Elhatárolódott Tordai Bencétől a II. kerületi polgármester

„A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani!” - üzente politikai szövetségesének Őrsi Gergely - írta meg a Metropol.

2022. július 15. 09:53

A II. kerület polgármesterétől, az MSZP-s Őrsi Gergelytől a következőket kérdezte a Metropol:

Tudott-e politikai szövetségese engedély nélkül épített, 150 milliós villájáról?

Mi a véleménye a súlyos jogsértésről arra is tekintettel, hogy korábban gyakran „akciózott” együtt Tordai Bencével, aki élesen támadta például a neves ingatlanbefektető Csipak Péter engedély nélküli építkezését ugyancsak a II. kerületben, a ház mielőbbi lebontását követelve?

Tordai Bence tiltakozik Csipak villája előtt: szerinte le kell bontani a szabálytalanul épített luxusházat… Vajon a saját szabálytalanul épült házával is ilyen szigorú?

A II. kerületi polgármester – valószínűleg ijedtében – gyorsan elhatárolódott Tordai Bencétől.

Mint elsőként a Metropol hírül adta, a nagyhangú akcióiról ismert baloldali politikus vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában.


A baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért hát úgy döntött, megtéveszti a hatóságokat.

Azt hazudta, hogy csak felújítja az eredeti házat, miközben csalárd módon teljesen lebontatta és a helyére egy vadonatúj villát épített. A régi parasztház helyére egy modern, új, kacsalábon forgó, emeletes épületet. Aztán fogta magát és önkényesen beköltözött az épületbe.

Az engedély nélküli építkezésen túl Tordai Bence folyamatosan próbálja megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat, minden eszközt bevet, hogy elleplezze a törvénysértést.

Az e-napló lebuktatta a politikust

A Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.


Információik szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”. Az építés fázisait nyomon követő, úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

Segít-e Őrsi Gergely MSZP-s polgármester leplezni a törvénysértést?

Felmerült a kérdés, hogy Tordai Bence a hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle támogatást, politikai hátszelet, bíztatást legfőbb politikai szövetségesétől a II. kerületi polgármestertől, Őrsi Gergelytől, akivel havi rendszerességgel lép fel közös rendezvényeken.

A Metropol kérdéseire a polgármester – valószínűleg ijedtében – gyorsan elhatárolódott politikai szövetségesétől, gyorsan kijelentve, hogy a „jogszabályokat mindenkinek be kell tartani”.

Íme a válasz teljes terjedelmében:

Természetesen az építési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania, viszont azok betartatása az építésügyi hatósági hatáskörökkel 2020. márciusától a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerületek.

Az ügyről a sajtóból értesültem, és azzal kapcsolatban főépítészi tájékoztatást kértem.

Ezek alapján az Attila utcai építkezéshez kapcsolódóan kormányhivatali tájékoztatásunk van arról, hogy az elektronikus építési naplót az építtető 2017 decemberében helyezte készenlétbe. Az akkori szabályok szerint nem volt szükség kötelező főépítészi konzultációra, így a terveket nem ismerjük.

Az egyszerű bejelentés kapcsán nincs eljárás, az e-napló nyitása megtörtént, azt a Kormányhivatal hatóságként tudomásul vette, az építkezés elkezdődhetett. Az építkezés végéről, a megépülés tudomásulvételéről még nem érkezett a Kormányhivataltól tájékoztatás.

Ezek ismeretében további tájékoztatást kérünk a Kormányhivataltól.

A II. kerület továbbra is mindent megtesz a szabálytalan építkezések ellen, amennyire ezt lehetőségeink engedik, de sajnálatunkra az építésügyi hatósági hatáskörök a folyamatban lévő ügyekkel együtt 2020. március 1-től átkerültek Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Ám a hatósági jogköröktől függetlenül is úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre.

Tisztelettel,
Őrsi Gergely

 

Fotók: Metropol

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Tények Plusz adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
A KORDA BOMBA - Megőrült a közönség, még a világsztárok is eltörpültek Kordáék mellett a Szigeten. 40 éve uralják a ...
Tények röviden, 2022. augusztus 11., csütörtök
Tények röviden adás
Akár nyolc fokra is húlhet éjszaka a levegő
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 11., csütörtök
Felrobbant a Korda bomba!
Kétszer kellett eljátszani a legnagyobb slágerüket, rajongóik annyira őrületes hangulatba kerültek Korda György és B...
Meghalt a félreértés miatt megvert gávavencsellői férfi
Meghalt az a gávavencsellői férfi, akit egy kocsmában minden ok nélkül félholtra vert egy ismerőse.