Gyurcsány dönti el, ki a főnök a baloldalon

Gyurcsány Ferenc a választási vereség után többször élesen bírálta a nyilvánosság előtt Márki-Zay Pétert. Mindezt a Telex nagyelemzésében is bemutatja. Az ilyen volt belülről az ellenzéki kampány összeomlása című írásból is kiderül, hogy Gyurcsány a baloldal vezére és irányítója.

2022. május 17. 08:46

A tavaly szeptember 18. és 28. között zajló előválasztás első fordulójának meglepő eredményeképp Dobrev Klára győzelme és Márki-Zay Péter harmadik helye még nem vetítette előre azt, hogy Karácsony Gergely beáll majd a hódmezővásárhelyi polgármester mögé, ezzel pedig a második fordulóban Márki-Zay már 57-43 százalékos arányban fölényes győzelmet aratott jelölttársával szemben.

Gyurcsány Ferenc nem tehetett mást, felesége helyett a nagyobb támogatottságot élvező jelöltet kellett támogatnia, ennek értelmében személyesen is sikerült találkoznia Márki-Zay Péterrel a DK központi irodájában. Ennek során a párt számára kellemes meglepetés volt, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem azt kérte, hogy Gyurcsány egyáltalán ne szerepeljen az ellenzéki pártlistán, hanem csak azt, hogy ne kerüljön az elejére. Ez elfogadhatónak bizonyult a DK-nak, és Gyurcsánynak azzal sem volt gondja, hogy Márki-Zay azt kérte tőle, hogy ne kampányoljon.

Később ennek a megállapodásnak köszönhetően Gyurcsány nyilvánosan nem bírálta a közös jelöltet. Tartotta magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a kampányban a legkevésbé láthatóan fog részt venni - írta meg a Telex nagyelemzésében.

fotó: MTI

Decemberben azonban sok DK-s politikus szerint egyre több olyan megkeresés érkezett az ellenzéken belülről Gyurcsány felé, amelyek arról szóltak, hogy „Márki-Zay ámokfutásával” kezdeni kell valamit. Gyurcsány a problémát a Signal nevű applikációban létrehozott, ”Elnökök” nevű csoportban tette szóvá, amelynek a pártelnökök mellett Márki-Zay is a tagja volt. A DK egyik politikusa szerint a volt miniszterelnök ide olyan üzenetet írt, hogy „a kapitány légyszíves vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell”.

Gyurcsány indulatai végül akkor törtek felszínre, amikor a január 3-i pártelnöki találkozón nekiesett Karácsonynak. Ekkor azonban nemcsak Márki-Zay miatt bírálta a főpolgármestert, hanem azt is felrótta neki, hogy szerinte a Karácsony vezette Párbeszéd túl sok befutó listás helyet követel magának.

„Van néhány nagyon tehetséges politikusotok, de mint párt nem léteztek” - fogalmazott az egyik résztvevő szerint Gyurcsány, aki a vitában azt képviselte, hogy a Párbeszédnek egyetlen befutó listás hely sem járna, mivel a párt várhatóan az egyéni mandátumainak köszönhetően is frakciót tud majd alakítani. Az MSZP-nél tartott tanácskozás, amelyet az egyik résztvevő „feszültségkieresztőnek” nevezett, a következő napra is átnyúlt.

Aznap délután, Gyurcsány előadta a döntésüket, és azt is elmondta, hogy a Márki-Zay által kért hetedik frakció tervének elengedéésért cserébe a kampány irányításában szabadabb kezet adnak neki és a stábjának.

Az április 3-án tartott országgyűlési választásokon a Fidesz hatalmas fölénnyel aratott győzelmet, a baloldal azóta pedig mondhatni szétesett. A kampányidőszak során a felszín alatt lappangó indulatok a felszínre törtek, és mindenki a másikat hibáztatta a hatalmas vereségért. Jakab Péter szerint Márki-Zay felelőtlen kijelentései okozták a baloldali összefogás csúfos bukását, míg a hódmezővásárhelyi polgármester az összeférhetetlenséget és a baloldal teljes széthúzását okolta. Gyurcsány Ferenc azóta már többször élesen bírálta a nyilvánosság előtt Márki-Zay Pétert, valamint hangsúlyozta, az ő erős keze és karizmatikus személyisége lenne az, ami a baloldalt ismét erőssé kovácsolhatná.

Kapcsolódó tartalom:

Elemző: Gyurcsány a baloldal vezére

Gyurcsány diktál a baloldalon

Ahol kenguru a házőrző
Az emberi kíváncsiság nem ismer határokat. Ez az utóbbi időszakban a háziállat-tartásban is megmutatkozik. Azaz magy...
Belépő a paradicsomba
Van egy nagyon jó barátom, Szabolcs, ügyvéd amúgy, aki minden évben fél évet Balin tölt a feleségével. Ez így elsőre...
Életmentő az adrenalin injekció
Nemrég az egész országot megrázta a hír, hogy egy 7 éves kisfiú rosszul lett, majd meg is halt Újpesten, miután evet...
Csalók áldozatai lettek
Őket is átverték, csakúgy, mint az életében egyszer szinte mindenkit, amikor éppen építkezik, felújít, vagy egyszerű...
Brutális helyszíni fotók érkeztek az M7-esen történt halálos balesetről
Meghalt egy nő abban a balesetben, amely az M7-es autópályán történt Lepsénynél Budapest felé vasárnap délelőtt.
Emberek ezreit menekítik ki az árvíz miatt Sydneyben
Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos es...
Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban
Huszonhárom gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban - ír...
Ismét fokozódik a kánikula
A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai S...
13 éve tűnt el a kislány, megtalálták a holttestét - videó
Egy 13 éve eltűnt tinédzser lány holttestét találták meg Diósjenőn, egy ház udvarán elásva.
Fegyveres mészárlás történt egy koppenhágai bevásárlóközpontban
Több halottja is van a koppenhágai Fields bevásárlóközpontban történt vasárnapi lövöldözésnek - közölte a dán főváro...