FinTech forradalom, tokenizáció, kriptovaluták, nyílt bankolás, na meg a többiek

Az elmúlt években megállíthatatlanul gyorsul a digitalizáció a pénzügyi megoldások területén is, gyakorlatilag hétről hétre találkozunk újabb és újabb megoldásokkal. Kérdés, hogy tudjuk-e azokat helyesen és tudatosan használni, ismerjük, felismerjük-e az előnyeit, s persze azt, hogy rejtenek-e, s ha igen, akkor milyen kockázatokat a különböző pénzügyi alkalmazások és digitális megoldások. 

Látszólag megállíthatatlan a digitális megoldások térnyerése a mindennapi pénzügyek terén is. A trendszerűen megjelenő újdonságok jellemzően valóban hasznos, kényelmes, egyben biztonságos megoldásokat kínálnak, már ha tudjuk, hogyan kell azokat használni.

A Pénziránytű Alapítvány online workshopján Martinovic Boris, a Mastercard Public Policy igazgatója „Digitalizáció a fizetési ágazatban: trendek és technológiák” című szakmai előadásában rámutatott, hogy bár az új digitális pénzügyi megoldások számos előnnyel járnak, technológiától függetlenül minden korosztálynak érdemes odafigyelni pénzügyei kezelésére.

Az elmúlt években vitathatatlan népszerűségre tettek szert hazánkban a FinTech fejlesztések és az ezzel kapcsolatos, elsősorban az ügyfelek kényelmét szolgáló, egyben biztonságos technikai megoldások. A Soft POS terminálok, a Check-out mentes fizetés, vagy a tokenizáció nyújtotta előnyök már hazánkban is elérhetők. Emellett szaporodnak a kizárólag digitális térben működő pénzügyi szolgáltatók, az úgynevezett neobankok is. A rugalmasság, a fenntarthatósági törekvéseket is támogató online ügyintézés a fiataloknak kifejezetten vonzó. Nem hiányolják sem a klasszikus bankfiókokat, sem a személyes jelenléttel működő ügyfélszolgálatokat, amik az idősebb generációk számára alapvető igényt és biztonsági garanciát jelenthetnek.


(Pénz)Iránytű az appok és digitális trendek világába

A szaporodó pénzügyi megoldások rengetegében valóban egyre nehezebb eligazodni, jól mutatja ezt a kártyatársaság legutóbbi felmérése is, mely szerint valamennyi fizetési mód iránt csökkent a fogyasztói bizalom. A szakember a fiataloknak is azt ajánlja, hogy érdemes „több kosárban tartani a tojásokat”, azaz igény szerint többféle számlát használni egymással párhuzamosan. A pénzügyi termékek és szolgáltatások, valamint maguknak a szolgáltatóknak a sokasága és sokszínűsége egyre könnyebbé teszi a személyre és igényre szabott pénzügyeket, és ha egy fogyasztó tudatos, ma már könnyen összeállíthat magának egy diverzifikált, teljesen az igényeire szabott pénzügyi termék portfoliót.

Több szolgáltató egy platformon: hódít a nyílt bankolás

Az említett diverzifikáció természetes velejárója, hogy a sokféle számla, applikáció és pénzügyi termék adatait egyre nehezebb átlátnia az ügyfeleknek. Erre kínálnak megoldást az úgynevezett personal fund vagy finance management applikációk, a személyes pénzügyek intézését elősegítő Open Banking megoldások. Ezek nagyban segítenek abban, hogy a különböző pénzintézeteknél igénybe vett szolgáltatásokat egyszerűen, egy helyen lehessen kezelni: engedélyezzük, hogy az applikációk hozzáférjenek a különböző pénzügyi adatainkhoz, ezeket biztonságos csatornákon keresztül begyűjtsék a bankoktól és egyéb pénzügyi szolgáltatóktól, majd megjelenítsék azokat egy helyen, kényelmes, érthető, jól átlátható módon – vázolta az egyre nagyobb teret nyerő megoldások előnyeit a szakember.


A kriptovaluták evolúciója: sokasodó kérdőjelek

Ha már pénzügyi trendek, nem maradhatnak ki a kriptovaluták sem. A fogalom alatt alapvetően három, egymástól jelentősen eltérő virtuális fizetőeszközt kell értenünk. A klasszikus kriptovaluták, mint például a bitcoin hordozzák a legnagyobb kockázatokat, tekintettel arra, hogy árfolyamuk nincs rögzítve semmilyen valós valutáéhoz. A Mastercard Public Policy igazgatója szerint ezek kevésbé alkalmasak fizetésre (kivéve bizonyos körökben és helyzetekben), és befektetésre is óvatosan használhatók, mivel alapvetően ma még spekulatív termékek.

Az ún. stable coinok, vagy stabil kriptovaluták jelentik a kockázatok csökkentésének következő szintjét. A kriptókhoz hasonló blokkláncon alapuló ezen rendszerek esetében az árfolyam valós valutához – jellemzően a dollárhoz vagy az euróhoz – van kötve. A szolgáltató valós fedezetet is biztosít, legalábbis bizonyos mértékig.

A digitális valuták harmadik, legbiztonságosabbnak tekinthető formája a ma még leginkább csak kísérleti stádiumban létező jegybanki digitális pénz, amit a valós valutákhoz hasonlóan a jegybank bocsát ki, és biztosít hozzá fedezetet. A digitális jegybankpénz révén a lakosság a kereskedelmi bankok kihagyásával közvetlenül léphet majd kapcsolatba a jegybankkal.

Martinovic Boris ugyanakkor elmondta, hogy ma még számos kérdés megválaszolatlan a digitális jegybankpénz gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban. Ilyen például a szükséges infrastruktúra pontos meghatározása, kiépítése és működtetése, vagy akár az emberek nyitottsága az újfajta digitális valuta iránt.

A jegybankok szinte kivétel nélkül fejlesztik saját modelljeiket, a rendszer végső célja az, hogy a kiskereskedelemben is használható, a fizetési költségeket csökkentő, fenntartható digitális valutát hozzanak létre.

A teljes előadás további érdekes és hasznos információkkal ITT érhető el.

2024. július 08. 18:46
Albániában Molotov-koktélokkal támadtak ellenzéki tüntetők kormányépületekre
A tiltakozók korrupcióval vádolják Edi Rama albán miniszterelnököt és a lemondását követelik.
Óceánba zuhant egy túrahelikopter Hawaii egyik szigeténél
Egy ember életét vesztette, két másik pedig eltűnt.
Tragédia Szárazpatakon: egy autó úszott a horgásztóban
Lesújtó szerencsétlenség történt.
Holtan került elő egy eltűnt fiatal, szörnyű tragédia történt a Balatonnál
Egész éjszaka keresték.
Horror Somogyban: Egy vécének használt felmosóvödörben halott csecsemőt találtak
A kisfiú halálát fulladás okozta.
Én vagyok Barbie!
Azt normálisnak tartjuk, hogy a gyerekek viszonylag sokáig egyfajta fantáziavilágban élnek. De mi történik akkor, ha...
Helló Mr.Olympia
Ronnie Coleman mindig is sikeres név volt a testépítő iparban. Zsinórban nyolcszor nyerte meg a Mr. Olympia címet, n...
Belehalok, ha őt is elveszítem!
18 évvel ezelőtt a lányát ölték meg bestiális kegyetlenséggel, majd a fiánál diagnosztizáltak agydaganatot. Most ped...
imádják, hogy verem őket!
A legnagyobb vezetők és politikusok, Oscar díjas színészek és hollywoodi sztárok fordultak meg Piers Morgan műsoraib...
Újra egymásba szerettünk!
Hosszú évek után végre rátalált a szerelem! Talán Király Linda sem hitt abban, hogy éppen most és ilyen körülmények ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.