felvetődött, hogy az EP-listán való szereplés, a kampányügyek, a konfliktusok okozhatnak-e egy ilyen helyzetet" – fogalmazott MSZP-s beszélgetőtársuk, hozzátéve, hogy ezt jelenleg senki nem zárja ki, és emiatt is van egy elbizonytalanodás.

Azt is megkérdezték, hogy ha Karácsony önként döntene a kampány feladásáról, mint ahogy az 2021-ben is történt, akkor kit ajánlana az MSZP helyette. A válasz egyértelműen Tüttő Kata volt. – Se erőből, sem máshogy nem próbálnánk meg egy ilyen helyzetet előállítani – fogalmazott beszélgetőpartnerünk, hozzátéve, hogy Tüttőnek egyelőre Donáth Anna és Dobrev EP-választáson való legyőzése a legfontosabb feladata.


Botrányos adománygyűjtés

Forrásaikat Karácsony Gergely adománygyűjtéséről is kérdezték, amelyben két MSZP-s pártalkalmazott is érintett. A szocialista párthoz közel álló beszélgetőpartnerük hangsúlyozta, hogy az MSZP ebben az ügyben áldozati szerepbe került, hiszen a két érintett úgy keveredett bele a botrányba, hogy jóhiszeműen jártak el és aláírásukkal hitelesítettek egy jegyzőkönyvet.

Ismert: a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor. A pénzek állítólag mikroadományokból származtak, ám a gyanús körülmények miatt a 99 Mozgalom számlavezető pénzintézete, az OTP feljelentést tett. A bank szerint nem kerülhettek olyan módon a leadott pénzek az adománygyűjtő ládákba, ahogyan az a jegyzőkönyvekben szerepelt. Ez utóbbi dokumentumok közül többet meg is hamisíthattak Karácsony jogi főtanácsadójának és bizalmasának, Tordai Csabának az ügyvédi irodájában. Az iratokat hitelesítő két MSZP-s pártmunkatárs vallomása szerint ők csupán egyetlen iratot szignóztak, miközben aláírásuk tíz dokumentumon is megtalálható.


A Jobbik és az LMP egyre inkább szembeszáll Karácsonnyal

"A főpolgármester adott egy magyarázatot, és ameddig ezt valaki nem cáfolja, addig ezt el kell fogadjuk" – mondta Karácsony adományládás ügyéről MSZP-s forrásunk. Csakhogy ezt az álláspontot már nem osztja teljes egészében a baloldal. A Jobbik és az LMP például egyre inkább szembeszáll a főpolgármesterrel.

Az üggyel kapcsolatban keletkezett ellenzéken belüli összezördüléseket pedig az okozta MSZP-közeli forrásuk szerint, hogy „mintha a főpolgármester sem tudná ennek az ügynek minden részletét”.

"A főpolgármesteri kabinetet jellemző sokéves harmónia az utóbbi időben megbomlott, van egy kohéziós probléma" – válaszolta városházi forrásuk azon, máshonnan is hallott információ kapcsán, hogy Tordai Csaba és Karácsony viszonya megromlott, vagy legalábbis a feltétlen bizalom a múlté. Mindez pedig az adománygyűjtéssel kapcsolatos ügyekre, büntetőeljárásokra vezethető vissza.

2024. február 06. 12:43
Borzalmas tragédia történt egy ifjúsági fociedzésen, két rohammentőt riasztottak
A rendőrség vizsgálja a történteket.
Régóta halogatott lépésre szánta el magát a magyar énekes, egészségügyi okokkal magyarázza döntését
Egy korszak lezárult.
Üzemanyagár-változás: Ez vár a dízelesekre péntektől
Ezúttal sem mindenkit érintenek a fejlemények. 
Véletlenül átlépte hangsebességet egy utasszállító gép, sikítozva kapaszkodtak az utasok
Erre még a pilóta sem számított.
Lemondásra szólították fel az elítélt Varju László DK-s képviselőt
A bíróság bűnösnek mondta ki a baloldali politikust.
Az Action for Democracy-nál ekkora összeget tekintenek ideális mikroadománynak
Civilek mikroadományai helyett valójában egyenként félmilliárd forintot is maghaladó donációkat várt az Action for D...
Tárgyakba verte pár hetes babája fejét egy esztergomi férfi, szerinte a gyerek ragaszkodik hozzá
Félholtra verte gyerekét az esztergomi férfi, a vád szerint különböző tárgyakba verte bele a csecsemője fejét. Az ap...
Orbán Viktor: pedofil vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon!
Az új államfő feladata lesz, hogy helyreállítsa az előző köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntése miatt me...
Börtönbüntetésre ítélték a sztárfocistát
4 és fél évre ítélték a brazil sztárfocistát Dani Alvest.
Egyszerre csapott le 100 rendőr Szolnokon, Rákóczifalván és Zagyvarékason
Száz rendőr egyszerre csapott le hat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei helyszínen egy bűnbanda tagjaira. Több gyanúsíto...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.