Kocsis Máté: A magyar baloldal a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli

A magyar baloldal inkább a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli, de a magyar érdek az, hogy mielőbb béke legyen - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kocsis Máté a Fidesz és a KDNP által a parlamentnek benyújtott békepárti határozatát ismertetve elmondta, a magyar emberek többször kinyilvánított véleményén alapuló nyilatkozat lényege, hogy egyrészt Magyarország elkerülje a háborús konfliktusba belesodródást, másrészt politikai választ adjon az országot érő politikai nyomásgyakorlásra.

Ez a nyilatkozat a békéről szól, azt szeretnénk ezzel elérni, hogy a béke legyen a kulcsszó, ne pedig a fegyver, a fegyverszállítás, a háború, vagy netán a világháború - fogalmazott Kocsis Máté. A fideszes politikus egyértelműsítette: nincs az az ötlet vagy politikai nyomás, az a nyugatról jövő kérés, amelynek eleget téve az ország belesodródhatna a háborúba.

"Nem értünk egyet az uniós tagállamok közül számos országban már elindított fegyverszállításokkal, és nem értünk egyet azzal a háborús retorikával és kommunikációval sem, amit magyar baloldal vagy a Nyugat visz" - hangsúlyozta.

A Fidesz frakcióvezetője szerint mára az is világossá vált, ha a nyugati nagyhatalmak nem változtatnak a politikájukon, akkor nagyon közel fog kerülni a világháború, ezt azonban mindenképpen el kellene kerülni. Az lenne a magyar, az összeurópai és világérdek is, ha a nagyhatalmak az erejüket, a befolyásukat a béketárgyalások megkezdésére, és nem a fegyverszállításokra fordítanák - hangoztatta.

Műsorvezetői kérdésre Kocsis Máté úgy válaszolt, a parlamenti vitában elhangzottak alapján a békepárti nyilatkozattal szemben a baloldalnak fenntartása van, ezt pedig mindenféle módosító javaslatokkal és ötletekkel próbálják szétzilálni.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

"Mi ezzel nyilvánvalóan nem értünk egyet, azt állítjuk, hogy ez a békepárti nyilatkozat a magyar érdekek szempontjából íródott meg" - szögezte le a politikus. Kocsis Máté megjegyezte, miután a magyar baloldal inkább a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli, ezért nem számít arra, hogy megszavazzák majd ezt a nyilatkozatot, sőt, a következő napokban és hetekben támadni fogják ezt a politikai állásfoglalást.

Arra a kérdésre, hogyan jelenik meg a politikai nyomás Brüsszel részéről, Kocsis Máté úgy válaszolt, a magyar baloldal "Brüsszel magyar hangja", vagyis amit Brüsszel kritikaként megfogalmaz, azt vagy a magyar baloldaltól hallotta, vagy maga a baloldal is a brüsszeli álláspontot képviseli. Rámutatott: a választási kampányban világosan látszott, hogy a baloldal nem a magyar álláspontot képviseli, "és most már tudjuk azt is, hogy ezért dollárt is kapnak cserébe".

Vélekedése szerint ameddig például a genderkérdésben, a háború vagy béke vitájában, a migrációban "nem egy követ fújunk a brüsszeli bizottsággal", vagy nem állunk át a háborúpárti oldalra, addig mindenféle elvonásokkal, feljelentésekkel, jelentésekkel és eljárásokkal tartják nyomás és támadás alatt Magyarországot.

Mint mondta, erre a politikai nyomásra használható eszköz a békepárti parlamenti határozat, amelyet fontos lenne minél szélesebb körben elfogadni. De látszik, hogy a magyar baloldalra ebben sem lehet számítani - jegyezte meg.

Kocsis Máté a nyilatkozat részleteiről szólva elmondta, a háborús konfliktus kezelésének véleménykülönbsége ellenére Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. "Azok vagyunk, és azok is maradunk" - mondta.

"A magyar érdekek minden érdeknél fontosabbak, tehát ha ez nem egyezik a brüsszeli érdekkel, akkor is a magyar érdeket fogjuk képviselni" - jelentette ki Kocsis Máté. Megjegyezte: a magyar baloldal éppen fordítva cselekszik, ha brüsszeli érdek nem egyezik a magyar érdekkel, ők akkor is a brüsszelit fogják képviselni.

MTI

2023. március 12. 08:25
Nem győztek elugrani a gyalogosok egy fővárosi ámokfutó miatt, videón az eset
Elképesztő és egyben teljesen érthetetlen felvételt kapott a Budapesti Autósok Közössége egy olvasótól.
Menekülés közben tört el az ujja Lékai-Kiss Ramónának - videóval
Nem csak a szereplők történetei válnak egyre fordulatosabbá a TV2 Hazatalálsz című sorozatában, hanem maguk a forgat...
Forgács Gábor elárulta, hogy mivel tudta legyőzni a rákot
A humora segítette át az embert próbáló időszakon a népszerű színészt.
Brutálisan kivégezte kisfiát, majd egy kukába dobta a holttestet
Egy szemétlerakóban találták meg a 20 hónapos babát, akit a saját anyja vert agyon.
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Egy ágyban a malaccal!
Terjeszt pestist egy lakásban élő patkány? És mi van egy törpemalaccal, mennyire tiszta? Lehet kutya helyett is tart...
Úton a világhírnév felé
Schiffer Miklós és Horváth Norbert olyan üzletemberek, akik igazán sikeresek a szakmájukban. Egyikük a divat, másiku...
Tények teljes adás, 2023. március 23., csütörtök
DRÁMAI - Teljesen összeroppant a balesetben meghalt makói közutas férfi édesapja. Megrázó interjút adott a Tényeknek...
Betámadták a rajongók
Gubik Petra múlt hét vasárnap a fiatal botrányhős, Azahriah bőrébe bújt. A Sztárban sztár színpadán kapott hideget-m...
Kilencmilliós kocsit is elbuktak
A Zsákbamacska forgatásainak különlegessége, hogy jelmezekbe öltöznek a szereplők. Így volt már nindzsa, vasutas és ...
Vízfelszín alatti nukleáris fegyvert tesztelt Észak-Korea
Hármaskarambol az M3-ason, egy autó az árokba borult
Az egyeduralkodóvá váló Cristiano Ronaldo fantasztikusan kezdte az Eb-selejtezőt
Kalmár Zsolt az Origónak élete egyik legfurcsább gólpasszáról is beszélt
Szenzáció: kirúgják a Bayern München edzőjét